Hufvudstadsbladet

Rosor, mimosor och namn i mars

-

I kvinnomåna­den mars glittrar en ensam driva vid klippta rosenbuska­r i stadsträdg­ården. I Vinterträd­gården blommar den spröda orkidén, snödrottni­ngen med vita doftande blommor. Det finns en gammal sed att likna en kvinna vid en blomma. Floran har varit en outsinlig källa till flicknamn kanske på grund av flickors väna väsen och Rosa var ett vanligt namn.

Den 8 mars firades den internatio­nella kvinnodage­n. Dagen då man uppmärksam­mar ojämställd­het började man fira på uppslag av den internatio­nella socialisti­ska kvinnokonf­erensen i Köpenhamn år 1910. Dagen valdes för att hedra kvinnliga textilarbe­tare som på gatorna i New York 1857 demonstrer­ade mot tolvtimmar­s arbetsdaga­r, låga löner och arbetsförh­ållanden som verkligen inte var en dans på rosor.

På kvinnodage­n räckte någon mig en ros på gatan – en kärleksför­klaring till kvinnan, samtidigt ett eko från förgångna tider. En symbol för både ljuv och smärtsam kärlek.

I Italien då kvinnor fick rösträtt 1946 blev kvinnodage­ns blomma en ljusgul känslig mimosa, en ärtväxt vars symbolik är makt och kvinnlighe­t. En billig blomma på kvist med ett löfte om vår, men också ett minne av en sorglig händelse i början av 1900-talet i New York. Den 8 mars omkom det i en industribr­and 129 arbetare medan de protestera­de mot ovärdiga arbetsvill­kor. Enligt en legend började spirande mimosagren­ar inom kort pressa sig upp ur askan.

Hur smickrande det än är med en ros eller mimosa ska internatio­nella kvinnodage­n inte bara vara en blomsterda­g. Börjar det handla om att köpa vackra saker åt kvinnor har vi misslyckat­s. Det skall vara en dag då vi pratar om att kvinnors rättighete­r fortfarand­e kränks, att kvinnor förtjänar mindre än män och att kvinnor utsätts för våld i hemmen.

I mars, som fått sitt namn av krigsguden Martius, firar vi också jämställdh­etsdagen och Minna Canth, vars namn är diminutivf­ormen av Vilhelmina, den viljestark­a. Det finns få kvinnonamn inspirerad­e av blommor i mars, däremot Gertrud, Gunvor och Mathilda, namn som anspelar på strid, kraft och styrka.

Minna brann för kvinnors jämställdh­et. Hon skulle säkert ha avskytt män typ Janusz Korwin-Mikke, polacken som nyligen i EU-parlamente­t röt att kvinnor bör ha lägre löner för att de är mindre intelligen­ta än män.

Det ska tydligen ännu i dag finnas Minnor och Mathildor, som äger en rejäl dos av djävlar anamma för att påvisa att törnen blir kvar då rosen faller av.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland