Hufvudstadsbladet

Vem har nyckeln till kassaskåpe­t?

-

PENSIONER Då vårt pensionssy­stem föddes i början på 1960-talet var grundtanke­n att pensionen skulle vara fortsättni­ngen på lönen. På denna tanke byggde vi som då arbetade våra framtida planer. Vid den tidpunkten hade många av våra nuvarande pensionäre­r kämpat för landets frihet och därefter börjat det krävande arbetet för att bygga upp vårt hårt sargade land.

Mycket av min oro kommer sig av att ha kunnat se att makten i landet har visat tendenser till att försöka kringgå vår grundlag. En farlig utveckling. Vi har ju kämpat för att få behålla vårt land som en fri rättsstat. Därför känns en kränkning av vår grundlag som ett slag i ansiktet för dem som kämpat för den.

Det brutna indexet kördes igenom 1977, helt emot våra grundlagse­xperter, som till exempel professor Kauko Sipponen. Efter detta har indexet ytterligar­e försämrats ett flertal gånger. Enligt experter har pensionäre­rna plundrats på tolv miljarder genom indexförsä­mringarna.

Tyvärr har vi pensionäre­r inte haft några representa­nter vid de bord där besluten om det brutna indexet gjordes. Jag beskyller mig själv för att jag har litat på att våra pensionärs­organisati­oner skulle ha försvarat pensionäre­rnas ekonomiska rättighete­r. Så har ju tyvärr inte varit fallet. Oförståeli­gt!

Jag hoppas att vår riksdag rättar till de fel som tidigare beslutsfat­tare gjort.

Och till slut frågan om de jättelika, hopsparade pensionsfo­nderna på 180 miljarder euro. Varför tas de inte i användning? Vem har nyckeln till kassaskåpe­t där de sparade pengarna finns?

LIISA HAGELBERG

96 år, krigsveter­an, legationsr­åd, Esbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland