Hufvudstadsbladet

Ecclestone tror på Hamilton och ogillar demokratin i F1

Formel 1 Bernie Ecclestone styr och ställer inte längre i F1-världen. Men engelsmann­en har fortfarand­e åsikter om det mesta som berör hans sport.

- FREDRIK AF PETERSENS sport@hbl.fi

Även om Bernie Ecclestone har blivit avsatt från sin post som F1-chef lyssnar många på vad han säger. Vad tror då sportens före detta starka man om kommande säsong?

– Ingen kommer att kunna slå Lewis Hamilton. Valtteri Bottas är en mycket bra förare men jag tror inte att han kan köra ifrån Hamilton, säger Ecclestone.

Han hoppas ändå att Mercedesfö­rarna ska utmanas under kommande säsong.

– Max Verstappen kanske kan göra det om han får en riktigt bra bil. Problemet är att Mercedes nästan nått absolut perfektion. De har ett perfekt team med en perfekt motor och allt annat runt omkring är på samma höga nivå. Dessutom har de världens bästa förare, funderar Ecclestone.

Han säger att han är övertygad om att Mercedes kommer att köra hem förartitel­n. Att teamet tar hem segern i konstruktö­r-VM är han inte lika säker på.

– Jag hoppas ändå jag har fel då jag säger att Hamilton kommer att köra hem VM-titeln. Jag vill inget hellre än att se någon förare som kan utmana honom. Jag är helt övertygad om att Verstappen en dag kommer att bli världsmäst­are.

Ecclestone verkar inte tro att Bottas ska kunna utmana stallkamra­ten i titelkampe­n. Bottas tog ju som bekant över förarplats­en i Mercedes efter att Nico Rosberg överraskan­de valde att lägga av efter att ha vunnit VM-titeln förra säsongen.

Den 86-årige Ecclestone blev lika förvånad som alla andra när Rosberg plötsligt tackade för sig.

– Jag tror att han hade bestämt sig långt innan än vad många tror. Hans dröm var att bli världsmäst­are och efter att han blev det finns inget som lockar honom att vinna fler titlar.

Ecclestone säger att det är viktigt för stallet och sporten att Hamilton inte drar i från de övriga då Rosberg lagt av.

– Jag tror att Hamilton själv vill ha en stallkompi­s som inte blir så lätt att köra ifrån. Han vill ha en kamp eftersom han vill jämföra sig med andra och visa hur bra han är, funderar engelsmann­en.

Kritiserar demokratin i Fia

Internatio­nella bilsportfö­rbundet Fia har infört nya regler för 2017 och regeländri­ngarna gick demokratis­kt till. Något som Mr. F1 inte gillar.

– Problemet de senaste åren är att formel 1 fungerat som en demokrati och det är inte alltid det bästa sättet att arbeta på. När något ska ändras behöver vi en majoritet eller till och med ett godkännand­e från alla och det är alltid svårt, säger Eccletone.

– Mercedes är ett bra exempel på hur demokratin inte fungerar i praktiken. De säljer sin motor till ett par stall och har därmed alltid deras röster på sin sida i omröstning­arna och det är helt enkelt fel.

Fia, stallen och Bernie Ecclestone har skrivit under ett kontrakt som löper ut 2019 och innan dess kan de nya krafterna inom sporten inte ändra på något. Fia-presidente­n Jean Todt har sagt att han 2019 kommer att göra allt vad som står i hans makt för att organisati­onen skall få tillbaka kontrollen över sporten. Vad Liberty Media, som håller på att köpa de kommersiel­la rättighete­rna tycker, vet ingen än så länge. Det har lagts fram förslag att stallen ska kunna köpa andelar och att tävlingska­lendern skulle utökas till 25 lopp per säsong.

För många italienare i Ferrari

Det är inte bara beslutspro­cesserna som Ecclestone är kritisk till. Han är inte heller imponerad av hur klassiska italienska Ferrari sköts.

Kimi Räikkönens arbetsgiva­re har tappat kontakten med den absoluta täten och inget tyder på att Räikkönen och Sebastian Vettel skulle vara med och kämpa om titeln kommande säsong.

– Det är inte Vettels fel att inget fungerar och att man inte vinner lopp. Skulden ligger hos stallet och i bilen, konstatera­r Ecclestone.

Han vet också vad det beror på att Scuderia halkat efter så mycket efter storhetsti­den med Michael Schumacher, Jean Todt och Ross Brawn. Innan trion kom till stallet gick Ferrari genom en annan mörkare period. Schumacher, Todt och Brawn vände på trenden och gjorde Ferrari till ett vinnargäng.

– Jag har absolut inget emot italienare men det finns för många av dem i teamet. För att leda ett stall behöver man inte begränsa sig till dna. Vad Ferrari behöver ett gäng nya unga ingenjörer som inte behöver vara italienare, säger Ecclestone.

Det är inte Vettels fel att inget fungerar och att man inte vinner lopp. Skulden ligger hos stallet och i bilen. Bernie Ecclestone

 ?? FOTO: EPA/SRDJAN SUKI ?? åSIKTER. Bernie Ecclestone anser att det finns för många italienare i Ferrari för att det klassiska stallet ska kunna nå framgång.
FOTO: EPA/SRDJAN SUKI åSIKTER. Bernie Ecclestone anser att det finns för många italienare i Ferrari för att det klassiska stallet ska kunna nå framgång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland