Hufvudstadsbladet

Vegetarisk­a produkter populära i hela landet

- FNB

Den vegetarisk­a trenden är inte längre begränsad till de stora universite­tsstäderna där den startade. Växtprotei­n och veganska halvfabrik­at är nästan lika populära på de små orterna i Kajanaland som i Berghäll i Helsingfor­s. De allra populärast­e vegetarisk­a produktern­a kan köpas i alla butiker som tillhör de stora kedjorna.

– Nya trender är givetvis tydligare i de stora städerna men fenomenet är ett faktum i hela landet, säger direktör Antti Oksa som ansvarar för SOK:s sortiment.

Förra hösten introducer­ade Sgruppen produkten Härkis, som tillverkas av bondbönor, i alla Prismabuti­ker och S-marketar i hela landet.

Det rikliga utbudet på Härkis har bättre kunnat svara på konsumente­rnas efterfråga­n än dess främsta konkurrent baljhavre. Många butiker har fortfarand­e begränsnin­gar på hur många paket baljhavre kunderna kan köpa på en gång.

Också i Keskos K-butiker är Härkis en landsomfat­tande produkt. Lidl är den senaste butikskedj­an som tagit in produkten i sitt sortiment.

–Härkis finns att köpa på alla Lidlbutike­r från Hangö upp till Sodankylä, säger Lidls inköpsdire­ktör Thomas Heinrichs.

Även om alla Lidlbutike­r i princip har samma sortiment finns det skillnader i efterfråga­n. Butikskedj­an beaktar detta i sina beställnin­gar.

–I städerna beställer vi större mängder av exempelvis hummus än på de mindre orterna på landsbyggd­en, säger Heinrichs.

Glutenfrit­t och vegant, tack

Lidl tog sig an vegetarisk­a produkter senare än K- och S-butikerna. Från och med årsskiftet har butikskedj­an sålt olika vegetarisk­a maträtter med exempelvis tofu.

På M-kedjan, som består av självständ­iga handlare, förhåller man sig försiktigt till olika trender. Marknadsfö­ringschefe­n Veli-Matti Sirkiä uppger att det ibland är svårt att reagera på trenderna. Det största intresset kan ha lagt sig vid det skedet som butikerna hinner få produktern­a i hyllan.

– Efterfråga­n på vegetarisk­a produkter ökar tydligt. Intresset är störst på studieorte­rna, säger Sirkiä.

Han uppmanar konsumente­rna att direkt kontakta handlaren och berätta om sina produktöns­kemål.

Butikskedj­orna följer diskussion­erna i de sociala medierna, exempelvis Facebookgr­uppen Sipsikalja­vegaanit (ungefär chips- och bärsvegane­r) och plockar åt sig förslag och respons.

Direktören för Keskos dagligvaru­handel Jarmo Hyvönen uppger att konsumente­rna aktivt kontaktar kedjan i olika frågor gällande vegetarisk kost. Under de senaste månaderna har konsumente­rna varit speciellt intressera­de av glutenfria och vegetabili­ska produkter.

– Många har exempelvis frågat efter glutenfri pommes frites på sötpotatis, säger Hyvönen.

I fjol tog K-butikerna in vegohyllor där alla vegetarisk­a hyllor finns på ett och samma ställe. Försöket visade sig vara fungerande och sprids fortfarand­e bland kedjans butiker. En handlare som vill ha en vegohylla i sin affär kan välja produktern­a från en färdig lista.

– Över hälften av Citymarket­arna har en vegohylla och ungefär var fjärde Supermarke­t. De blir allt fler efter att butikerna förnyas.

Enligt Hyvönen kan man inte direkt se några skillnader i efterfråga­n på olika orter. Däremot finns det skillnader mellan olika åldersgrup­per. Ungdomar och barnfamilj­er köper fler vegoproduk­ter än de äldre.

Morötter i köttfärs och korv

K-butikernas statistik visar att försäljnin­gen av halvfabrik­at har ökat kraftigt under de senaste månaderna. Hyvönen tror att ökningen på cirka 30 procent förklaras delvis med olika vegetarisk­a produkter såsom veganska rispiroger, grönsakspi­roger och hamburgare.

Ett nytt fenomen är också köttproduk­ter med grönsaker. På marknaden finns exempelvis köttfärs och korvar med tillsatt morot.

– Malet svinkött sålde inte så bra men nu när produkten innehåller 25 procent morot har den blivit populär, säger Hyvönen.

Han tror att det blir populärare att tillsätta grönsaker i olika matprodukt­er.

– Först introducer­ades bröd med rotfrukter, nu har vi köttproduk­ter och under våren får vi flera olika nyheter.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? I STäLLET FöR KöTT. De nya vegetarisk­a produktern­a dyker upp i allt fler
butiker.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA I STäLLET FöR KöTT. De nya vegetarisk­a produktern­a dyker upp i allt fler butiker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland