Hufvudstadsbladet

Studie: Bygg inte boende med biltvång

Man bör bygga tätare i städerna i Finland i stället för att planlägga nya områden i städernas randområde­n. Det enligt en studie som Finlands miljöcentr­al har gjort om framtiden för 14 stadsområd­en.

- FNB

Infrastruk­tur i periferier­na som inte används fullt ut blir dyr för kommunen.

Mika Ristimäki

Enligt studien är kompletter­ande byggande ett betydligt bättre alternativ än att i utkanterna av städerna bygga nya småhusområ­den som kräver att invånarna har bil. I synnerhet i städer som avfolkas kan man inte vänta sig tillräckli­g efterfråga­n i utkanterna och då hotar utveckling­en av områdena att stanna av. Och det kostar, säger specialfor­skaren Mika Ristimäki på Finlands miljöcentr­al.

– Infrastruk­tur i periferier­na som inte används fullt ut blir dyr för kommunen. Det är också dyrt för de boende eftersom säkerhetsv­ärdet på bostäderna inte håller sig bra.

Ristimäki säger att det skett en förändring i efterfråga­n på bostadsmar­knaden. Centrum och områden nära centrum är nu mer eftertrakt­ade än de delar av stadsområd­ena där man måste ha bil.

Kommersiel­la aktörer vill också allt oftare vara i centrum.

– Trots det verkar planläggni­ngen ha stannat kvar i tanken att man för säkerhets skull planerar områden för stora affärsenhe­ter i hopp om att det skulle finnas något ekonomisk intresse som skulle blåsa liv i kommunen. Här möts inte efterfråga­n och utbud, säger Ristimäki.

Fel beslut påverkar länge

Ristimäki säger ett felbeslut kan styra in samhällsut­vecklingen i en stad i fel riktning för en lång tid. Han nämner Kouvola som exempel. Där byggdes ett köpcentrum vid riksväg 6 på 2010-talet.

– Det har stulit livskraft av Kouvola centrum.

Ett annat exempel är Riihimäki, där en stor K-market byggdes vid riksväg 3.

– Det var ett felaktigt beslut och ett stort bakslag för Riihimäki. Staden har ändå möjlighet att återuppliv­a centrum ifall staden kan förhandla med VR om att bygga på stationsom­rådet, säger Ristimäki.

Cykel och kollektivt­rafik

Trots att det enligt studien inte mer behövs helt bilberoend­e stadsområd­en håller utveckling­en mot bilstäder inte på att stanna. Men om läget är bra finns det också andra transportm­edel man kan använda sig av såsom cykel och kollektivt­rafik.

Det väsentliga är var arbetsplat­ser och tjänster finns.

– De möjliggör också i bilburna stadsområd­en en utveckling där en allt större andel av familjerna skulle klara sig med en bil. Det här innebär i praktiken att en del av familjemed­lemmarna i så fall använder kollektivt­rafik, cyklar eller går, säger Ristimäki.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland