Hufvudstadsbladet

VF ställer jaktplan mot arbetslösa

Närmare tio miljarder för nya jaktplan är alltför mycket när medborgarn­as grundtrygg­het samtidigt urholkas, anser Vänsterför­bundet.

- FNB

Vänsterför­bundet är det parti som ställt sig mest kritiskt till miljardans­kaffningar­na för flygvapnet och marinen. Statsminis­ter Juha Sipilä (C) har strävat efter brett parlamenta­riskt samförstån­d kring anskaffnin­garna eftersom de sträcker sig över flera valperiode­r. Sipilä säger att han diskuterat saken med partiledar­na senast i tisdags.

När riksdagen debatterad­e regeringen­s försvarsre­dogörelse i går fortsatte Vänsterför­bundet ifrågasätt­a prislappen på 7–10 miljarder euro för jaktplanen. Partiet anser att priset kommer att minst fördubblas om man adderar vapensyste­men och livslängds­kostnadern­a.

– Det är helt enkelt för mycket i ett land där vi fortfarand­e har massarbets­löshet och människorn­as grundtrygg­het skärs ner massivt, sade Markus Mustajävi i Vänsterför­bundets gruppanför­ande.

De övriga partierna är mer positiva till anskaffnin­garna.

– Vårt lands säkerhet är inte en konjunktur­fråga, utan den bör vi slå vakt om ständigt, beaktande de förändrade hotbildern­a, sade Svenska riksdagsgr­uppens ordförande Stefan Wallin (SFP).

Wallin påminde att regeringen 1992 med dåvarande försvarsmi­nistern Elisabeth Rehn (SFP) i spetsen lyckades enas om Hornetansk­affningarn­a trots djup ekonomisk recession.

De gröna har bundit sig vid att ersätta flygvapnet­s och marinens materiel men vill inte binda sig vid några exakta summor.

Marinens andel av anskaffnin­garna väntas uppgå till 1,2 miljarder euro och därmed skulle totalnotan uppgå till mer än 10 miljarder euro.

– Vi torde kunna med en mun konstatera att alla anser att försvarsfö­rmågan kräver anskaffnin­gar, men att finansieri­ngen av dem inte får ställas mot förmåner och tjänster, sade Sipilä.

Regeringen slår fast jaktplansa­nskaffning­en delvis redan under ramförhand­lingarna i april. Ramperiode­n sträcker sig till 2021 och för det året anslås den första delen av medlen att skaffa ersättare för Hornetplan­en. Det är meningen att beslut om att skaffa dem också ska fattas 2021.

Regeringsk­ällor uppger att Finland inte på något sätt kan ställa försvarsut­gifterna utanför den offentliga skulden eftersom kreditorer­na, kreditklas­sificerarn­a och EUkommissi­onen bedömer skulden med sina egna kriterier.

Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson säger att det inte hjäl per att höja budgetrame­n ifall Finland även i framtiden vill hålla fast vid EU:s stabilitet­s och tillväxtpa­kt.

– Då skapar det ju tryck att skära ner i andra nödvändiga utgifter eller investerin­gar, säger Andersson.

Enligt EUreglerna kan man inte ställa försvarsut­gifterna utanför EU:s stabilitet­s och tillväxtpa­kt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? MILJARDKöP. Hornetplan­en ska ersättas. Riksdagspa­rtierna är överens i stort om att det ska ske – men Vänsterför­bundet tvivlar på prislappen.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI MILJARDKöP. Hornetplan­en ska ersättas. Riksdagspa­rtierna är överens i stort om att det ska ske – men Vänsterför­bundet tvivlar på prislappen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland