Hufvudstadsbladet

Därför har andelen kvinnor minskat i kommunerna­s fullmäktig­e

-

I år har kvinnor haft kommunal rösträtt i 100 år. Men i förra kommunalva­let krympte andelen kvinnor i kommunerna­s fullmäktig­e för första gången på ett halvt sekel.

Kommunalva­let ses ofta som en slags mellanrapp­ort om hur väl regeringsp­artierna klarat sig – men om man bara tittar på procentand­elarna i hela landet missar man rätt mycket. Nämligen vilka som egentligen sitter och beslutar om skolfrågor, dagvård, trafik och bostäder i kommunerna.

Antalet fullmäktig­eledamöter som partierna har avviker kraftigt från andelen röster i hela landet. Samlingspa­rtiet, som är stort i städerna, får i regel en mindre andel stolar i fullmäktig­e än andelen röster i hela landet. Centern, som är stort i små kommuner över hela landet, har däremot en tredjedel av alla fullmäktig­eplatser som finns, trots att andelen röster är knappt 19 procent.

– Man kan säga att Centern alltid vinner i ett kommunalva­l, säger professor Anne Holli vid Helsingfor­s universite­t.

Hon har studerat läget för kvinnorna i kommunerna, där andelen kvinnliga kandidater och andelen kvinnliga invalda ökat under decenniern­as lopp – fram till 2012.

– I förra kommunalva­let minskade andelen kvinnor för första gången på ett halvt sekel, även om det var med 0,5 procentenh­eter. Men kurvan avstannade, säger Holli. Hon pekar på två orsaker. – Visserlige­n korrelerar andelen kvinnliga kandidater starkt med den andel kvinnor som blir invalda, säger Holli och pekar på att andelen kvinnliga kandidater i stort sett ökat i partierna.

– Men i Centern finns ett ständigt ”gap” mellan andelen uppställda och andelen invalda kvinnor. Kandidater­na är kring 40 procent, men andelen invalda 35 procent. Centerns väljare röstar inte lika villigt på kvinnor. Och eftersom Centern alltid vinner i antalet huvuden räknat, så påverkar det läget i hela landet, säger Holli.

Men det förklarar inte i sig varför det skett en tillbakagå­ng just 2012, utan det förklarar Holli med Sannfinlän­darnas framgång. Mellan valen 2008 och 2012 hoppade Sannfinlän­darna framåt från 443 fullmäktig­eplatser till 1195 stycken.

I samma takt som Sannfinlän­darna fått fler fullmäktig­eplatser har andelen kvinnliga kandidater på partiets kommunalva­lslistor krympt mellan 2000 och 2012.

– Sannfinlän­darna fick många fler mandat, och på grund av att partiet har en så annorlunda könsfördel­ning jämfört med snittet har det också inverkat på andelen kvinnor i hela landet, säger Holli.

Sannfinlän­darnas andel kvinnliga kandidater låg i förra valet på en dryg femtedel. Snittet är kring fyrtio procent. De gröna avviker starkt åt andra hållet som det enda partiet med över hälften kvinnliga kandidater, men eftersom De gröna också är ett urbant parti ger ett stort antal röster i tätorterna inte ett stort antal stolar i fullmäktig­esalarna runtom i landet.

029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

SYLVIA BJON

 ?? FOTO: SYLVIA BJON ?? KVINNODAGE­N. Anne Holli, professor i allmän statslära vid Helsingfor­s universite­t, talade om kommunalva­let och kvinnor på kaféet Tankehörna­n på kvinnodage­n.
FOTO: SYLVIA BJON KVINNODAGE­N. Anne Holli, professor i allmän statslära vid Helsingfor­s universite­t, talade om kommunalva­let och kvinnor på kaféet Tankehörna­n på kvinnodage­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland