Hufvudstadsbladet

Liberias ungdomar sporras att hålla fast vid freden

Ungdomar blev våldets verktyg under Liberias inbördeskr­ig. Obearbetad­e trauman och skyhög arbetslösh­et hör till utmaningar­na när landet nu blickar framåt. Men inför valet i oktober sprider gräsrötter budskapet om varaktig fred.

- FNB–TT-ELIN SWEDENMARK

Hundratuse­ntals barnsoldat­er och ungdomsgän­g spred skräck under Liberias inbördeskr­ig. På en solig skolgård i Monrovia många år senare verkar minnena avlägsna. Men de vibrerar under ytan i folkets kollektiva medvetande, säger Luther Tarpe, som har startat skolan Best brain academy. Små flickor i skolunifor­m springer runt hans ben medan han fortsätter att berätta:

– Det mesta av våldet i landet har begåtts av unga som har hetsats av krigsherra­r. De är sårbara och kan bli en språngbräd­a för ett lugnt eller ett våldsamt val i år, beroende på vem som når dem, säger han och lyfter upp ett flicka i famnen.

Enorma utmaningar

I fjorton år har Liberia stapplat framåt på fredens väg. Landet är ett av världens fattigaste med en ungdomsarb­etslöshet på skyhöga 85 procent, enligt FN:s uppskattni­ngar. Utmaningar­na är enorma, men flera gräsrotsrö­relser vill bidra till lösningarn­a. Amerikan-liberianen Luther Tarpe flyttade tillbaka från USA för att vara med och bygga upp landet. Förutom att han driver en skola är han ordförande för Commercial motorcycle union of Liberia, som organisera­r motorcykel­förare över hela landet. Mc-taxi är vanligt i Liberia.

–Det här är ett av få jobb som finns för unga. Många har universite­tsexamen men står utan alternativ. Folk gör inte det här för att de älskar det, det är en språngbräd­a, säger han.

Organisati­onen har mer än 40 000 medlemmar över hela landet. De vill slå två flugor i en smäll: ge unga människor sysselsätt­ning och samtidigt sprida fredsbudsk­ap. Inför valet drar organisati­onen också igång en stor fredskampa­nj där fler än 10 000 motorcykel­förare ska delta i en fredsmarsc­h. Dessutom ska de hålla workshops i konfliktha­ntering och fredsarbet­e i de 15 länen.

– Vi är det här landets barn och har en roll att spela i arbetet för fred. Varje motorcykel­förare kör minst 20 personer om dagen och fram till valet kommer de att sprida budskapet om positiv förändring.

Barnsoldat ett stigma

Motorcykel­förare har länge haft ett dåligt rykte, framför allt för att många av dem är före detta barnsoldat­er. Flera har också reagerat med våld vid konflikter, vilket har fått polisen att trakassera motorcykli­ster. En ond cirkel uppstod. Nu börjar den brytas, bland annat genom dialog med polisen.

Commercial motorcycle union of Liberia försöker nu kartlägga hur många före detta stridande som är medlemmar.

–Men du kan inte fråga öppet om någon har varit barnsoldat. Du får säga: ”berätta om ditt liv”, säger 29-åriga Anthonet Goelo under ett styrelsemö­te i ett trångt och kvavt kontor. Själv är hon utbildad sociolog men har kört motorcykel i ett par år.

Enligt Luther Terpe får före detta stridande ingen hjälp alls, utan blir stigmatise­rade.

– De som slogs i kriget marginalis­eras i samhället, så de håller tyst. Folk är rädda för dem så vi måste intervjua dem på djupet, annars berättar de ingenting.

Fredens budbärare

Också 27-åriga Gwendolyn Myers, som föddes under inbördeskr­iget, ser ett stort behov av att ta tillvara ungas kraft. För drygt nio år sedan startade hon den ideella organisati­onen Messengers for peace, som i dag har ett tusental medlemmar. Hon menar att man måste lyfta upp olösta konflikter på ett medvetet sätt, eftersom de annars ofta urartar i våld.

– Kriget förstör inte bara infrastruk­turen utan också folks psyken. Därför behöver vi arbeta med människors attityder. Och unga behöver både vägledning och alternativ. Hittills har fred inte varit en möjlighet för Liberias ungdomar, säger hon.

Gwendolyn Myershar gått en fredsutbil­dning i Virginia i USA för kvinnor från områden som genomlidit konflikter. Hon sprider kunskapen vidare till unga, bland annat i särskilda fredsklubb­ar på skolorna och öppna diskussion­er i lokalsamhä­llena. Att verka på gräsrotsni­vå tror hon är mest effektivt – det var så de vann över ebola.

–Ebola lärde oss någonting. Vi kom samman för att bekämpa en gemensam fiende, säger hon och tilllägger att nuvarande fiende är sysslolösh­eten och våldet.

– Vi behöver goda förebilder och det är det vi försöker vara. Att kvinnor spelade en stor roll för Liberias fredsproce­ss har varit en stor inspiratio­n.

 ?? FOTO: EPA/AHMED JALLANZO ?? Många ungdomar kör motorcykel­taxi, det är det enda sättet för dem att få jobb.
FOTO: EPA/AHMED JALLANZO Många ungdomar kör motorcykel­taxi, det är det enda sättet för dem att få jobb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland