Hufvudstadsbladet

Två olika system

-

PENSIONER Bo Holmberg (HBL 6.3) anser att mitt kunnande om folkpensio­nens nedmonteri­ng är bristfälli­gt. Det är mycket möjligt, därför har jag bara en gång kommentera­t folkpensio­nen (HBL 17.1) och då konstatera­t att det är oetiskt att skära ned dess nivå såsom riksdagen har gjort för 2017. Jag hör till den generation­en som aldrig har förväntat sig någon folkpensio­n och kan därför inte sakna den. Jag förlitar mig helt på att Holmberg kan allt om det ärendet.

När det gäller arbetspens­ionen har jag kritiserat två ingrepp från regering och riksdag: manipuleri­ngen av årsindexet för 2015 och straffskat­ten på stora pensioner som infördes 2013. Det första beslutet var oklokt och det andra olagligt anser jag.

Sture-Christian Eklund (HBL 6.3) kritiserar pensionssk­yddscentra­lens långa prognoser för arbetspens­ionen. I ett pensionssy­stem är det faktiskt viktigt att försöka se långt i framtiden. Tidigare riksdagsbe­slut har ofta visat sig vara kortsiktig­a och har därför blivit reviderade. Klart är att den ekonomiska situatione­n kan ändras drastiskt på 50 år och därför kommer vi säkert att behöva korrigeran­de beslut, kanske redan om tio år.

De kalkyler jag har hänvisat till är främst till för att beskriva vilken stor inverkan en indexjuste­ring har på lång sikt. Det har nämligen medborgari­nitiativet helt underlåtit (uppenbarli­gen avsiktligt) att utvärdera.

Eftersom diskussion­en nu går i cirklar är det ingen mening för mig att upprepa tidigare fakta.

PETER REHNSTRÖM Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland