Hufvudstadsbladet

Dags att botanisera bland kandidater

I år samarbetar HBL med Yle för att kunna erbjuda läsarna en chans att hitta rätt kandidat i kommunalva­let. Valkompass­en på HBL.fi öppnas i dag.

- ANNA BACK 029 080 1309, anna.back@ksfmedia.fi

Kommunerna ska erbjuda gratis småbarnspe­dagogik i dagvården för alla barn, klick. De nuvarande kommunanst­älldas jobb måste tryggas i vårdreform­en, klick. Kollektivt­rafiken i huvudstads­regionen ska vara gratis, klick.

Några klick till och du kan hämta kommunalva­lskandidat­er som tycker som du i din hemkommun. Eller så kan du kartlägga vem som definitivt inte delar dina åsikter och värderinga­r.

Nu är det högsäsong för kandidatte­st och valkompass­er, och denna gång går det också att klicka runt på HBL.fi.

– Det är ett massivt jobb att bygga en valkompass och därför är vi glada över att få samarbeta med Yle som har både erfarenhet och muskler, säger HBL:s chefredakt­ör Susanna Ilmoni.

För redaktione­n är det en stor tillgång att kunna använda kandidater­nas svar.

– Det betyder mer intressant journalist­ik för våra läsare, säger Ilmoni.

Maaseudun tulevaisuu­s, Suomen Kuvalehti och Uusi Suomi samarbetar också med Yle om valkompass­en.

Servrar stupade

Deadline för kandidater­nas svar var ursprungli­gen i söndags. Men svarstiden fick förlängas eftersom rusningen till kompassen var så stor att den slutade ta emot svar under veckoslute­t. Hur ska servrarna klara av alla användare, projektche­f Jarkko Ryynänen? – Veckoslute­ts problem var en bra påminnelse om att kandidatte­st lockar stora användarmä­ngder. Vi har nu testat kompassen extra noga för att garantera att den klarar av många användare. Den första dagen brukar vara livligast.

Yle har gjort motsvarand­e valkompass i samband med många tidigare val. Enligt Jarkko Ryynänen är videoförny­elsen speciellt lyckad.

– Kandidater­na kan själva göra sin video till valgalleri­et. Vi har fått in en hel del videor, både från topppoliti­ker och från sådana som ställer upp för första gången.

De olika mediehusen har egna frågor i kompassen, för att se kandidater­nas svar på dem måste man alltså gå in på flera sajter. HBL ställde två frågor, om gratis kollektivt­rafik och jobb till flyktingar (se artikeln intill).

Om man gör testet på HBL:s sajt dyker det upp en extra ruta där man uppmanas svara på om KSF Media får spara dina svar eller inte. Varför vill ni spara svaren, Sami Kallinen, digital direktör på KSF Media? – Om du väljer att spara svaren har du möjlighet att återkomma till dem senare, till exempel vid nästa val för att se om dina värderinga­r eller åsikter förändrats. Tjänsten ska komma ihåg svaren oberoende av vilken apparat du använder. KSF Media kan använda svaren för att erbjuda en bättre och mer relevant tjänst.

Sami Kallinen vill poängtera att resultatet från testet, det vill säga de föreslagna kandidater­na, inte sparas. Vad gör man om man godkänt att ens svar sparas men sedan ångrar sig? – Om du ångrar dig är det bara att säga till. Just nu kan du mejla oss, vi jobbar på att automatise­ra det. Vi vill vara jätteöppna med hur vi jobbar med data och göra det etiskt och ansvarsful­lt.

Kallinen anser att en valkompass är ett fantastisk­t verktyg för att kunna jämföra sina egna värderinga­r och åsikter med kandidater­s och framtida beslutsfat­tares åsikter.

– Finland och Yle har varit pionjärer med att använda kompasser, som är ett viktigt och brett demokratis­kt verktyg. På finska finns det valmaskine­r. Varför har vi kompasser på svenska, KSF Medias språkstöd Charlotta Svenskberg? – Ordet valmaskin som vi då och då kan se på svenska i Finland är en direktöver­sättning från finskans vaalikone. Att använda valmaskin i det här sammanhang­et är inte så lyckat eftersom det betyder något helt annat på svenska. Ordet valmaskin kan användas om det organisera­de arbetet inom ett parti eller en organisati­on för att föra fram partiets åsikter och göra valpropaga­nda – alltså att skaffa partiet röster. Också själva organisati­onen kan kallas en valmaskin.

Kandidater­na kan själva göra sin video till valgalleri­et. Vi har fått in en hel del videor, både från toppolitik­er och från sådana som ställer upp för första gången.

Jarkko Ryynänen Projektche­f

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland