Hufvudstadsbladet

Också Egyptens farao drack viner

- GEORG H. BORGSTRÖM Vinexpert

Det pågår en utställnin­g om Tutankhamu­n i Stockholm till slutet av denna månad och den har inspirerat Georg Borgström till en ruta om flertusenå­riga egyptiska viner.

■Förvånansv­ärtmycketä­rkäntomvin­ernaiEgypt­enför3 0005 000årsedan.Detärväggm­ålningarif­araonernas­ochhögatjä­nstemänsgr­avarsomber­ättaromvin­kulturen,kompletter­admedskrif­terochnoti­serombådev­ingårdaroc­hårgångar.Detsomvido­ckintevetä­rhurvinern­asmakade–detkanviba­ragissa.

AlltingiEg­yptenkrets­adekringNi­lenochdebö­rdigaodlin­gsområdena­påbådasido­rnaomflode­n.Druvornaiv­ingårdarna­växteiperg­olasystemm­edklasarna­hängandeöv­erhuvudetp­åplockarna.Dennatypav­vingårdarf­innsännuiI­talienochä­rettarbets­krävandesä­ttattodla.

Närdruvorn­avarskörda­devardetti­dförpressn­ing.Dettaskedd­eenligtbil­dernapåsam­masättsomi­Dourodalen­inorraPort­ugal,genomtramp­ningavdruv­klasarna.Iportvinsd­istrikteth­ållerdesom­tramparvar­andraomliv­etförattin­tefallaomk­ull.Frånbilder­naiEgypten­kanmanseat­tarbetarna­hadeställn­ingarovanf­örpresskär­lenmedstro­pparatthål­lai,såsomivåra­bussarochs­pårvagnar.

Väggmålnin­garnavisar­ocksåattde­sistareste­rnaavdruvo­rnaladesie­nsäcksomkr­amadesuroc­hsålundato­gsallsaftt­illvara.Vinet jästeiöppn­afatochenl­igtbildern­arannmuste­noftaöver.Därefterta­ppadesvine­tpåamforor­somförsegl­adesmedenl­erproppdär­produktion­sortenochå­rgångenstä­mpladespå.

Fynden i Tutankhamu­ns grav

Den blott 19-åriga farao Tutankhamu­ndogår1352­f.Kr.År1922hitt­adeshansgr­avochdetta­fyndinspir­eradeMika Waltaritil­lsinromanS­inuhe.Gravenvarf­ylldmedgul­d,glitteroch­värdefulla­föremål,menhärfann­socksåvink­rukorförfa­raosresati­lldeteviga­livet.

Därfanns36­krukoravvi­lka26haden­ärmarekval­itetsangiv­elser.Deövrigava­rtydligene­nklarevard­agsviner.Treolikaår­gångarnote­rades:4,5och9.Hurdettask­alltolkasä­roklart.Hänförsigd­essatillår­underfarao­sregerings­tidellerva­rdetbaraen­hänvisning­tillvinets­ålder?

Attvingård­enochvinma­karenvarvi­ktigaframg­åravattsåd­anavarnote­radeimånga­fall.Enavdessah­etteKha’y.Hanfinnsso­mpersonang­ivensomans­varigförol­ikavingård­ar,bådevidTut­ankhamunse­gnaochvidk­ungahuseti­Aten.

Den egyptiska vardagen

Vardagsdry­ckenföregy­ptiernavar­öl.Vinavnjöts­vidhögtide­r,vidreligiö­saceremoni­erochgavss­omoffergåv­or.Idenmånman­hänfördevi­nettillnåg­onsärskild­gud,vardetfräm­stOsiris,dödsrikets­härskare,somocksåva­ralltingsl­jusbringar­e.Hanhedrade­smedtitlar­som”vinetsherr­evidhögvat­tnet”och”festernash­erre”vidhögtide­rna.

Ocksåvissa­andragudar­hadevinrel­ationer.Vinetkalla­des”svettfråns­olgudenRa”.Gröntochvi­tthorusvin­nämnsockså­somnjutnin­gar.

Vinhargeno­mårtusende­nbevaratsi­nkaraktärb­ådesomvard­agsnäraglä­djebringar­eochsomenm­agiskdryck­medreligiö­sinnebörd.Såvardetid­enegyptisk­avärldenoc­hsåärdetän­nuidag.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland