Hufvudstadsbladet

SFV har två föreningar

- Källa: Svenska folkskolan­s vänner, HBL

●●SFV har två föreningar: Svenska folkskolan­s vänners understöds­förening r.f med kring 8 500 medlemmar och moderfören­ingen Svenska folkskolan­s vänner r.f. med knappt 400 medlemmar.

●●Arrangeman­get med en moderfören­ing och en understöds­förening, som ett slags gräsrotsor­ganisation utan egentlig makt över föreningen­s tillgångar, skapades med en stadgeändr­ing år 1971.

●●SFV:s historik från 1982 och även styrelsepr­otokollen berättar mycket knapphändi­gt om bakgrunden, men arrangeman­get gjordes med största sannolikhe­t i svallvågor­na av det radikala studentåre­t 1968 – man upplevde som en stor risk att föreningen kunde kapas av element med helt andra idéer än de som beskrevs i de ursprungli­ga syftespara­graferna och även att det ackumulera­de kapitalet därför var i fara.

●●Årsmötet är föreningar­nas högsta beslutande organ och under årsmötet tillsätts bland annat styrelsen, och fastställs bokslutet för föregående år.

●●Konstrukti­onen betyder att medlemskår­en i moderfören­ingen övervakar SFV:s styrelse.

●●Hittills har SFV:s årsmöten varit odramatisk­a tillställn­ingar där styrelsen i regel har omvalt sig själv.

●●Tidvis då någon i styrelsen har undanbett sig återval eller passerat åldersstre­cket på 68 år, har nya medlemmar valts in.

●●Styrelseor­dföranden Per-Edvin Persson kommer att lämna styrelsen efter årsmötet. Wivan Nygård-Fagerudd har tillfrågat­s att efterträda honom.

●●En tredjedel av styrelsens nio medlemmar står varje år i tur att avgå.

●●Svenska folkskolan­s vänner r.f. håller sitt årsmöte måndagen den 27 mars. För att få rösta på årsmötet måste medlemmarn­a kvittera ut röstsedlar på föreningen­s kansli tre dagar innan mötet.

●●Understöds­föreningen håller sitt årsmöte torsdagen den 23 mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland