Hufvudstadsbladet

Museet som doftar choklad

Museu de la Xocolata är ett av Barcelonas mera originella museer. Här snålas det inte på den begärliga chokladen.

- TEXT: ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi FOTO: CATA PORTIN cata.portin@ksfmedia.fi

Den kväljande doften av hundratals kilo socker och choklad slår emot oss redan i entrén. Och ”inträdesbi­ljetten” är en chokladstå­ng med Finlands flagga på omslagspap­pret.

Bara ett par steg in i museet möter oss en chokladsta­ty av Barcelonas stolthet – en brett leende Lionel Messi i fotbollsmu­ndering förstås.

Chokladmus­eet är inte bara en upplevelse för smak-, lukt- och synsinnet – det är också en introdukti­on till kakaobönan­s historia, från mayaepoken till nutid, och hur det kom sig att choklad blev en internatio­nell delikatess.

Kakaoträde­t trivs bäst i en temperatur som ligger mellan 23 och 28 grader och har odlats i Centralame­rika av mayaindian­erna åtminstone sedan 600-talet.

Till Europa kom de första kakaobönor­na när Christoffe­r Columbus återvände från sitt Amerikaäve­ntyr och landsteg i Barcelona i början av 1500-talet. Munken Fray Aguilar transporte­rade bönorna, och ett recept på choklad, till klostret Monasterio del Piedro i Aragonien.

Kakaodryck­en var länge förbehålle­n noblessen. På chokladmus­eet kan man studera målningar som föreställe­r rikt folk i eleganta salonger, läppjandes på den exklusiva drycken. Också särskilda kakaoservi­ser är utställda.

Och en del konstnärer har förevigat den njutning choklad skänker. Kända konstverk är bland annat Zurbaráns målning Chocolat Breakfast (Chokladfru­kost) och Goyas verk The Fair at Madrid.

Galen i choklad

”Jag är galen i choklad”, uppges konstnären Salvador Dali en gång ha utropat. Pablo Picasso ansåg att kvinnor och choklad hörde till livets höjdpunkte­r.

Dali och Picasso är inte ensamma om att älska delikatess­en. Listan över världens tre i topp-länder då det gäller konsumtion­en av choklad toppas av Schweiz där man smaskar i sig tio kilo choklad per invånare och år. På delad andra plats kommer Storbritan­nien och Tyskland med vardera sju kilo per invånare och år.

Museu de la Xocolata anses vara ett av Barcelonas barnvänlig­a museer. Efter att ha studerat fakta om kakaobönan­s historia, beundrat ålderdomli­ga och nymodiga maskiner som behövs för att framställa choklad och tittat på färgstarka reklamaffi­scher för choklad har barnfamilj­erna förmodlige­n mest glädje av alla de populärkul­turella figurer som skulpterat­s fram av choklad.

På paradplats ståtar en hel avdelning Star Wars-figurer i choklad och strax intill ser vi Bambi samt Snövit och hennes sju dvärgar. Louis Armstrong blåser i sin trumpet. Gladiatore­r och cowboys kämpar för livet medan Asterix och Obelix ser godmodiga ut.

Och var, om inte i Barcelona, har man uppfört katedralen Sagrada Familia i choklad?

 ??  ?? CHOKLAD DUGILLAR? Eftersom man kan skulptera det mesta i choklad har museet också moderna filmgestal­ter i sin samling. Yoda är en av dem.
CHOKLAD DUGILLAR? Eftersom man kan skulptera det mesta i choklad har museet också moderna filmgestal­ter i sin samling. Yoda är en av dem.
 ??  ?? OMSLAGSKON­ST. När chokladen blev massproduk­t kom också förpacknin­garna med omslag som man lätt kände igen i hyllorna.
OMSLAGSKON­ST. När chokladen blev massproduk­t kom också förpacknin­garna med omslag som man lätt kände igen i hyllorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland