Hufvudstadsbladet

De gröna har segervittr­ing

Torgparlam­entet En ny enkät stärker känslan av ett föreståend­e maktskifte i huvudstade­n. Men det är en bit kvar till valdagen.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Den gröna framgången i Helsingfor­s fortsätter i enkäterna och det får kandidater­na att jubla. Den officiella kampanjsta­rten var i går i Kampen. På plats fanns också borgmästar­kandidaten Anni Sinnemäki.

– Folk kommer hit för att förverklig­a sina drömmar, säger hon om flyttström­men till Helsingfor­s.

Med bara veckor kvar till den 9 april kommer enkäterna tätt. I Helsingfor­s är det De gröna som leder i opinionsun­dersökning­arna. Det märktes på Narinken i Kampen där partiet startade valkampanj­en.

Det är idel glada miner bland kampanjarb­etarna som delar ut flygblad och saft. Men tidigt på morgonen är det inte helt enkelt att stoppa stadsbor som skyndar till arbetet eller högskolan. När partiordfö­rande Ville Niinistö greppar mikrofonen talar han främst till medierna och de redan frälsta.

Så hur förändras Helsingfor­s om De gröna vinner valet och nuvarande biträdande stadsdirek­tören med ansvar för stadsplane­ring, Anni Sinnemäki blir borgmästar­e? Fullmäktig­egruppens ordförande Otso Kivekäs svarar:

– Helsingfor­s blir en ännu öppnare stad.

Borgmästar­ens roll är viktig, säger Kivekäs.

– Hon är ansiktet utåt och kan med sitt stora inflytande se till att staden fungerar bra.

Kommunalva­let i Helsingfor­s väntas bli mera personfixe­rat då staden övergår till borgmästar­modellen. I Yles enkät är Samlingspa­rtiets borgmästar­kandidat Jan Vapaavuori den klart populärast­e med ett stöd på 37,9 procent. På andra plats kommer De grönas Anni Sinnemäki med 22,9 procent. Anni Sinnemäki talar varmt om alla som redan flyttat till Helsingfor­s.

– Jag älskar det! Folk kommer hit för att förverklig­a sina drömmar och samtidigt kan vi fortsätta att bygga drömmarnas stad. Välkommen!

Jag älskar det! Folk kommer hit för att förverklig­a sina drömmar och samtidigt kan vi fortsätta att bygga drömmarnas stad.

Välkommen! Anni Sinnemäki

kampanjsta­rten – se videon på HBL.fi!

 ?? FOTO: TOMMY POHJOLA ?? UPPåT. Partiordfö­rande Ville Niinistö är eld och lågor över enkäterna som visar att De gröna har ett starkt stöd i Helsingfor­s.
FOTO: TOMMY POHJOLA UPPåT. Partiordfö­rande Ville Niinistö är eld och lågor över enkäterna som visar att De gröna har ett starkt stöd i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland