Hufvudstadsbladet

Facebookvä­nner

- KATARINA

För ett drygt år sedan gick jag med i Facebook. Jag tvekade länge, men när nu ”alla andra” är där gav jag mig till slut. Fortfarand­e håller jag mig tyst för egen del, men finner ett stort nöje i att ibland delta i debatter och kommentera när det känns så. Numera har jag 107 vänner, men det är förstås småpotatis jämfört med småkusinen­s 4 000-någonting. Å andra sidan är han politiskt aktiv och så här inför stundande kommunalva­l är Facebook förvisso en rätt effektiv åsiktsplat­tform.

Roligast är att jag har fått kontakt med gamla vänner som under livets gång, eller hur det brukar heta, har försvunnit i okända öden, okända för mig alltså. Jag har hittat en guddotter som har flyttat både utom- och inomlands så ofta att ingen adress stämmer. Jag har kontaktats av en borttappad kusin och en barndomsvä­ninna. En kärlek från ungdomsåre­n ville plötsligt bli vän med mig (igen). Intressant. Kolleger, som jag samarbetad­e med för evigheter sedan, har dykt upp.

Min bekantskap­skrets har med andra ord vidgats avsevärt. När man klagar över att människor i dag ägnar sig mera åt umgänge på nätet än i verkliga livet är det förstås beklagligt men också förståelig­t. Vi bor ofta långt från varandra. Förr i världen skrev man brev eller ringde, nu har till och med e-posten blivit nästan omodern. Man behöver inte ens bordsdator för att hålla kontakt med omvärlden. Det räcker med en smarttelef­on.

För mig har Facebook blivit ett sätt att hålla reda på vad mina barn och barnbarn håller på med. De är upptagna med sina jobb och skolor och vi bor i olika landsändar. På Facebook får jag veta vad de gör. Det var där jag läste om familjens sportlovsp­laner, just när jag började undra vart den hade tagit vägen när den inte gick att nå per telefon. Det visade sig att den hade avvikit till utrikes ort.

Åtskilligt intressant förmedlas på Facebook. Man blir informerad om att någon har ont i ryggen eller har ramlat eller gjort en resa. Man får se foton av barn och husdjur och vackra dukningar och läckra maträtter och allsköns trevlighet­er. Man får en ganska god inblick i somliga liv. Och en sak får man alltid reda på: vem som har födelsedag i dag. Det är trevligt. För även om man fyller ointressan­t udda duggar det gratulatio­ner från när och fjärran och man känner sig upprymd och uppvaktad och det mår varenda människa bra av!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland