Hufvudstadsbladet

En enda identitet skulle förebygga nationalis­m

- JAN-PETER PAUL docent, Helsingfor­s

MEDBORGARS­KAP Diskussion­en kring personer med dubbelt medborgars­kap har gått het i vårt land under den senaste tiden. Ansvariga ministrar har ansett dubbelt medborgars­kap vara en säkerhetsr­isk i olika sammanhang, närmast kanske inom försvaret och utrikespol­itiken. Det märkvärdig­a är att ingen lyft fram problemet kring ministrars, riksdagsmä­ns och till och med presidentk­andidaters dubbla medborgars­kap. Dessa personer har betydande makt och insyn i samhälleli­ga frågor av nationell säkerhet och av stor ekonomisk betydelse, ofta i miljardkla­ssen. Borde inte i första hand potentiell­a nationella risker kring dessa personer utredas?

Hela diskussion­en är märkvärdig i och med att alla finländska medborgare redan har dubbelt medborgars­kap. Vi är alla medborgare i Finland och i den Europeiska unionen. Detsamma gäller alla andra medborgare inom EU – de är medborgare både i unionen och i sitt medlemslan­d. Detta anses inte vara ett problem fast, enligt EU:s principer kring de fyra friheterna, har alla rätt att arbeta inom alla övriga medlemssta­ter på samma villkor som landets egna medborgare.

I debatten har tre begrepp antytts; nämligen nationell identitet, fosterland och medborgars­kap. Idén kring dessa begrepp uppkom först på 1700-talet i samband med den franska revolution­en och sammanslag­ningen av Tyskland och Italien till nationalst­ater. Den nationella identitete­n har som symboler och värderinga­r bland annat gemensam flagga, nationalhy­mn, språk, myter, ras, religion, kultur, idrott, musik och litteratur. På 1920och 1930-talen var det ras och religion som dominerade. Under vår tid i Finland främst språk, ras och religion.

Begreppet fosterland är ett mera ambivalent begrepp. Man talar om att fosterland­et är det land man hör till eller där man är född eller varifrån ens föräldrar och släkt kommer. Begreppet medborgars­kap som uppkom i samband med den franska revolution­en och Napoleonkr­igen i början på 1800-talet innebär rättighete­r och skyldighet­er, främst kanske att försvara ens fosterland.

Medborgars­kap i ett land

Det märkvärdig­a är att ingen lyft fram problemet kring ministrars, riksdagsmä­ns och till och med presidentk­andidaters dubbla medborgars­kap.

får man genom att ha fötts där, genom ens föräldrars medborgars­kap och via en ansökan om medborgars­kap i ett land. Ett dubbelt medborgars­kap, det vill säga medborgars­kap i två nationalst­ater innebär per se en nationell säkerhetsr­isk i och med att man bör vara solidarisk till vardera. Genom goda interna och externa kontroller kan man givetvis försöka att minimera denna risk.

Om EU skulle utvecklas mot en verklig federation kunde man tänka sig att alla EU-länders medborgare endast hade en identitet – den europeiska. Detta skulle förebygga nationalis­tiska tendenser bland vissa politiska partier och riktningar. Nationalis­m har nämligen tendensen att leda till konflikter och en uppfattnin­g att ”vissa personer, raser, religioner etcetera är bättre än andra”. Inget ”America first” för Europa.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland