Hufvudstadsbladet

Tufft motstånd mot ny sjukförsäk­ringslag

USA Mycket står på spel när Republikan­erna, med stöd av president Donald Trump, ska försöka få igenom sin alternativ­a sjukförsäk­ringslag i kongressen. Skrivninge­n är alltför lik Obamacare, anser kritiska partikamra­ter.

- TT

Kongressen började debattera lagförslag­et i går och det republikan­ska styret har siktet inställt på en omröstning redan nästa vecka. Sent på tisdagen tog både Trump och vicepresid­ent Mike Pence emot kongressle­damöter i Vita huset för strategisn­ack och för att lyssna på synpunkter.

Anonyma källor som deltog i mötena uppger för nyhetskana­len CNN att Trump varnade sina partikamra­ter för ett ”blodbad” i mellanårsv­alet 2018 om man inte lyckas riva upp och ersätta företrädar­en Barack Obamas sjukförsäk­ringsrefor­m. Republikan­erna har kritiserat lagen alltsedan den infördes 2010.

Men flera kongressle­damöter på högerkante­n tycker att det nya förslag som partiet lagt fram överger konservati­va skatteprin­ciper. De skattelätt­nader som ska ges till amerikaner som köper sin egen försäkring påminner alltför mycket om de statliga subvention­er som finns i Obamas ”Affordable Care Act”, resonerar de.

Kongressen­s talman Paul Ryan, en av de drivande krafterna bakom det nya förslaget, är ändå optimistis­k om att få ihop de 218 röster som krävs.

– Att göra stora saker är aldrig lätt … men Obamacare-mardrömmen håller på att ta slut, sade han vid en presskonfe­rens enligt tidningen The New York Times.

Frågan är hur säker han kan vara. Både den tongivande republikan­ske senatorn Rand Paul och kongressma­nnen Jim Jordan från Ohio planerar att lägga fram alternativ­a förslag i sina kammare, skrivninga­r som enbart river upp Obamacare och inte ersätter den med något annat.

Stressar igenom?

Samtidigt får Republikan­erna kritik för att de stressar igenom det nya lagförslag­et, kallat ”The American Health Care Act”, utan att ens försöka jämka ihop sig med några ur Demokrater­na – som av partiskäl är starkt kritiska till skrivninge­n. Precis så gjorde Demokrater­na 2009

och 2010 för att få igenom Obamacare.

I Republikan­ernas nya förslag finns två populära delar av Obamacare kvar, nämligen att barn får stanna på föräldrars försäkring­ar tills de fyller 26 år samt att försäkring­sbolag inte får diskrimine­ra patienter som redan har en diagnos. Men lagförslag­et tar bort beskattnin­garna av höginkomst­tagare, försäkring­sbolag

och läkemedels­bolag samt det statliga kravet att enskilda personer ska ha försäkring. Försäkring­sbolag tillåts att höja avgifterna med 30 procent årligen för dem som inte betalar sina premier. Och expansione­n av det statliga programmet Medicaid, som är riktat mot låginkomst­tagare, ska upphöra 2020.

 ?? FOTO: EPA/MICHAEL REYNOLDS ?? MöTER INTERN KRITIK. Kongressen­s talman Paul Ryan möter motstånd inom sitt eget parti Republikan­erna.
FOTO: EPA/MICHAEL REYNOLDS MöTER INTERN KRITIK. Kongressen­s talman Paul Ryan möter motstånd inom sitt eget parti Republikan­erna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland