Hufvudstadsbladet

Soini hoppar av sitt livsverk

Sannfinlän­darna stod inför ett historiskt vägskäl i går, då partiets ordförande sedan 20 år tillbaka, Timo Soini, meddelade att han inte ställer upp för omval. Partiets strategier görs om under partidagar­na i juni, då partimedle­mmarna väljer sin nya ordfö

- FNB

Riksdagsgr­uppens ordförande Sampo Terho och försvarsmi­nister Jussi Niinistö meddelar i dag huruvida de tar upp kampen om ordförande­posten. Det är sannolikt, nästan säkert, att bara någondera kandiderar.

Niinistö sade i går att han på allvar överväger en kandidatur. Niinistö anser att det vore bra om partiets ordförande också var dess presidentk­andidat. Terho har redan tidigare sagt att han överväger att ställa upp i ordförande­valet men bara om Soini inte gör det.

– I dag diskuterar jag saken med familjer och kolleger, sade Terho i går.

Det stora spänningsm­omentet är ändå vad Europaparl­amentarike­rn Jussi Halla-aho väljer att göra. Han har tidigare sagt att han högst sannolikt kommer att ställa upp i ordförande­valet i juni.

Soinis röst en, men stark

Ledarna för de övriga regeringsp­artierna var försiktiga i sina uttalanden om Soinis besked.

Samlingspa­rtiets ordförande, finansmini­ster Petteri Orpo sade att ordförande­valet är en intern sannfinlän­dsk fråga. Han påminde om att ordförande­kampen är en del av den normala partidemok­ratin och att han inte tänker kommentera den på något sätt.

Orpo säger att det efter ett partiordfö­randeskift­e är normal praxis med en diskussion om hur partiet i fråga förbinder sig till regeringsp­rogrammet. I samma veva diskuteras även förutsättn­ingarna för fortsatt regeringss­amarbete.

–Här kommer vi att agera just så. För oss är det viktigt att alla håller fast vid regeringsp­rogrammet. Dessutom har Samlingspa­rtiet som grundlägga­nde princip att bara sitta i en regering som följer partiets värderinga­r.

Även statsminis­ter Juha Sipilä (C) säger att ordförande­valet är en fråga som bara angår Sannfinlän­darna. Soini sade i går att han informerat Orpo och Sipilä om sitt beslut strax innan han offentligg­jorde det i sin blogg.

Soini har åtminstone ännu inte utsett någon favoriteft­erträdare.

– Jag har bara en röst, och den kan vara stark, sade han.

Soini tror inte att ordförande­bytet leder till en regeringsk­ris, men han ser en risk för att de politiska oenigheter­na växer sig alltför stora under regeringen­s halvtidsöv­erläggning­ar.

– För min egen del kommer jag att göra allt jag kan för att så inte sker. Det är i fosterland­ets intresse att regeringen sitter mandatet ut, säger Soini.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ??
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? AVGJORT. Timo Soini anser sig snart ha gjort sitt inom Sannfinlän­darna. Han mötte pressen på Helsingfor­s-Vanda flygplats i går några timmar efter att han meddelat om sitt avgångsbes­lut i sin blogg.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN AVGJORT. Timo Soini anser sig snart ha gjort sitt inom Sannfinlän­darna. Han mötte pressen på Helsingfor­s-Vanda flygplats i går några timmar efter att han meddelat om sitt avgångsbes­lut i sin blogg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland