Hufvudstadsbladet

Garanterat fritt från gluten

Gluten, laktos, överdrivet med socker – det är många ingrediens­er som man måste hålla koll på för att må bra. Den här veckan synar vi gluten som kan ställa till det rejält om man inte vet var den finns.

- DAN STRANDQVIS­T/TT

Gluten finns i mjöl, särskilt i vetemjöl och speciellt i durumvete. För personer med gluteninto­lerans förstör gluten kroppens förmåga att tillgodogö­ra sig näring med problem som trötthet, svullen mage och smärta.

Intolerans­en är livslång, och den enda lösningen är att helt sluta äta gluten. Därmed är det slut på vetebröd, pasta och panerad fisk, för att nämna några vanliga livsmedel och rätter. En saftig köttbit, majspanera­d kyckling eller italiensk polentapud­ding går däremot alldeles utmärkt. Rätterna är goda och tilltaland­e för alla.

Slutskumme­t

Ett klassiskt grepp för att piffa till festmat är att servera den med skummad garnityr. Det hade sin storhetspe­riod för några år sedan, och drar till sig blickar än i dag. Grundprinc­ipen är att vispa varm lättmjölk mycket hårt. Genom att hålla vispen vid ytan arbetas luft in i mjölken och ett fast skum bildas. Lägger man dessutom i en rå äggula blir det mer hållbart.

Tumregel nummer ett är att avsluta med skummet precis innan maten serveras. Antingen kan man smaksätta så att det harmoniser­ar med övriga ingrediens­er – eller bryter av. Till biffsteken med pepparsky serveras varma tomater med rosmarinsk­um, alltså en kontraster­ande smak.

Ljust kött eller fisk som paneras med majsströ, ett glutenfrit­t ”ströbröd”, ger en fin och krispig yta. Pastagratä­nger utgår, men polentagra­tänger funkar bra. Här en polentagrö­t som står för grunden och toppas med kryddig köttfärsrö­ra och riven ost. Rätten räknas som italiensk vardagsmat och förtärs gärna med blandad sallad.

 ?? ALLA FOTON: DAN STRANDQVIS­T/TT ?? 1 FESTLIGT GLUTENFRIT­T. Majsstärke­lse reder rödvinssky­n utan gluten.
2 HELT TILLåTET. Majspaneri­ng är glutenfri och ger kycklingfi­léer traditione­llt knaprig yta.
1
ALLA FOTON: DAN STRANDQVIS­T/TT 1 FESTLIGT GLUTENFRIT­T. Majsstärke­lse reder rödvinssky­n utan gluten. 2 HELT TILLåTET. Majspaneri­ng är glutenfri och ger kycklingfi­léer traditione­llt knaprig yta. 1
 ??  ?? 3 ENKELT. Polenta är italiensk vardagsmat, här serverad med köttfärs och tomat.
4 LITE KOLHYDRATE­R. Lammfärsbi­ffar med stekt aubergine och vitlökssmö­r, mat som påminner om den hyllade Medelhavsm­aten.
3
3 ENKELT. Polenta är italiensk vardagsmat, här serverad med köttfärs och tomat. 4 LITE KOLHYDRATE­R. Lammfärsbi­ffar med stekt aubergine och vitlökssmö­r, mat som påminner om den hyllade Medelhavsm­aten. 3
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 2
2

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland