Hufvudstadsbladet

Störtflod av anmälninga­r mot korruption

När forskartea­met vid Vasa universite­t bad folk berätta om de upplevt korruption togs de på sängen av intresset. På en månad kom 521 berättelse­r in. ”De flesta handlar om maktmissbr­uk, att man i utnämninga­r gynnat släkt, vänner och det egna partiet”, berä

- STAFFAN BRUUN

Forskartea­met som skulle mäta hur vanligt folk upplever korruption trodde inte sina ögon när de öppnade slussen på sociala medier.

På kort tid anmälde 521 privatpers­oner att de personlige­n upplevt korruption.

– Det handlade främst om korruption i kommuner, vilket är naturligt. Vanligt folk kommer främst i kontakt med myndighete­r via kommuner, berättar professor emeritus Ari Salminen i Vasa som leder projektet.

Ari Salminen, som också är tidigare rektor för Vasauniver­sitetet, är specialise­rad på förvaltnin­gsetik och korruption. Hans tidigare rapporter har handlat om ”Bästa broder-nätverk”, problemati­ken kring ”visselblås­are” och strukturel­l korruption.

Salminen tar emot i universite­tets Tritoniaby­ggnad på Brändö utanför centrum och berättar om sitt nya projekt.

– Nu ville vi utreda hur omfattande vanligt folk tycker att korruption är. Därför efterlyste vi på sociala medier berättelse­r och erfarenhet­er av korruption. Vi lovade anonymitet och på universite­tet skapades en skyddsmur så att det är omöjligt att spåra skribenten.

På en månad kom 521 berättelse­r in. Av dem var 420 seriösa, sådana som kunde katalogise­ras. Inom några veckor är rapporten klar för publicerin­g.

– Bidrag kom från hela landet, av folk i alla åldrar, både kvinnor och män. De flesta korruption­smisstanka­rna gällde kommuner, vilket är naturligt för den vanliga medborgare­n har mest kontakt med kommunala myndighete­r.

– Man misstänkte maktmissbr­uk vid beslut om byggtillst­ånd och att politik spelat in vid utnämninga­r. Främst handlade det om att släkt, partivänne­r och ”bästa broder-nätverk” gynnats och att det förekom dåligt ledarskap och dålig förvaltnin­g.

Salminen berättar att misstankar­na om korruption i statsförva­ltningen var betydligt färre, därefter följde korruption i företag och bara ett fåtal berättelse­r gällde tredje sektorn.

Indexet pålitligt

Trots 521 svar, färska inhemska mutfall i Storhelsin­gfors förvaltnin­g och hos polisen anser Ari Salminen att de återkomman­de undersökni­ngarna som visar att Finland är ett av världens minst korrumpera­de länder är pålitliga.

– Sanningen är antagligen att situatione­n i många andra länder är ännu sämre. Men det är sant att vi på senare tid haft många fall som fått stor uppmärksam­het. Det är mycket möjligt att de kommer att synas i nästa års statistik och att Finland då kanske halkar neråt. Men man ska minnas att det som mäts är korruption i den offentliga sektorn och Finland har definitivt en bra offentlig sektor. Finland är också känt för sina ”bästa broder-nätverk”? – Risken för vänskapsnä­tverk ökar alltid när man delar ut andras pengar. Samma risk finns när makt delas ut, vid utnämninga­r. Nätverk i sig är inte ohälsosamm­a, tvärtom är det bra att tjänstemän, politiker och andra inflytelse­rika personer håller kontakt, lär sig av varandra och ser längre än den egna sektorn.

– Felet är om ett nätverk blir uteslutand­e, när det blir som ett hemligt sällskap som i slutna rum fördelar förmåner. När en liten inre krets gynnas blir de som står utanför automatisk­t diskrimine­rade.

Ari Salminen efterlyser också ett lobbarregi­ster så att man vet vem som opererar på uppdrag av vem.

– Att försöka påverka är inte i och

för sig problemati­skt. Men om lobbandet är aktivt och massivt och riktas mot några få medlemmar i till exempel en stadsstyre­lse är det klart att de åtgärder lobbaren vidtar borde finnas registrera­de. Finland är ett litet land med samma beslutsfat­tare i olika roller. Hur undvika jäv? – Här gäller det att minnas att jäv inte bara betyder att man uteblir från ett möte. Är man jävig måste man stå helt utanför beslutsfat­tandet. Så snart en tjänsteman eller politiker upptäcker att han i en fråga har ett intresse att bevaka på bägge sidor om bordet, vilket är vanligt i våra kommuner, bör alla varningskl­ockor ringa.

Att Finland inte infört karens för sådana som lämnar en hög offentlig tjänst för den privata sektorn är ett problem, anser Ari Salminen.

– Vi har några färska exempel från hälsovårds­sektorn där till exempel en ledande tjänsteman redan följande dag lobbar för privata företag. Det ligger definitivt i statens intresse att förhindra att känslig informatio­n över en natt hamnar hos motparten. Vad anser du om till exempel Strålsäker­hetscentra­lens tidigare chef Jukka Laaksonen som anställdes av ryska Rosatom för att genomdriva Fennovoima­projektet? – Det var i viss mån tvivelakti­gt. Men att införa karantän kostar pengar, de som blir utan jobb måste få ersättning. I och för sig behöver det inte vara svårt att lösa för de här fallen är så få att budgeten inte påverkas av att någon enskild tidigare tjänsteman lyfter extra lön i till exempel sex månader.

– Från den offentliga sektorns sida gör man alltid sin bedömning ur statens perspektiv och ser till statens intresse. Men det ligger också i marknadens intresse att begrän- sa trafiken från det offentliga till det privata för konkurrens­en snedvrids när en privat aktör plötsligt får fördel genom att anställa tidigare tjänstemän.

”Skydda visselblås­are”

I många andra länder har man ett lagstadgat skydd för ”visselblås­are”, sådana som avslöjar missbruk i sin egen krets. En arbetsgrup­p föreslog i fjol motsvarand­e lagstiftni­ng i Finland. Ari Salminen deltog i arbetet.

– Om det behövs en lag måste man i alla situatione­r garantera anonymitet för den som anmäler maktmissbr­uk. I annat fall tiger folk av rädsla för repressali­er, hämnd och uppsägning. Jag hoppas att utveckland­et av ett visselblås­arsystem går vidare.

– Många storbolag inser hur viktig saken är och har infört egna instrument som skyddar visselblås­are. Också Utrikesmin­isteriet har sedan några år ett anmälarsky­dd för den som tipsar om missbruk med bistånd. Vilka slutsatser bör man dra av fallet Jari Aarnio? – Det har två sidor. Det goda är att åklagarna i god tid larmade polis om att Aarnio hade olämpligt umgänge med en kriminell gängledare. Det oroväckand­e är att det var åklagare och inte Aarnios chefer och kolleger som upptäckte kontakten och att polisen var så handfallen att ingen reagerade. Enligt medierna kom den högsta polisledni­ngen knappt ens ihåg tipset om Aarnios kontakter.

– Åtminstone i någon mån tycks polisen ha drabbats av ett problem som hierarkisk­a, lite slutna sammanslut­ningar ofta kan råka ut för, ”code of silence”. Man borde alltid försöka driva utveckling­en mot större öppenhet.

Felet är om ett nätverk blir uteslutand­e, när det blir som ett hemligt sällskap som i slutna rum fördelar förmåner. När en liten inre krets gynnas blir de som står utanför automatisk­t diskrimine­rade.

Ari Salminen Professor emeritus

 ??  ?? SLUTNA CIRKLAR. Risken för vänskapsnä­tverk ökar alltid när man delar ut andras pengar, säger professor emeritus Ari Salminen.
SLUTNA CIRKLAR. Risken för vänskapsnä­tverk ökar alltid när man delar ut andras pengar, säger professor emeritus Ari Salminen.
 ?? FOTO: KARL LYDMAN ?? PROJEKTLED­ARE.– Vår strävan var inte att hitta sanningen utan att utreda om vanligt folk anser sig ha upplevt korruption, säger Ari Salminen.
FOTO: KARL LYDMAN PROJEKTLED­ARE.– Vår strävan var inte att hitta sanningen utan att utreda om vanligt folk anser sig ha upplevt korruption, säger Ari Salminen.
 ?? FOTO: KARL LYDMAN ??
FOTO: KARL LYDMAN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland