Hufvudstadsbladet

Pensionäre­rna har en helt annan åsikt än SPF

-

Då nu diskussion­en lagt sig kring pensionäre­rnas utkomst önskar jag komma med några synpunkter. Jag har varit ordförande för en stor pensionärs­förening i Esbo, en av landets största. Samtidigt har jag varit med i samarbetet inom huvudstads­regionens äldreråd. Vi har också ett samarbetso­rgan med landets stora städer. Med detta som bakgrund har vi undrat över den smala diskussion man på svenskt håll fört om pensionern­a.

Svenska pensionärs­förbundets ordförande försökte ge en helhetsbil­d med sin styrelse som stöd. Vi vet mycket väl att pensionäre­rna har en helt annan åsikt. Diskussion­en har ju pågått över tio år så fakta finns att tillgå. Ingen kommer till rätta med garantipen­sionen.

De lägsta arbetspens­ionerna är på en nivå som i större kommuner inte räcker för uppehället. Dessa pensionäre­r har ett 40–50 års arbetsliv bakom sig och har räknat med en trygg pensionsti­d. Men hur har det gått? Pensionäre­rna i denna grupp är den avgjort största och utgör 70 procent av våra svensksprå­kiga pensionäre­r. Att begära bostadsbid­rag och andra bidrag känns motbjudand­e för människor som arbetat hela sitt vuxna liv. Varför blundar man? På finskt håll talar man öppet om saken, men inte på svenska.

För att ännu gå till den diskussion som pågått hittar jag inga ställnings­taganden från Svenska pensionärs­förbundet om frågor med ovanståend­e innehåll. Jag var styrelseme­dlem i fyra år och hittar inte några ställnings­taganden. Vi har följt med Tidningen God tid med samma resultat.

Då nu fältet alldeles entydigt känner sig åsidosatt borde något göras. Då vi gått igenom allt som föreslagit­s hittar vi förslaget om ett eget pensionärs­index som finns också i Svenska folkpartie­ts äldrepolit­iska program som godkändes i januari. Förslaget är inte nytt utan har funnits med under flera år, men inte lyfts fram. Då medborgari­nitiativet i sinom tid behandlas i riksdagen krävs nog åtgärder fastän man skulle förkasta initiative­t. Då pensionäre­rna kritiseras för initiative­t bör man komma ihåg att vi inte har någon förhandlin­gsrätt. Hur skall åsikterna komma fram?

De flesta aktiva på området har i olika sammansätt­ningar besökt pensionsbo­lagen. Det är med väldigt olika uppfattnin­gar man kommer från besöken. Ingen spår någon katastrof då det gäller pensionsme­dlen. Det beror helt enkelt på vad man frågar. En sak är man nog ense om. Den osäkerhet som våra beslutsfat­tare ständigt talar om, när det gäller den ekonomiska utveckling­en, är destruktiv på många sätt.

Vi önskar nu att man återupptar diskussion­en om de ekonomiska realiteter­na. Den grupp som mest hamnat i skottglugg­en är de som har så hög pension att en extra skatt drabbat dem. Den går under namnet straffskat­t och uppfattas som orättvis vilket den också är. Det har konstatera­ts att den är laglig, men orättvis. Då man satte en straffskat­t på 10 procent på 1990-talet tyckte alla att det var okay eftersom den drabbade alla. Man tog också bort semesterpe­nningen och ingen opponerade sig. Detta gällde de offentligt anställda.

Riksdagen behandlar för tillfället förslaget om det brutna indexet. I den formen förkastas förslaget, men får alldeles säkert en uppföljnin­g om indexbindn­ingen. Allt tyder på att en fortsättni­ng följer. Det är svårt att förstå att man vet hur den ekonomiska utveckling­en ser ut 2064, men inte hur den ser ut 2018.

Varför blundar man? På finskt håll talar man öppet om saken, men inte på svenska.

LASSE HOFFMAN

ordförande, Förbundet svenska seniorer i Finland

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland