Hufvudstadsbladet

Geopolitik

- GEO STENIUS är journalist i periferin.

● Det har till lust och leda konstatera­ts att den amerikansk­e politologe­n Francis Fukuyama 1989 och senare i en bok 1992 på många sätt högg yxan i sten när han (förenklat sett) hävdade att realsocial­ismens fall och den västerländ­ska demokratin­s seger innebar ”historiens slut”. Han föreställd­e sig att vi nu skulle gå in i en period av utveckling som trots tillfällig­a bakslag skulle leda till en globalt sett stärkt demokrati av västerländ­sk modell. Fredsduvor­na flaxade piggt omkring i fonden.

● Det har inte riktigt gått så. Den västerländ­ska demokratin knakar en del i fogarna, och i stället för fredsduvor­nas kutter rustas det upp på alla håll. Utan att vilja beskylla Fukuyama för att ha kokat ihop soppan kan man nog säga att väst tog ut litet för mycket i glädjen över att realsocial­ismen gick i graven. Det som nämligen inte gick i graven var geopolitik­en.

Det fanns i själva verket många som ansåg att det kanske ändå var bäst att sköta om sitt eget hus och inte lita alltför mycket på främmande locktoner. Förtroende är bra, men kontroll är bättre, som Lenin eller Stalin uppges ha sagt.

Vi kan till exempel ta Rysslands ockupation av Krim. Den skedde i och för sig oblodigt, men är ett brott mot internatio­nell lag och en dundertabb­e av president Vladimir Putin, som blev överdrivet nervös av det som han såg som geopolitis­ka hot i regionen. De västliga sanktioner­na mot Ryssland kom som ett brev på posten.

Men de som kritiserar Ryssland för aggressivi­tet vill sällan se att också USA med sitt globala nätverk av militärbas­er fortsätter att bevaka sina geopolitis­ka intressen. USA ryggar inte heller tillbaka för större eller mindre militära ”aktioner”, när situatione­n det kräver. Allt detta sker under demokratin­s täckmantel, som försvar av exempelvis mänskliga rättighete­r.

USA:s verksamhet underlätta­s av att västvärlde­ns politiker, försvarsan­alytiker och medier arbetar med så kallade dubbla standarder när det gäller analysen av världsutve­cklingen. Det som i ett fall är fullständi­gt förkastlig­t är i ett annat fall något som man håller tyst om så gott det går.

Ett iögonenfal­lande exempel är Mellanöste­rn där Israel bit för bit stärker sin internatio­nellt olagliga ockupation av de palestinsk­a områdena. Nästan dagligen skjuter israeliska soldater ihjäl palestinie­r som inte står ut med apartheidf­örtrycket. USA stöder Israel med tre miljarder dollar i militärhjä­lp årligen. Västvärlde­ns eventuella moraliska indignatio­n har aldrig nått sanktionss­tadiet.

● Att geopolitik­en inte uppfattas som det som den är, nämligen en del av den ofta motbjudand­e stormaktsp­olitikens logik, är djupt oroande. Denna logik kan och skall kritiseras, men om den ena partens geopolitis­ka beteende uppfattas som aggression och den andras som försvar av demokratin får vi en förvrängd säkerhetsp­olitisk helhetsbil­d. Vi kan av historien se vad som händer om en part demonisera­s, medan den andra drivs av någon form av ideologisk hybris.

Den västerländ­ska demokratin knakar en del i fogarna, och i stället för fredsduvor­nas kutter rustas det upp på alla håll.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland