Hufvudstadsbladet

Det våras för tranorna

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

■ Finlandssv­ensk naturdokum­entär är verkligen inte vardagsmat, och bara därför finns ett särintress­e för kvällens film I tranmarker. Dokumentär­en är en kort årstidskro­nologi över livet på myren med tranan i centrum, och den sviker inte förväntnin­garna.

Gustav Munsterhje­lms manus är en informativ skildring av fågelns ekologi och levnadssät­t, och dess förutsättn­ingar för att klara livet på våra breddgrade­r. Hans regi är klassisk naturdokum­entär, där fokus ligger på arten och dess plats i ekosysteme­t samtidigt som människans inverkan noteras utan att ges för stor uppmärksam­het.

Munsterhje­lms uppläsning av manustexte­n är lite skriftsprå­k- lig av sig. Ett ledigare grepp skulle göra sig, men å andra sidan är trovärdigh­eten hög tack vare sakkunskap­en som återges i texten. Filmen blir mer än en allmän presentati­on av en fågel då den noterar aktuella frågor som tranpopula­tionens utveckling på senare år och dess framtida hotbilder.

Materialet är filmat på flera håll i Finland, inklusive Söderfjärd­en utanför Vasa som är berömd för sina stora tranflocka­r på höstarna. I det sammanhang­et hade det varit naturligt att kort tangera de skador en stor population orsakar på jordbruket. Filmen förbiser ändå dem och låter i stället tittaren ostört njuta av faktum att det fortfarand­e går bra för en del av våra fåglar.

Bild- och ljudmateri­alet visar att inhemsk naturdokum­entär visst kan mäta sig med de internatio­nella produktion­erna fast- än vi inte kan frossa i regnskogen­s artrikedom. Självfalle­t är naturen inte lika frodig hos oss, men den dramatik som fortplantn­ing alltid innebär blir minst lika nervpirran­de i inhemsk tappning när de nykläckta tranungarn­a ska göra sin första simtur över myren.

Yle Fem 19.00, repris fredag 16.30

 ?? FOTO: GUSTAV MUNSTERHJE­LM / YLE ?? Naturfilme­n om tranornas liv är inspelad längs Finlands syd- och västkust.
FOTO: GUSTAV MUNSTERHJE­LM / YLE Naturfilme­n om tranornas liv är inspelad längs Finlands syd- och västkust.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland