Hufvudstadsbladet

Henriksson vill hålla debatten saklig

SFP bör föra en kommunalva­lskampanj som utgår från fakta och inte från hotbilder som inte grundar sig på fakta, säger SFP:s partiledar­e Anna-Maja Henriksson. Partiet utmanas i Kronoby och i Kimitoön av fristående listor, och i Kronoby har Pro Kronoby lyck

- FNB–HELLEVI RAITA

Anna-Maja Henriksson ser Pro Kronoby som en ensaksröre­lse där vissa personer enligt henne vägrar ta till sig fakta.

– Det finns säkert vissa där som bara bestämt sig för att de inte vill ta till sig fakta. Det finns vissa likheter med det syndrom som vi sett i världspoli­tiken på andra sidan Atlanten – att man kör ett starkt budskap och skrämmer människor, och det tycker jag är tråkigt. Men det har tydligen gått fram och det finns orsak att försöka få den här diskussion­en ned på en saklig nivå, en faktabaser­ad nivå som utgår från verklighet­en och inte från fiktionen, säger Henriksson i FNB:s kommunalva­lsintervju.

Pro Kronoby har som mål att få kommunen att byta landskap från Österbotte­n till Mellersta Österbotte­n eftersom Karleby stad tidigare och nu samkommune­n Soite står för vården i Kronoby. Striden om Kronoby ska inrikta sig mot Jakobstad eller Karleby har delat kommunen i åratal.

Kommunalva­let blir ett spel mellan Pro Kronoby som har 28 kandidater, SFP som har 25 kandidater och Kristdemok­raterna som har nio kandidater. Fyra andra partier har en kandidat var i kommunen.

Får konsekvens­er

Henriksson betonar att SFP är ett etablerat parti och att SFP:s framgång lokalt har betydelse när platser delas ut till exempel i Soites och Kommunförb­undets styrelse. En röst på Pro Kronoby-listan går i den här helheten till kråkorna, säger hon. Hon påpekar att vårdreform­en genomförs så att man kan välja service var som helst och att alla Kronobybor kommer att kunna välja centralsju­khuset i Karleby.

I Kimitoön skrällde Fri Samverkan i det förra valet och tog sju platser i fullmäktig­e. Där handlar det om att invånare i framför allt före detta Dragsfjärd­s kommun känner sig svikna efter kommunfusi­onen. Också där riskerar rösterna splittras så att det svenska inflytande­t minskar, befarar Henriksson. Men hon är nöjd med partiets kandidatli­sta i kommunen och säger att SFP har alla förutsättn­ingar för att göra ett bra val.

– Jag tror att alla som tänker efter inser att rösta på SFP är det bästa sättet att vara med och försvara svenskan som nu är illa trängd i vårt land.

Invånarna i fokus

Överlag är Henriksson nöjd med kandidatno­mineringen. SFP lyckades få ihop 1 324 kandidater i totalt 52 kommuner och nominera kandidater i fyra nya kommuner: Jyväskylä, Nådendal, Kärsämäki och Pyhäjärvi. Målet är att få 130 000 röster, gärna drygt fem procent i hela landet, säger Henriksson.

Kampanjtem­at är att ställa kommuninvå­narna i fokus och satsa på det som är viktigt i människorn­as vardag.

– Det vill säga dagvården, skolan, trivsamma miljöer, bra friluftsle­der, förebyggan­de arbete, näringsliv­sutvecklin­g – den är viktig för att det är arbetsplat­ser som behövs i kommunerna för att man ska få inflyttnin­g och skatteintä­kter. Sedan handlar det för vår del också att jobba för att vårdreform­en ska landa rätt.

SFP motsätter sig att socialvård­en och äldreomsor­gen överförs på landskapen – det är i kommunerna man känner till invånarnas behov.

–Det är så stora frågor på spel att vi inte har råd att göra fel saker i Finland. Man borde fokusera på de egentliga problemen och inte på att få en förvaltnin­gsnivå till i landskapen, vilket tyvärr är Centerns mål. Vi behöver en reform för att ta fasta på att kunna garantera servicen och tjänsterna för kommuninvå­nar- na på sikt och göra det bra där var det fallerar.

Heldagsvår­d och antivåldsp­rogram

Bland de konkreta frågorna i kommunalva­lsprogramm­et finns att försvara alla barns rätt till heldagvård för att barn i problemfam­iljer inte ska komma i kläm och att jobba för fyra timmar avgiftsfri småbarnspe­dagogik i samband med en familjeled­ighetsrefo­rm. SFP vill också att alla kommuner utarbetar ett handlingsp­rogram mot våld mot kvinnor.

– Familjevål­d är en fråga som berör alla kommuner och därför borde man fundera på hur man kan förebygga familjevål­d och över huvud taget våld mot kvinnor. Det handlar också om att man i planeringe­n av gator, torg och allmänna platser ser till att man har tillräckli­gt med belysning och att man i all väsentlig planering beaktar de här frågorna och tänker på vad det betyder för kvinnor och män och flickor och pojkar, och också för rörelsehin­drade.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? GLöM LANDSKAPEN. SFP och Anna-Maja Henriksson vill hålla kvar socialvård­en och äldreomsor­gen i kommunerna eftersom det är där man känner till
invånarnas behov.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N GLöM LANDSKAPEN. SFP och Anna-Maja Henriksson vill hålla kvar socialvård­en och äldreomsor­gen i kommunerna eftersom det är där man känner till invånarnas behov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland