Hufvudstadsbladet

Långsam bland de snabba

- DAN KRONQVIST reporter

● År 2014 var mopedbilar inblandade i 1 200 trafikolyc­kor. Det var nästan dubbelt fler än 2010.

Mopedbilar­nas krocksäker­het har än en gång aktualiser­ats på ett tragiskt sätt. Två sjuttonåri­ngar dog när deras mopedbil rammades av en större bil i Sastamala för drygt två veckor sedan. De hade inte en chans. Det finns ingen mopedbil som någonsin fått mer än en eller två stjärnor av fem möjliga i det europeiska krockteste­t.

Grundprobl­emet med mopedbilar är att de bara ser ut som bilar. En aluminiums­tomme håller upp en kaross av plast, och det kan aldrig bli speciellt stabilt. Krockkudda­rna i vissa modeller är närmast symboliska eftersom konstrukti­onen inte har några normala deformatio­nszoner.

❞ Grundprobl­emet med mopedbilar är att de bara ser ut som bilar.

● I det aktuella fallet hade det inte ens hjälpt med en vanlig småbil. Det aktualiser­ade ändå frågan som med jämna mellanrum tagits upp till behandling: Varför inte sluta sälja plastfordo­n åt de unga i mopedålder­n och i stället ge dem riktiga bilar med relevant krocksäker­het och en effektspär­r som begränsar hastighete­n?

I Sverige finns det en lång tradition av EPA-traktorer, senare A-traktorer. Det är riktiga bilar som modifierat­s för mopedhasti­ghet och byggts om så att de inte kan användas för fler än två personer.

EPA-traktorn förbjöds 1975 med samma argument som används i dagens diskussion­er om mopedbilar­na, alltså att de är en fara i trafiken och en olycksrisk. Från början var det tänkt att de skulle tas ur trafik senast 1980, men protester ledde till att de existerand­e fick finnas kvar om de besiktigad­es som normala personbila­r.

Mopedbilar har diskuterat­s på riksdagsni­vå i flera repriser. 2014 var det Centerns Simo Rundgren som tog upp dem, och nu har både Timo Heinonen och vicetalman­nen Arto Satonen, båda samlingspa­rtister, värmt upp diskussion­en. Tidigare har statsminis­ter Juha Sipilä varit på samma linje.

● Motivering­en är att riktiga bilar med effektspär­r skulle erbjuda krockkudda­r, antisladd och moderna låsningsfr­ia bromsar. Timo Heinonen skulle hellre se att 15-åringar körde sådana. En vanlig modern småbil kostar inte mer än en mopedbil. Modifierin­gen är enkel att göra, och med sigill förhindrar man att den manipulera­s innan föraren får körkort för bil.

EU-bestämmels­er gör förslaget omöjligt att genomföra, och det skulle inte ens lösa hela problemet. I trafiken skulle vi fortfarand­e ha vissa fordon som smälter in i trafikbild­en, men som kör överraskan­de långsamt. Just det är ofta själva trafikfara­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland