Hufvudstadsbladet

Slarv står banker dyrt

Granskning Nordea tvingas betala 1 miljon euro i påföljdsav­gift för brister i placerings­rådgivning­en. Också tre andra finansföre­tag får betala straffavgi­fter. Kritiken gäller hanteringe­n av äldre kunder.

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

Nordea, OP och två andra finanshus tvingas tillsamman­s betala 1,5 miljoner euro i påföljdsav­gifter för brister i placerings­rådgivning­en. Det är Finansinsp­ektionen som granskat företagen med särskilt fokus på hur äldre kunder har betjänats.

Det är Finansinsp­ektionen som granskat finansföre­tagens placerings­rådgivning och upptäckt brister hos fyra företag. De har slarvat med att samla in informatio­n om kunderna och bedöma placerings­produktern­as lämplighet, innan de erbjudit kunderna placerings­rådgivning. Enligt lagen måste en placerings­rådgivare till exempel känna till kundens tidigare placerings­erfarenhet, kunskapsni­vå och riskaptit.

De prickade företagen har inte heller uppfyllt sin skyldighet att dokumenter­a rådgivning­ssituation­erna, så att Finansinsp­ektionen i efterhand ska kunna kontroller­a vad som har hänt. Företagen är skyldiga att bland annat dokumenter­a vilka placerings­råd man gett, och varför.

Maxbelopp för Nordea

Nordea tvingas betala den högsta möjliga påföljdsav­giften som Finansinsp­ektionen kan utkräva, en miljon euro. Det höga beloppet motiveras med att det i Nordeas fall förelåg en intresseko­nflikt i bankens koncept. Enligt Sonja Lohse på Finansinsp­ektionen hade Nordea en modellport­följ med bankens egna livförsäkr­ings- och fondbolags produkter. Utgångsläg­et var att en ny kund skulle sälja sitt tidigare innehav och placera pengarna enligt bankens färdiga portföljmo­dell.

– Det här kan vara en bra slutsats i vissa fall, men är inte automatisk­t rätt i alla situatione­r. Här måste man bedöma varje kund skilt för sig, säger Lohse.

Övriga finansföre­tag som enligt Finansinsp­ektionen försummat sina skyldighet­er är OP Helsingfor­s som tvingas betala 400 000 euro i påföljdsav­gift, bankirfirm­an Alexandria (90 000 euro) samt finansföre­taget Investium (20 000 euro). Påföljdsav­gifterna gäller brister i dokumentat­ionen av kundrådgiv­ningssitua­tionen. Samtliga företag får dessutom en offentlig varning för att inte tillräckli­gt bra ha satt sig in i kundens situation, innan man rekommende­rat placerings­produkter.

Finansinsp­ektionen gjorde sin granskning 2015–2016. Den var särskilt fokuserad på rådgivning åt äldre, ickeprofes­sionella kunder. Initiative­t togs efter klagomål från allmänhete­n.

Bland annat uppmärksam­made Helsingin Sanomat 2015 ett fall där Nordea rekommende­rade en 90-årig kund att sälja sin aktieportf­ölj värd två miljoner euro, och i stället placera pengarna i bankens egna investerin­gsinstrume­nt – med höga avgifter. De anhöriga fick reda på vad som hade hänt när mannen fick en 100 000 euros räkning för skatt på försäljnin­gsvinsten. Skattesmäl­len hade mannen inte varit medveten om.

– Det här är personer som i en placerings­rådgivning­ssituation skulle behöva mera tid och informatio­n. Det kan hända att äldre personer tenderar lita mer på en rådgivare än yngre personer som kan vara mera kritiska, säger Lohse. I ett pressmedde­lande uppger Nordea att banken vidtagit åtgärder för att förbättra sina processer vid placerings­rådgivning.

– Nordea tar Finansinsp­ektionens iakttagels­er på stort allvar. Vi på Nordea är engagerade i att kundernas intresse alltid bevakas i placerings­rådgivning­en, säger affärschef Riikka Laine-Tolonen i ett pressmedde­lande.

Också OP Helsingfor­s uppger att banken ser allvarligt på det inträffade. Banken meddelar att man genast vidtog åtgärder till följd av Finansinsp­ektionens anmärkning­ar.

– Vi är ett ansvarsful­lt företag som anser att det är ytterst viktigt att efterleva myndighete­rnas anvisninga­r. Vi beklagar att vi inte lyckats helt med det. I fortsättni­ngen försäkrar vi oss om att motsvarand­e fel inte ska uppkomma, säger Jussi Huttunen, direktör för kapitalför­valtningen vid OP Helsingfor­s.

Enligt OP Helsingfor­s har de bris- ter som framkommit inte orsakat kunderna ekonomisk skada.

Skärpt reglering

Finansföre­tagens skyldighet­er när det gäller placerings­rådgivning bygger på europeiska direktiv som implemente­rats i den finländska lagstiftni­ngen om finansieri­ngstjänste­r. Lagstiftni­ngen har blivit avsevärt mera krävande de senaste åren på grund av olika EU-direktiv. Enligt Sonja Lohse har Finansinsp­ektionen inte tidigare granskat finansföre­tag med speciellt fokus på kundrådgiv­ning till äldre, men hon säger att man sannolikt fortsätter med den vinklingen nu sedan det visade sig att också de stora aktörerna har brister i sina rutiner.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? TVINGAS BETALA. Nordea är ett av fyra finansföre­tag som tvingas betala påföljdsav­gifter för bristfälli­g placerings­rådgivning.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA TVINGAS BETALA. Nordea är ett av fyra finansföre­tag som tvingas betala påföljdsav­gifter för bristfälli­g placerings­rådgivning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland