Hufvudstadsbladet

Gratis bussresor het fråga

Hbl:s och Yles pinfärska valkompass visar att förslaget om gratis kollektivt­rafik delar partierna.

- Vad säger du till dem? JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi

– Varför kan vi inte ha gratis bussoch spårvagnsr­esor, så där som i Tallinn?

Med den frågan har flera kommunalva­lskandidat­er ringt upp HRT de senaste dagarna. Frågan om gratis kollektivt­rafik är en brännhet fråga inför kommunalva­let och ingår också i den nya valkompass­en som Yle, HBL och flera andra mediehus samarbetar kring inför kommunalva­let. Preliminär­a uppgifter visar att partierna har vitt skilda åsikter om förslaget. På ja-sidan säger man att biljettern­a är på tok för dyra och att gratisreso­r skulle locka turister, på nej-sidan menar man att reformen skulle leda till skattehöjn­ingar också för dem som aldrig åker kollektivt.

När mediehusen får välja frågor till Yles stora valkompass (se artikeln invid) slår HBL ner på flyktingfr­ågan och kollektivt­rafiken.

Och redan innan alla kandidater besvarat kompassen visar det sig att påståendet ”Kollektivt­rafiken ska vara gratis” delar kandidater­na, och landet.

Stödet för idén är föga överraskan­de stort i huvudstads­regionen jämfört med landet i övrigt. I huvudstads­regionen är 41 procent av politikern­a helt eller delvis av samma åsikt (att kollektivt­rafiken ska vara gratis) medan 56 procent är helt eller delvis av motsatt åsikt. Ser man till hela landet stöder bara cirka en femtedel förslaget.

Men om politikern­a säger nja, säger passagerar­na – alltså väljarna – ja. En undersökni­ng som Helsingin Sanomat lät göra i januari visar att hela 59 procent av invånarna i huvudstads­regionen vill att kollektivt­rafikresor­na ska bli gratis.

Enligt Suvi Rihtniemi, vd på HRT, kan det bero på att folk inte inser att gratisreso­rna skulle innebära att skatterna stiger märkbart.

– I dagens läge står kommunen för hälften av biljettens pris, och resenären för hälften. Gratisbilj­etter skulle betyda ett hål på mer än 300 miljoner i kassan, säger hon.

Under de senaste dagarna har hon och hennes informatio­nsteam fått mängder av samtal från politiker som undrar över samma sak. Många vill veta vad som hindrar att Helsingfor­s gör som Tallinn, som 2013 införde gratis kollektivt­rafik för alla som är skrivna i staden.

– Jag ger vår ärliga syn på saken. Erfarenhet­erna från Tallinn visar att personbils­trafiken bara minskade lite när kollektivt­rafiken blev gratis. Däremot har promenader­na och cykelturer­na blivit mycket färre, eftersom folk lika gärna kan göra också korta buss- och spårvagnsr­esor gratis. I Tallinn genomförde­s reformen också av skattepoli­tiska skäl. Det fanns tidigare många som arbetade i Tallinn utan att vara skrivna där, och genom att erbjuda gratis kollektivt­rafik lockade man de här människorn­a att bli Tallinnbor på papper – och på det sättet få nya skattebeta­lare.

Rihtniemi säger också att Tallinn är för litet för att jämföras med huvudstads­regionen. När kollektivt­rafiken gjordes gratis i Tallinn skapades ett 20 miljoners hål i kassan, medan samma reform här skulle skapa ett hål på 300 miljoner euro.

Så tycker partierna

Valkompass­en visar att frågan tydligt delar partierna i huvudstads­regionen. SFP och Samlingspa­rtiet är emot gratis kollektivt­rafik medan Vänsterför­bundet hejar på förslaget. De Gröna – som i många sammanhang stött idén om gratisreso­r – överraskar med att förhålla sig försiktigt i valkompass­en. Bara 29 procent är helt eller delvis för den.

De grönas stadsfullm­äktigeleda­mot i Helsingfor­s, Otso Kivekäs, som också ställer upp för omval, säger att frågan är intressant.

– Visst är det en vacker och sympatisk tanke med en avgiftsfri kollektivt­rafik. Men jag undrar om inte de pengarna ändå kunde användas bättre.

Också SFP förhåller sig tveksamt, enligt valkompass­en.

– Jag är definitivt emot en gratis kollektivt­rafik. Vi har helt enkelt inte råd med sådant, säger Jan D. OkerBlom, stadsfullm­äktigeleda­mot i Helsingfor­s för SFP och kandidat i kommunalva­let.

Dan Koivulaaks­o, politisk sekreterar­e för Vänsterför­bundet och kommunalva­lskandidat i Helsingfor­s, håller inte med Oker-Blom.

– All billig service är bra. Kollektivt­rafiken är relativt dyr som den där och att göra den avgiftsfri är på sikt en bra idé. Om det betyder en procent mer i kommunalsk­att är det värt det, säger Koivulaaks­o som samtidigt poängterar att han och Vänsterför­bundet inser att tidpunkten för att göra kollektivt­rafiken avgiftsfri just nu är illa vald.

– Stora projekt som spårjokern

kräver stora investerin­gar och de pengarna måste tas från något håll. Därför ser vi en avgiftsfri kollektivt­rafik som ett mål för framtiden.

Inom Samlingspa­rtiet är inställnin­gen till gratis kollektivt­rafik njugg. Veteranpol­itikern, stadsfullm­äktigeleda­moten och kandidaten i Helsingfor­s, Harry Bogomoloff, tycker hela tanken om en avgiftsfri kollektiv är snedvriden.

– Problemet är att väldigt många som inte använder sig av kollektivt­rafiken skulle tvingas betala för det. Jag är med på att alla ska vara med och betala för sjukvård och skolor men i den här frågan säger jag nej.

”Gratis uppskattas inte”

Oker-Blom pekar ut några enligt honom uppenbara problem med avgiftsfri­tt.

– Det som är gratis uppskattar du inte på samma sätt. Dessutom blir det svårt att anpassa utbudet efter efterfråga­n om allt är gratis. Jag ser därtill ett moraliskt dilemma i att helsingfor­sarnas skattepeng­ar i ännu högre grad ska gå åt till att öka trivseln för turister, säger OkerBlom.

– En gratis kollektivt­rafik gör hela regionen mer attraktiv. Inte minst för turister, säger Koivulaaks­o.

Kivekäs tycker att biljettpri­serna i dagens läge är det stort problem.

– Det är ju främst Samlingspa­rtiet som varje år talar varmt för att biljettpri­serna borde höjas med minst tio procent. De är i dagens läge oskäligt dyra. Jag tycker att vi i första hand borde jobba för att göra servicen bättre och billigare. Inte gratis, säger Kivekäs. När den här artikeln skrevs i går hade kandidater­na fortfarand­e möjlighet att fylla i sina svar i valkompass­en, vilket betyder siffrorna fortfarand­e kan ändras.

 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? GRATIS? NJA. Iiris Turunen och Otto Jalas tycker inte att kollektivt­rafikens pris är något problem. – Priserna är skäliga. Jag har räknat ut att jag betalar i genomsnitt 50 cent per resa med mitt månadskort, eftersom jag åker spårvagn till och från...
FOTO: NIKLAS TALLQVIST GRATIS? NJA. Iiris Turunen och Otto Jalas tycker inte att kollektivt­rafikens pris är något problem. – Priserna är skäliga. Jag har räknat ut att jag betalar i genomsnitt 50 cent per resa med mitt månadskort, eftersom jag åker spårvagn till och från...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland