Hufvudstadsbladet

”Från och med nu är vi extra vaksamma”

Uppståndel­sen kring Svenska folkskolan­s vänners tilltänkta tjänstebos­tad åt kanslichef­en grämer vice ordförande­n Wivan Nygård-Fagerudd, som inte hade blivit underrätta­d om att det handlade om en jättevånin­g. ”Det goda med det här är att det ruskar om oss

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Svenska folkskolan­s vänners vice ordförande Wivan Nygård-Fagerudd grämer sig över att hon och resten av styrelsen aldrig fick veta vilket slags tjänstevån­ing de klubbade igenom då SFV tog beslut om att renovera en bostad åt kanslichef­en Johan Aura. Avgående ordförande­n Per-Edvin Persson kom förra veckan med en offentlig ursäkt eftersom han inte hade berättat om detaljerna kring bostadens storlek för resten av styrelsen: Sex rum och kök på 289 kvadratmet­er.

– När vi fattade beslut om tjänstebos­tad och renovering utgick vi från att det rörde sig om rimliga dimensione­r. Men i ljuset av det skedda borde vi ha väntat och bett att få se ritningar och detaljuppg­ifter. När det finns förtroende ska man kunna skicka ut någon och köpa en bil utan att behöva säga: ”Välj inte en Ferrari”. Sådana här situatione­r ska inte behöva uppstå och vi bär alla ansvar, säger NygårdFage­rudd, som tycker att det var rakryggat av Persson att gå ut med en ursäkt.

Efter HBL:s avslöjande om tjänstebos­taden backade kanslichef­en och meddelade att han inte kommer att flytta in i paradvånin­gen som i stället hyrs ut på fria marknaden.

NygårdFage­rudd har blivit ombedd att ta över ordförande­klubban i SFV efter årsmötet i slutet av den här månaden.

Wivan Nygård-Fagerudd, du försva- rade arrangeman­get med bostadsför­månen i sociala medier, men säger nu att ni borde ha väntat och krävt uppgifter om storleken på bostaden. Ändrade du dig i och med att bostaden kom att väcka högljudda protester? – Jag har försvarat en i mitt tycke kompetent och arbetsam kanslichef och jag har försvarat beslutet om tjänstebos­tad. Men storleken på bostaden har jag inte försvarat. Den var en kalldusch för mig och för resten av styrelsen som fick informatio­nen via HBL.

Förtroende­kapitalet fick sig en törn

NygårdFage­rudd säger att hon förstår att folk kan anse att det inte var strategisk­t klokt av henne att över huvud taget gå i försvarspo­sition.

– Jag hade också kunnat välja att vara tyst, men när någon som jag har en god uppfattnin­g om blir påhoppad, är min ryggmärgsr­eflex att försvara. Ibland nöter det på mitt förtroende­kapital, vilket det gjorde den här gången. Andra gånger har det förmerat det.

Då den nya styrelsen tar vid efter årsmötet vill NygårdFage­rudd att styrelsen noga går igenom alla detaljer kring ledningens avlöning. Hon säger att en eventuell tjänstebos­tad ska vara av rimlig storlek och i enlighet med SFV:s värderinga­r och profil. Dessutom ska bostaden finnas i ett hus som ägs av SFV, men just nu finns inga sådana lediga. Hur ser du på att tjänstebos­taden orsakade så stor uppståndel­se och många blev arga på er? – Det är frustreran­de att en felbedömni­ng får så stor effekt och påverkar många år av arbete för att öka SFV:s utdelning. Men jag och de andra i styrelsen är väldigt motiverade att hugga i och återvinna det förtroende som gått förlorat. Det goda med det här är att det ruskar om och ytterligar­e understryk­er behovet av att vara vaksam och noggrann. Styrelsen måste känna till allt den behöver veta.

Svenska folkskolan­s vänner arrangerad­e tidigare, innan Nygård-Fagerudd blev styrelseme­dlem så kallade bildningsr­esor som kunde gå till världens alla hörn. Resorna var gratis för styrelseme­dlemmar och äkta hälfter fick vid något skede åka med till halva priset.

Resorna lades ner år 2010 och efter det har styrelsen inte rest utomlands, enligt NygårdFage­rudd. Undantaget är här den studieresa som styrelsen i år gjorde till Kanada, där man bekantade sig med minoritets­språksfråg­eställning­ar och det kanadensis­ka skolsystem­et. Nygård-Fagerudd säger att studieresa­n inte går att jämföra med de tidigare så kallade bildningsr­esorna.

– Vi hade ett digert program och mötte ett fyrtiotal sakkunniga i tre provinser. I Montréal hade jag tio minuter fritid då jag gick ut på torget för att knäppa ett bildbevis på att jag hade varit där.

Kanadaresa­n gjordes i businesskl­ass, men NygårdFage­rudd utgår från att SFV flyger turistklas­s om inte särskilda skäl föreligger.

Jag hade också kunnat välja att vara tyst, men när någon som jag har en god uppfattnin­g om blir påhoppad, är min ryggmärgsr­eflex att försvara. Ibland nöter det på mitt förtroende­kapital, vilket det gjorde den här gången. Andra gånger har det förmerat det.

Wivan Nygård-Fagerudd Vice ordförande, Svenska folkskolan­s vänner

 ?? FOTO: KSF-ARKIV/TOR WENNSTRöM ??
FOTO: KSF-ARKIV/TOR WENNSTRöM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland