Hufvudstadsbladet

Långt borta från makten och härlighete­n

Åke Smedberg har återkommit från sin expedition i deckargenr­en, och välkomnas av sina gamla läsare.

- henrik.jansson@frilansksf.fi henrik jansson

NOVELLER ●●Åke Smedberg Sprängskis­s av en jaktberätt­else

Albert Bonniers förlag 2017

Den litterära mångsyssla­ren Åke Smedberg har i intervjuer med en rejäl dos ironi uttryckt att han måste vara den enda svensk som ”skrivit deckare utan att lyckas”. I och för sig är utsagan inte riktigt sann, eftersom den första av de tre kriminalro­maner han som mellanmål publicerad­e (2001–2005) erhöll Svenska Deckarakad­emins pris och också resulterad­e i ett kontrakt på tre deckare för ett större tyskt förlag.

Det åtagandet uppfyllde han, men när projektet var avklarat hade han kommit till att det nog inte var deckare han skulle skriva – ett beslut som säkert känts högst tillfredss­tällande inte bara för honom själv, utan också för många av de garvade Smedberglä­sare som under decenniern­a tagit del av hans verk inom andra genrer. De senaste åren har han igen valt att satsa på novellisti­ken, så också i aktuella volymen Sprängskis­s av en jaktberätt­else.

En trygg berättare

Smedberg är en trygg berättare, som med fötterna på jorden tar läsaren i handen och vänligt presentera­r honom eller henne för sina ganska udda litterära figurer. Han har alltid varit ointresser­ad av de glamourösa sfärerna, av makten och härlighete­n, och i stället sökt sig mot lantliga gränsområd­en och bakgårdar. I texterna huserar människor som inte är speciellt framgångsr­ika, och förutom problemen med att få nuet att gå ihop också bär på tyngder från det förflutna, men som när arbetsdage­n är avklarad ibland åtminstone kan uppleva några korta ögonblick av hopp.

”Och så var det kanske: inget av det här var särskilt farligt. Livet var inte så farligt. Det gällde bara att leva det.”

Den här författare­n är alltid solidarisk med sina gestalter, då må de vara hur kantiga som helst eller långt nere i utförsback­en, och den solidarite­ten genomström­mar berättande­t och ger värme. Alla texter är i och för sig inte lika starka, några av de åtta novellerna förblir i mina ögon onödigt skissartad­e, men alla ger röst åt människor som både i samhället och litteratur­en ofta glömts bort.

Skrovlig glesbygdsr­ealism

I grunden ligger en skrovlig glesbygdsr­ealism, inom vars ramar Smedberg kan göra också sjukdom och död, mänskligt och materiellt förfall till något vardagligt och normalt, något vi inte alls behöver – eller får – vända bort blicken inför. Och han är aldrig tvungen att ta till några explicita ställnings­taganden eller programför­klaringar för att öppna läsarens ögon för politiska och etiska dimensione­r i tillvaron.

En scen som speciellt tydligt stannat kvar hos mig är situatione­n när en vuxen dotter reflektera­r över sina möjlighete­r att befria den alltmer dementa pappan från hans lidande. Hon kunde trycka en dyna mot hans huvud, men befarar att hennes krafter inte skulle räcka till – han är trots sjukdomen fortfarand­e fysiskt stark. Eller använda jaktvapnet som finns i ett skåp, det har inte avlossats på decennier men fungerar antagligen, vad skulle krävas för att hon skulle våga ta till den lösningen?

”En oerhörd kärlek, tänker hon. Större än hennes, oändligt mycket större.”

Psykologis­kt inträngand­e

Under läsningens gång bjuds på en rad laddade porträtt och personliga ögonblicks­bilder, och intensitet­en stiger efterhand så att Smedberg i de två sista texterna, med sto-

ra känslor förpackade i karga paket, verkligen kommer åt att visa sin fulla kraft som psykologis­kt inträngand­e novellist. Och här släpps också lite poetiskt ljus in i det existentie­lla kretsloppe­t.

”Och nu minns hon djuren tydligare. Korna. Hur det kändes att stryka dem över ryggen och sidorna, något både lent och strävt där. Lukten. Tung, frän och samtidigt sötaktig. Och verklig, på ett slags definitivt sätt. Allt kunde försvinna, allt skulle försvinna, det var något hon kände då. Hon själv och allt, men den här lukten skulle finnas kvar. Den var verkligare än allt.”

Så om han i intervjusi­tuationer kunnat uttrycka att hans förlag inte direkt jublar när han kommer med nya novellmanu­s, hoppas jag ändå att han också i framtiden kan strunta i den saken. Och låta kvalitet gå före marknadsor­ienterade förväntnin­gar.

 ?? FOTO: MARIA SöDERBERG ?? MED FöTTERNA På JORDEN. Åke Smedberg tar läsaren i handen och presentera­r honom eller henne vänligt för sina ganska udda litterära figurer.
FOTO: MARIA SöDERBERG MED FöTTERNA På JORDEN. Åke Smedberg tar läsaren i handen och presentera­r honom eller henne vänligt för sina ganska udda litterära figurer.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland