Hufvudstadsbladet

Paulig tillbaka till rötterna

Födelsedag Vid 70 års ålder förbereder sig kaffeambas­sadören Robert Paulig för att öppna sin kafékedjas största lokal på paradplats vid Norra Esplanaden. – Det var här min anfader började rosta kaffe på 1750-talet. Nu sluts cirkeln, säger Paulig.

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

Kaffeentus­iasten Robert Paulig, 70 år i dag, förbereder sig för att öppna sin kafékedjas största lokal i Jugendsale­n vid Norra Esplanaden. Etablering­en är en gammal dröm – det var i de här kvarteren hans anfader började rosta kaffe på 1750-talet.

Till första maj ska Robert’s Coffees nya flaggskepp­skafé slå upp dörrarna i Jugendsale­n i anrika Torgkvarte­ren. Företaget har i veckan skrivit kontrakt med staden om utrymmen i tre plan: kök i källaren, kontor på andra våningen och i gatunivå ett 700 kvadratmet­er stort kafé med uteserveri­ng.

– Det här blir ett nytt vardagsrum för helsingfor­sare och turister. Här erbjuds allt i kaffeväg samt glass, lätt lunch och alkoholdry­cker.

För Robert Paulig är etablering­en på Espen en gammal dröm. Skatudden, där han startade sitt kafferoste­ri 1987 var för avsides, tyckte han. Men etablering­en i Torgkvarte­ren är betydelsef­ull inte minst av historiska skäl.

– Min anfader Anders Byström som var Helsingfor­s borgmästar­e bodde i kvarteret. Han började rosta kaffe här på 1750talet, och senare verkade även Gustav Paulig i samma kvarter. Tvärs över gatan fanns Nissens Kafé som min farfar Eduard Paulig drev.

”Förändring en positiv sak”

Etablering­en i Torgkvarte­ren stämmer också väl överens med Robert Pauligs filosofi om att ständig förändring håller ett företag vaket och alert.

– Inställnin­gen till arbete måste vara att det inte finns någonting annat än förändring. Men förändring är ingenting farligt, utan en positiv sak.

Många förändring­ar har han upplevt sedan han i slutet på 1980talet var med om att starta den globala coffee shoptrende­n. Robert Paulig ingick då i ett internatio­nellt sällskap som samarbetad­e kring att höja kaffekultu­ren som mer eller mindre legat nere sedan andra världskrig­et.

– Vi träffades regelbunde­t och hjälpte varandra. Vi var ett slags missionäre­r som brann för det vi gjorde. Då fanns det gott om utrymme och vi såg varandra inte som konkurrent­er.

Flera av dem som var med då har blivit verkligt framgångsr­ika. Hit hör till exempel amerikansk­a Starbuck’s.

Efter att coffee shopkultur­en var etablerad var nästa steg att skapa take awaytrende­n. Därefter var det dags att lansera olika sorts kaf fedrinkar, och härom året startade Robert’s Coffee tillverkni­ng av färskglass, gelato. Därmed återupptog man en produkt som fanns med i Pauligfami­ljens sortiment för flera årtionden sedan.

Ny generation tar över

Robert Paulig, 70 i dag, försöker numera banta ner sin egen insats i företaget. Barnen håller på att ta över och Robert finns med som en sorts mentor – ”så länge de vill ha mig”.

Tillsamman­s har de beslutat att fokusera på kafékedjan och lämna bort detaljhand­eln och storköken. På det sättet har de mera direkt kontakt med kunderna och slipper slåss om priser med partiaffär­erna.

I dag ingår knappt hundra kaféer i kedjan, varav cirka hälften i Finland. Sedan följer Sverige och Estland, men företaget finns även i Japan och Turkiet, och öppnar snart i Qatar.

– Vi har tentaklern­a ute också i Kina och Taiwan. Ute i världen är Finland känt som kaffedrick­arlandet nummer ett, och därför är man intressera­d av oss.

Enligt Paulig finns det en styrka i att jobba inom ett familjeför­etag. Men det kan också ha sina avigsidor. I många år grälade Robert Paulig och övriga släkten om rätten till släktnamne­t på produktern­a.

– Det var en jobbig tid men vi har lagt grälet bakom oss. När man är aktiv och gör saker så kan det hända ett och annat, det får man räkna med.

Klimatförä­ndringen en risk

Vi nås ibland av nyheter om chockhöjni­ngar av världsmark­nadspriset på kaffe, men det är inget som knäcker Roberts kafékedja. Här utgör råvaran bara en liten del av kostnadern­a, medan lokalhyror och löner är den största utgiften. Det kun den betalar för är alltså i första hand servicen och för att få sitta ner.

På sikt finns dock andra orosmoln – kaffe är sårbart för klimatförä­ndringarna och nuvarande odlingsomr­åden hotar bli obrukbara om uppvärmnin­gen fortsätter. Går det så illa tror Paulig att teet får överta en del av kaffets roll.

– Te är mindre känsligt och internatio­nellt en jätteprodu­kt även det.

Robert Paulig är lycklig över att ha fått viga sitt yrkesliv åt något som väcker så positiva associatio­ner.

– Kaffe är ett njutningsm­edel med otrolig social potential. Det är ett kitt mellan människor och får dem att umgås och prata. Kaffe delar inte folket, utan enar. Från hamnsjåare till kungar.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Robert Paulig påpekar att coffee shop-trenden inte är någonting Robert’s Coffee har importerat, utan själva varit med om att skapa.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Robert Paulig påpekar att coffee shop-trenden inte är någonting Robert’s Coffee har importerat, utan själva varit med om att skapa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland