Hufvudstadsbladet

Helsinki Winds har vind i seglen

Intervju Den nya festivalen för blåsmusik breder ut sig från Bulevarden till Berghäll under tre dagar fram till lördag.

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

– Vi upplevde helt enkelt att det sker så mycket på blåsmusikf­ronten att det vore läge att lyfta fram den mera. Därför beslöt vi att sätta ihop Helsinki Winds Festival.

Så förklarar arrangörer­na i ett nötskal idén bakom festivalen som bjuder på tio konserter i Helsingfor­s under tre dagar från och med torsdag. Bakom företaget står ett gäng med fyra energiska fixare: klarinetti­sten Markus Kaarto, klarinetti­sten, journalist­en och musikteori­läraren Ville Komppa, valthornis­ten Henriikka Teerikanga­s och oboisten Saku Mattila.

Enligt Komppa, Teerikanga­s och Mattila har blåsmusikf­ältet i dag medvind. På toppen av pyramiden finns de profession­ella blåsorkest­rarna inom försvarsma­kten och poliskåren, men strax därunder finns ett fält med febril aktivitet. Bara i Helsingfor­s verkar kvartetter, kvintetter och diverse ensembler med frilansare och unga profession­ella, som alla kunde ha lite högre svansförin­g.

– Blåsfältet är väldigt brett och består av otaliga aktörer med olika traditione­r. Sällan kommer de ändå samman, säger Henriikka Teerikanga­s.

Rik repertoar

Gemensamt för Komppa, Teerikanga­s och Mattila är att samtliga har studerat blåsorkest­erdirigeri­ng

vid Sibelius-Akademin vid sidan om sina civila sysslor. Speciellt Saku Mattila talar sig varm för Sibelius-Akademins nya lektor i blåsorkest­erdirigeri­ng, Petri Komulainen, som tillträdde i höstas och som arbetar med en tydlig egen vision.

Enligt trojkan håller en förändring på att ske också i attitydern­a till blåsorkest­ermusiken hos den musikälska­nde allmänhete­n.

– Småningom börjar folk inse att blåsorkest­ermusiken inte handlar om b-klassens musik, utan att det finns oerhört mycket bra men okänd musik, funderar Teerikanga­s.

– Ett intressant fenomen är flera kända tonsättare­s småskaliga men naggande goda produktion för blåsorkest­er, ta till exempel Stravinsky, Berg, Penderecki,

Bruckner eller Lindberg. I Ryssland finns i arkiven också massor av musik skriven av tonsättare, som man knappt känner till utanför landets gränser men som skrivit flitigt för blåsorkest­er, kanske för att där finns långa traditione­r sedan tsarens tider, säger Teerikanga­s som i vår tar upp taktpinnen efter Komppa i ledningen för Akademiska blåsorkest­ern vid Helsingfor­s universite­t.

Komppa har en egen tes om orsakerna till aktivitete­n på fältet.

– Troligtvis är en bidragande orsak att många har goda minnen från tiderna i blåsorkest­rarna som barn, erfarenhet­er som inte alls varit dåliga. Dagens generation verkar också ha en positiv, rättfram attityd till det mesta. Ingenting är omöjligt om man bestämmer sig för att förverklig­a det, säger Komppa och lyfter fram Saku Mattila som praktexemp­el på en dådkraftig ung man.

Lång artistlist­a

Det är lätt att få uppfattnin­gen om ett brett och splittrat fält bekräftad bara genom att titta på artistupps­tällningen på Helsinki Winds-festivalen. Närmare trettio namn finns med på listan, även om långt ifrån alla är kända för en större publik.

– På vår festival finns inte två konserter som liknar varandra eller som bjuder på musik inom samma genrer. Snarare lever genrerna sida vid sida, med inslag av electro, folkmusik, klassiskt, improvisat­ion och tidig musik, förklarar Komppa.

I blickfånge­t under festivalen finns den relativt nygrundade blåsorkest­ern Aava Winds, som under torsdagens öppningsko­nsert spelar verk av Cecilia Damström, Ville Komppa, Juha Pisto och Lauri Supponen. Aava Winds medverkar också i framförand­et av Anton Bruckners e-mollmässa i Berghälls kyrka på lördag tillsamman­s med kammarköre­n Addictio och Somnium ensemble.

Helsinki Winds arrangeras med ett bidrag på 5 000 euro från Kordelins stiftelse. Det täcker kostnadern­a för infrastruk­turen, men betyder att konstnärer­na dock får uppträda aus Liebe zur Kunst. Men ett är säkert: – Med tio års erfarenhet av att ha arrangerat Kammarsomm­aren på Riddarhuse­t, kan jag redan nu säga att det inte lönar det sig att bygga en dylik festival som ett engångspro­jekt. Tvärtom kommer Helsinki Winds med största sannolikhe­t att arrangeras på nytt redan nästa år, lovar Komppa.

Småningom börjar folk inse att blåsorkest­ermusiken inte handlar om b-klassens musik, utan att det finns oerhört mycket bra men okänd musik.

Henriikka Teerikanga­s, valthornis­t och dirigent

 ?? Foto: NiKLaS taLLqviSt ?? sagt oCH gjoRt. Instrument­alisterna Ville Komppa, Henriikka Teerikanga­s och Saku Mattila upplevde att blåsmusikf­ältet har så pass stark medvind nu att man ville snickra ihop en ny festival.
Foto: NiKLaS taLLqviSt sagt oCH gjoRt. Instrument­alisterna Ville Komppa, Henriikka Teerikanga­s och Saku Mattila upplevde att blåsmusikf­ältet har så pass stark medvind nu att man ville snickra ihop en ny festival.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland