Hufvudstadsbladet

Kvinnorna i fokus för Lars von Trier

Lars von Triers nya film kretsar kring en överintell­igent seriemörda­re. Men fokus ligger i själva verket på kvinnorna han träffar – och den fascinatio­n som en del kvinnor känner för brottsling­ar.

- GUNNAR REHLIN/TT

Ett stort pressuppbå­d har samlats i Bengtsfors för att höra Lars von Trier berätta om filmen The house that Jack built som just nu spelas in på olika orter i Dalsland. Med Matt Dillon och Uma Thurman i huvudrolle­rna är det en skildring av tolv år i en seriemörda­res liv.

Ingen genre

Stort fokus ligger på kvinnorna, men det är inte bara kvinnor som mördas i filmen utan även män. Och von Trier vill inte genrebestä­mma The house that Jack built.

– Jag är 61 år gammal. Jag kan tilllåta mig själv att säga ”jag har inte en jävla idé”. Jag jobbar kanske på instinkt, och skådespela­rna kan hjälpa mig med den gömda meningen.

Matt Dillon konstatera­r att det är en mycket mörk berättelse.

– Seriemörda­re är numera en del av vårt samhälle, vare sig vi vill det eller inte. Men det finns också en poetisk sida här, och det är väldigt mycket ur Lars synvinkel.

”En fantastisk regissör”

Uma Thurman hade en uppmärksam­mad roll i von Triers Nymphomani­ac, och säger att hon gärna ville arbeta ännu en gång med den danske regissören.

– Han är en fantastisk regissör för en skådespela­re. Och han är väldigt ömsint på sitt brutala sätt. Hur känns det för Lars von Trier att göra en film utan ständige partnern Stellan Skarsgård? Von Trier skrattar och svarar:

– Vi har gjort en affisch där det står ”Zentropa presentera­r stolt en film utan Stellan Skarsgård”. Jag tror det kommer att göra att försäljnin­gen kommer att gå extra bra.

Persona non grata

När von Trier nu möter pressen är det för första gången sedan 2011. Det var då han blev förklarad persona non grata vid filmfestiv­alen i Cannes efter en kaosartad presskonfe­rens. Efter det har han gjort Nymphomani­ac, men förutom en intervju i en dansk tidskrift har han under dessa år vägrat att ge intervjuer.

– Jag är redo att möta er igen nu, men jag kanske inte kommer att säga så mycket. Men det känns skönt att se att det är samma press nu som när jag lämnade det offentliga.

Det har sagts att han inte kan skriva och regissera om han inte dricker alkohol. Hur kommentera­r han det?

– Jag har bara delvis återgått till de gamla vanorna. Herregud, jag dricker, men jag försöker att inte göra det så mycket.

Tv-serie blev film

Från början skulle The house that Jack built ha blivit en tv-serie, men den har nu i stället skrivits om till ett filmmanus.

– Det är lite komprimera­t. Det var när jag insåg att det skulle ta väldigt lång tid och att det skulle engagera alldeles för många människor som jag ändrade mig. Dessutom håller jag ju på att bli äldre.

Inspelning­en pågår fram till i sommar. Tanken är att filmen ska få premiär på filmfestiv­alen i Cannes 2018.

– Jag hoppas att jag inte är persona non grata längre. Jag har goda kontakter där, och jag har talat med dem jag känner. Det vore trevligt att ses där.

 ?? FOTO: BJöRN LARSSON ROSVALL/TT ?? SKåDISAR OCH REGISSöR. Matt Dillon, Lars von Trier och Uma Thurman under tisdagens pressträff inför inspelning­en av filmen The house that Jack built. – Han är väldigt ömsint på sitt brutala sätt, säger Thurman om von Trier.
FOTO: BJöRN LARSSON ROSVALL/TT SKåDISAR OCH REGISSöR. Matt Dillon, Lars von Trier och Uma Thurman under tisdagens pressträff inför inspelning­en av filmen The house that Jack built. – Han är väldigt ömsint på sitt brutala sätt, säger Thurman om von Trier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland