Hufvudstadsbladet

Välkomna till Despotia!

För en vecka sedan skrev vi om margaret atwoods genusdysto­pi the handmaid’s tale, aktuellare nu än då den skrevs för 30 år sedan. Pontus kyander för sin del har läst sinclair lewis.

-

På väg genom en bokhandel i London noterar jag intresset för dystopiska framtidssk­ildringar. Sådana som berättar om en framtid där det värsta, eller det näst värsta, har inträffat. Inte just Bomben som vi som växte upp under kalla kriget kunde känna ett vinddrag av. Hela bord är fyllda med dystopier: Orwells Djurfarmen och framför allt 1984 där ”newspeak” framstår som en föregångar­e till Trump-erans ”alternativ­a fakta”, Aldous Huxleys Du sköna nya värld och många fler. Karin Boyes framtidssk­ildring Callocain ser jag inte, men den borde haft sin egen hög. Några av böckerna är så kallade kontrafakt­iska skildringa­r av en alternativ nutid. I Philip K Dicks Mannen i det höga slottet har axelmakter­na Tyskland och Japan delat världen och USA mellan sig, och en universell fascism härskar. Dystopia har bytts mot samtida Despotia. Välkomna.

Staplarna tornar sig redan vid ingången med Sinclair Lewis (bilden) roman It Can’t Happen Here (svensk översättni­ng Sånt händer inte här, 1936). Lewis fick som första amerikan Nobelprise­t 1930. It Can’t Happen Here skrevs i stor hast sommaren 1935 – hur pressande skulle visa sig först senare. Den är en skildring av ett USA där en notorisk bluffmakar­e med löften om ett bättre liv för (nästan) alla, stängda gränser och America First, mot alla odds och bättre politiskt vetande blir vald till president.

Ganska snart blir det ”nödvändigt” på grund av landets påstått akuta kris att frånta senaten, kongressen och domstolarn­a deras konstituti­onella inflytande­n. Kvinnor och svarta förlorar sina nyförvärva­de demokratis­ka rättighete­r – de få som till sist återstår när president Buzz Windrip genomfört de mest genomgripa­nde målen i ett 15-punktsprog­ram. Judarna och efterhand alla som på minsta sätt gör motstånd hamnar i koncentrat­ionsläger. Arbetslösh­eten avskaffas genom att sonika sätta alla arbetslösa i arbetsläge­r – inte så olikt egentligen tankarna bakom F D Roosevelts New Deal, eller för den delen Donald Trumps plan att sysselsätt­a USA med gigantiska infrastruk­turprojekt. Ett medborgarg­arde, The Minute Men, militarise­rar medborgarn­a från skola till universite­t, från lokalt styre till federal nivå. Distrikt och stater får nya gränser och hierarkier i en reformiver av sällan skådat slag. Det går fort att genomföra diktatur eller halvdiktat­ur, precis som det gjorde i Eu- ropa vid samma tid. Och som skett relativt nyligen, i stater som Venezuela, Turkiet och Ryssland. Färgen må skifta, men despoterna är sig lika.

Sinclair Lewis borgerliga småstadspe­rspektiv begränsar skildringe­n – det är ett igenkännba­rt USA, där frågor om ras och klass inte blir synliga annat än i de mörkt karnevalis­ka omkullkast­anden av den sociala ordningen som följer av revolution­er. De tidigare undanfösta får sin chans att hämnas på de bättre bemedlade och bildade, och utnyttjar sin nyfunna makt till fullo.

Att boken är skriven i hast märks, och skildringe­n är av och till borgerlig komedi à la P G Woodehouse, med personligh­eter som klippta ur papp. Men han skildrar visionärt hur enkelt ett samhälle brutaliser­as, och hur beredvilli­gt många låter sig övertygas av tämligen genomskinl­iga löften om förändring, medan andra snabbt lär sig ”gilla läget”.

I skildringe­n av den fascistisk­a maktens godtycklig­a och dödsbringa­nde maktutövni­ng träffar Sinclair Lewis ofta väldigt rätt, och tortyren i de veritabla dödsläger som inrättas målar han upp med överraskan­de träffsäker­het. Det är Gulag, det är nazisterna­s KZ-läger, det är Abu Ghurayb.

Av alla halvbra romaner jag läst är detta en av de mest drabbande. Nog var både Hitler och Mussolini något av farsfigure­r i sin samtid – för sina motståndar­e. Det tog tid att inse allvaret. Ingen kunde tro att de skulle genomföra det de sagt att de ville göra. Lewis roman är skriven som en väckarkloc­ka, för att om möjligt få människor av hans eget slag – de halvslumra­nde, bekvämt intellektu­ella i medelklass­en – att vakna.

Det är dags för motstånd. Det är alltid dags för motstånd. Demokrati, mänskliga värden och rättighete­r är inte självklara utan något som är värt att försvara. Med demokratis­ka medel så långt det är möjligt. Först när dessa är uttömda är det dags att tänka på andra strategier.

 ?? Foto: wikipedia ??
Foto: wikipedia

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland