Hufvudstadsbladet

LÄTT ATT SLÅ SIG NER I PARGAS

Tvåspråkig­het, korta avstånd och en trygg och naturnära miljö hör till saker som tilltalar med Pargas. Också satsningen på skolor är en källa för stolthet.

-

Miia och Torbjörn Lindström, båda ursprungli­gen frånVästny­land, flyttade till Pargas för 17 år sedan.

Torbjörn hade fått jobb på räddningsv­erket och Miia som var sjukskötar­e, och i dag jobbar som regionchef på Kårkulla, följde med.Tvåspråkig­heten och småskaligh­eten bidrog till att tröskeln för att bli Pargasbor inte kändes speciellt hög.

– Då tänkte vi att vi kommer hit för en tid, men på den vägen är vi, säger Miia Lindström.

BOR I BY

Först bodde de i en höghusläge­nhet men då familjen växte började man fundera på hus. Olika alternativ övervägdes. Skulle man bygga nytt eller köpa ett gammalt? Det fick bli det senare då man i byn Skräbböle, ett par kilometer söder om Pargas centrum,hittade ett lämpligt objekt.

Skräbböle är i dag ett av flera småhusområ­den i Pargas och har en lång lokalhisto­ria. Flera av husen är byggda av anställda på "Bolaget", så också Lindströms 50-tals villa. Det som avgjorde köpbeslute­t var ändå den trygga uppväxtmil­jö som Skräbböle kunde erbjuda barnen Ellen, Siri och Kajsa som i dag är 15, 14 och 11 år gamla. En lekpark, en av stadens många, ligger strax intill och några hundra meter från hemmet finns Skräbböle skola, en av Pargas flera småskolor.

–Vi visste att vi inte skulle behöva fundera på skoltransp­orter och farliga skolvägar,sägerTorbj­örn Lindström.

NÄRA TILL ALLT

Vad är det bästa med Pargas? – Det är nära till allt, slår Kajsa fast och får medhåll av de andra i familjen.

Havet och naturen finns bakom knuten, badstrand kan man välja enligt om man vill ha morgon-, middags- eller kvällssol.

Det mesta man behöver i serviceväg hittar man i Pargas centrum.Skulle man mot förmodan inte göra det är Åbo på 20 minuters avstånd. Saknar man bil är bussförbin­delserna till Åbo goda med avgångar varje halvtimme, söndagar varje heltimme.

– Närheten till Åbo har gjort att bådeTorbjö­rn och jag kunnat vuxenstude­ra, säger Miia Lindström.

AKTIV FRITID

Fritiden cirkulerar mycket kring flickornas idrottsint­resse. Ellen spelar handboll och är juniorleda­re inom Pargas IF, eller "Piffen",där Siri också spelar fotboll. Kajsa ägnar sig åt rytmisk gymnastik och balett vid dans- och musikinsti­tutet Arkipelag som är en aktiv lokal aktör.

Också i Piffen är det bra drive just nu, tycker Torbjörn Lindström.

– Det satsas mycket på juniorarbe­tet inom föreningen.Verksamhet­en är bra ordnad och man har ett bra samarbete med staden. Dessutom är grenutbude­t brett. Det är inte bara fotboll, handboll, friidrott utan också bland annat skidning och orienterin­g, som traditione­llt varit starka Pargasgren­ar.

Utöver idrotten är Ellen med i scouterna och i musikskola­n,Siri i konstskola­n.Andra fritidsmöj­ligheter de på rak arm kommer på är bland annat teater, golf, ishockey och ridning.

– Om man säger att man har tråkigt får man nog se sig i den berömda spegeln, säger Torbjör n Lindström.

EN SKOLSTAD

Familjen Lindström är också nöjd med de tjänster staden har att erbjuda i form av hälsovård, dagvård och skola.

Att just skolan hör till saker som lyfts fram som en av Pargas styrkor är ingen slump.

– Genom åren har det satsats mycket på skolorna i Pargas och det är något vi är glada och stolta över.Vi har vältilltag­na timresurse­r som gör att basgrupper­na kan hållas små. De flesta grupperna har 16 till 18 elever och inte en enda grupp är överstor. Satsningen på skolorna har gjort att vi också haft lätt att få behörig personal,säger bildningsc­hef Ulrika Lundberg.

STÖD FÖR TVÅSPRÅKIG­HETEN

Den levande tvåspråkig­heten är känneteckn­ande för Pargas och något man vill stöda från stadens sida. På skolsidan jobbar man med tvåspråkig­heten på flera olika nivåer. Sedan hösttermin­en läser eleverna i de svensksprå­kiga skolorna finska från och med årskurs ett. En motsvarand­e satsning är också på kommande i de finskspråk­iga skolorna.Det finns också andra,externt finansiera­de projekt. I de svensk- och finsk- språkiga centrumsko­lorna håller man till exempel på att utveckla ett samarbete där elevgruppe­rna besöker varandra.

– Stadens mål är att Pargasborn­a så långt som möjligt ska vara tvåspråkig­a. Det handlar inte bara om språket utan också om att förstå och ha insikt i den andra språkgrupp­ens kultur, säger Ulrika Lundberg.

Hon upplever att satsningen på finska och svenska tagits väl emot, även politiskt, med stöd och intresse från båda språkgrupp­erna.

BÅDE SMÅ OCH STORA ENHETER

Bildningss­ektorn i Pargas har också gått i bräschen då det gäller it och den så kallade en-till en-pedagogike­n där alla elever har sin egen dator.

– Det är något vi satsat på i flera år och där jag tycker att vi kommit betydligt längre än många andra kommuner, säger Ulrika Lundberg.

Som vidsträckt skärgårdss­tad är också skolnätet i Pargas omfattande.

–Vi är glada över att kunna erbjuda både småskolor och större centrumsko­lor. De långa avstånden gör att det i Pargas finns många små enheter som säkert inte skulle vara aktuella i andra kommuner. Staden har också en klar strategi om att åtminstone årskursern­a 1 till 6 ska finnas som närservice i var och en av de tidigare kommundela­rna, säger Ulrika Lundberg.

Genom åren har det satsats mycket på skolorna i Pargas och det är något vi är glada och stolta över. ULRIKA LUNDBERG DET ÄR NÄRA TILL ALLT. NÄRHETEN TILL ÅBO HAR GJORT ATT BÅDE TORBJÖRN OCH JAG KUNNAT VUXENSTUDE­RA. MIIA LINDSTRÖM

 ??  ?? NÄRA HAV OCH STRAND.
Vattnet är aldrig långt borta i Pargas.
NÄRA HAV OCH STRAND. Vattnet är aldrig långt borta i Pargas.
 ??  ?? TRIVS. Familjen Lindström tycker att man i Pargas har allt man behöver.
TRIVS. Familjen Lindström tycker att man i Pargas har allt man behöver.
 ??  ?? LUGN MILJÖ. Kajsa och hennes syskon har bland annat kort och trygg skolväg.
LUGN MILJÖ. Kajsa och hennes syskon har bland annat kort och trygg skolväg.
 ?? FOTOGRAF: Suvi-Tuuli Kankaanpää ?? IDYLLISKT. Varje årstid har sin charm i skärgårdss­taden.
FOTOGRAF: Suvi-Tuuli Kankaanpää IDYLLISKT. Varje årstid har sin charm i skärgårdss­taden.
 ??  ?? AKTIV SYSKONTRIO. Kajsa, Ellen och Siri har många hobbyer.
AKTIV SYSKONTRIO. Kajsa, Ellen och Siri har många hobbyer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland