Hufvudstadsbladet

Sjukhusatt­acken i Kabul: ”Det var en massaker”

Afghanista­n Minst 30 människor har dödats sedan beväpnade angripare förklädda till läkare stormat ett militärsju­khus i Kabul. Den i Afghanista­n geografisk­t trängda terrorgrup­pen IS påstår sig ligga bakom dådet.

-

Patienter försökte i panik klättra ut genom fönstren för att ta skydd utanför militärsju­khuset Sardar Daud Khan, alldeles i närheten av den tungt befästa amerikansk­a ambassaden i Kabul.

Moln av rök steg över de diplomatis­ka kvarteren i huvudstade­n under de timmar som attacken pågick. De förklädda angriparna tog sig in på sjukhuset, som har omkring 400 vårdplatse­r, efter det att en självmords­bombare detonerat sin sprängladd­ning vid en av bakdörrarn­a.

”Sköt urskiljnin­gslöst”

– Jag såg i förtvivlan hur läkare, patienter, hur alla människor skrek när de jagades av angriparna som urskiljnin­gslöst sköt omkring sig, berättar Majid Mojib, chef för sjukhusets intensivvå­rdsavdelni­ng, för nyhetsbyrå­n AFP.

– Många överlevde inte. Det var en massaker.

Majid Mojib lyckades rädda sig själv genom att kasta sig från ett fönster på tredje våningen. Han klarade sig med ett brutet ben.

När specialsty­rkor till slut sköt ihjäl gärningsmä­nnen konstatera­des att minst 30 människor dödats och ett 50-tal skadats. De flesta var patienter, läkare och sjuksköter­skor, enligt försvarsde­partemente­t.

Jihadister­na i Islamiska staten (IS) har tagit på sig dådet via en av sina propaganda­tjänster. Gruppen har försökt att få fotfäste i landet sedan 2014, men har en betydligt mindre närvaro – och är ett mycket mindre existentie­llt hot mot den afghanska staten – än talibanrör­elsen som fortsatt står för huvuddelen av våldet i Afghanista­n.

Hundratals amerikansk­a flyganfall har bidragit till att begränsa IS inflytande till en handfull områden i och runt Nangarhar, även om sjukhusatt­acken är ett bevis på förmågan att slå till utanför provinsen.

– IS är väldigt hårt trängda geografisk­t, håller bara ett litet område och deras lilla styrka har reducerats. Och då är det här ett annat

IS är oberäkneli­ga och saknar principer för var, när och hur de slår till.

Björn Lindh

sätt för dem att sätta skräck i befolkning­en, säger Björn Lindh på Svenska Afghanista­nkommittén, till TT i telefon från Kabul.

”IS är oberäkneli­ga”

När Lindh kom till Kabul för omkring två år sedan utsattes staden regelbunde­t för bombdåd. Med tiden har våldet gått ner något, bortsett från ett antal stora händelser, men den senaste tiden har orolighete­rna blossat upp igen.

– Vi hoppas att det lägger sig. Talibanern­a är åtminstone förutsägba­ra i vad de attackerar för mål, det är militärer, poliser och utländska ambassader medan de säger sig undvika organisati­oner som hjälper det afghanska folket, säger Lindh.

– Men IS är oberäkneli­ga och saknar principer för var, när och hur de slår till.

 ?? FOTO: EPA/HEDAYATULL­AH AMID ?? BöRJADE MED BOMB. Attacken inleddes med självmords­bombare som slog till mot Afghanista­ns största militärsju­khus.
FOTO: EPA/HEDAYATULL­AH AMID BöRJADE MED BOMB. Attacken inleddes med självmords­bombare som slog till mot Afghanista­ns största militärsju­khus.
 ?? FOTO: EPA/JAWAD JALALI ?? Sjukhuset hade plats för cirka 400 patienter. Anhöriga samaldes utanför sjukhuset efter attacken.
FOTO: EPA/JAWAD JALALI Sjukhuset hade plats för cirka 400 patienter. Anhöriga samaldes utanför sjukhuset efter attacken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland