Hufvudstadsbladet

SDP: Vårdbolag ska betala skatt i Finland

Socialdemo­kraterna föreslår ändringar i regeringen­s vårdreform för att garantera att vårdbolage­n betalar skatt här på den vinst som skapats i Finland.

- FNB–HELLEVI RAITA

– Regeringen­s vårdreform­smodell ingriper inte på något sätt mot skattesmit­ningen. Trots att regeringen lovat annat har den inte i sitt lagutkast förpliktat vårdbolage­n att ge informatio­n om sin skatteplan­ering, säger SDP:s skatteansv­ariga, riksdagsle­damot Timo Harakka.

Enligt regeringen­s lagutkast ska vårdbolage­n rapportera sina bokslut och hur mycket skatt de betalat. De här uppgiftern­a är till stora delar redan nu offentliga, påpekar SDP. Harakka säger att man utgående från de uppgiftern­a inte kan bedöma skatteplan­eringen. Lagutkaste­t kräver endast uppgifter om bolagen i Finland trots att skattesmit­ningen sker genom internatio­nella arrangeman­g på koncernniv­å.

Kräver koncernred­ovisning

SDP kräver att vårdbolag som är verksamma utanför Finland ska offentligg­öra landsvisa skatterapp­orter på koncernniv­å. Som grund skulle de kunna använda de skatterapp­orter som storbolag levererar till myndighete­rna med anledning av ett EU-direktiv. Bolagen borde också offentligg­öra sitt koncernbok­slut och lägga fram en lista på de största ägarna, kräver SDP.

Genom att hindra skattesmit­ning gör man också konkurrens­en rättvis för finländska aktörer.

– Om storbolag som redan har konkurrens­fördelar har möjlighet att genom olika slags trick undvika Finlands samfundssk­att på 20 procent kan de också sänka sina priser med 20 procent, säger Harakka.

”Svårt backa bolagiseri­ng”

SDP kritiserar regeringen för att vara slapphänt med skattesmit­are.

– Fram till den 4 april förra året var regeringen likgiltig inför skattesmit­ning. Den 4 april kom Panamapapp­ren. Efter det visade regeringen ett svagt intresse för skattesmit­ning, säger Harakka.

SDP-basen Antti Rinne varnar för bolagiseri­ng av den vård som den offentliga sektorn producerar. Dels för att det inte finns någon insyn i aktiebolag, dels för att det kan bli svårt att backa om man övergår till en marknadsdr­iven modell. När frihandels­avtalet med Kanada, Ceta, träder i kraft kan det vara många bolag som stämmer Finland om man försöker återgå till en modell där den offentliga sektorn producerar servicen, säger Rinne.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ KALLE
PARKKINEN ?? ”HINDRA SKATTESMIT­NING”. Det säger Timo Harakka, SDP:s språkrör i skattefråg­or.
FOTO: LEHTIKUVA/ KALLE PARKKINEN ”HINDRA SKATTESMIT­NING”. Det säger Timo Harakka, SDP:s språkrör i skattefråg­or.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland