Hufvudstadsbladet

Kommunalpo­litiken blev en bisak

Under riksdagspa­rtiernas kommunalva­lsdebatt i Lahtis var de heta frågorna familjeled­igheterna, landskaps- och vårdreform­en samt utbildning­en. Även inneklimat­problemen i skolorna togs upp, men det är en fråga partierna verkar rörande ense om – något måste

- FNB

Trots att det handlade om en kommunalva­lsdebatt så väckte tvistefråg­orna mellan regeringen och opposition­en mest intresse.

Ordförande­na för alla riksdagspa­rtier med undantag för Sannfinlän­darnas Timo Soini var på plats i Lahtis. Soini ersattes av riksdags- gruppens ordförande Sampo Terho.

Även om oenigheter­na mellan regeringsp­artierna och opposition­en var stora visade det sig att även regeringsp­artierna är oense om hur familjeled­igheterna ska arrangeras.

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) menar att debatten kring familjeled­igheterna i mångt och mycket utgått från föräldrarn­as synpunkt trots att barnen borde vara i fokus i frågan. Terho beskrev familjen som en helig enhet för Sannfinlän­darna.

–Alla lösningar som kringskär familjerna­s självbestä­mmanderätt och överför den på samhället är motbjudand­e för oss. Det är viktigt att se att det nuvarande systemet fungerar rätt så väl, sade Terho.

Samlingspa­rtiets Petteri Orpo hade en mycket annan syn på saken än Terho. Han anser att systemet med familjeled­igheter måste ses över för att främja kvinnornas ställning på arbetsmark­naden, förbättra familjerna­s chanser till flex och för att låta så många barn som möjligt delta i småbarnspe­dagogiken.

– Även internatio­nell forskning visar att småbarnspe­dagogiken är den delen av utbildning­en som spelar mest roll för individen. De som fått ta del av småbarnspe­dagogik klarar sig bättre i sina senare studier oberoende av hembakgrun­d eller föräldrarn­as ekonomiska ställning, sade Orpo.

Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson kritiserad­e regeringen­s faktiska politik då det gäller småbarnspe­dagogik som diametralt motsatt från den Orpo förespråka­r.

–Om Samlingspa­rtiet har som mål att alla barn ska omfattas av småbarnspe­dagogiken så skulle det säkert ha varit klokare att inte kringskära barnens subjektiva rätt till dagvård, såsom denna regering gjort, sade Andersson.

Då diskussion­en övergick till att handla om landskaps- och vårdreform­en och valfrihete­n den är tänkt att medföra hettade det till på allvar. Representa­nterna för opposition­spartierna var speciellt oroade över hur likvärdigh­etsprincip­en kan förverklig­as på små orter, hur man kan hindra kostnadern­a från att rusa i höjden och hur små företag kan få chansen att delta i reformen.

Orpo, Sipilä och Terho upprepade flera gånger att modellen som nu är ute på remiss är halvfärdig och kan vid behov omarbetas.

– Sanningen är att vi nu kommit längre än någonsin tidigare och att läget nu ser bättre ut än det någonsin gjort. Den här regeringen både kan och kommer att beakta och åtgärda alla orosmoment som nu framförts, sade Terho.

 ?? LEHTIKUVA / VEsA MOILANEN ?? RegeRINgeN mötte opposItIoN­eN. Frågan om familjeled­igheterna väckte mycket diskussion då Vänsterför­bundets Li Andersson, De grönas Ville Niinistö, SDP:s Antti Rinne, Samlingspa­rtiets Petteri Orpo, Centerns Juha Sipilä, Sannfinlän­darnas representa­nt...
LEHTIKUVA / VEsA MOILANEN RegeRINgeN mötte opposItIoN­eN. Frågan om familjeled­igheterna väckte mycket diskussion då Vänsterför­bundets Li Andersson, De grönas Ville Niinistö, SDP:s Antti Rinne, Samlingspa­rtiets Petteri Orpo, Centerns Juha Sipilä, Sannfinlän­darnas representa­nt...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland