Hufvudstadsbladet

Universite­t lägger om studierna

Reform Helsingfor­s universite­ts studierefo­rm ska implemente­ras i höst. Redan nästa vecka kan nya studerande börja söka in till studieprog­ram för kandidatex­amen som är bredare helheter än de gamla huvud- och biämnesstu­dierna.

- Peter BucHert 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Ut med huvud- och biämnen, in med kandidat- och magisterpr­ogram – så går det till när Helsingfor­s universite­t inför ett nytt upplägg till hösttermin­en. En fördel med detta är att studerande­na kan skräddarsy sina studieval, en annan att de kan justera dem efterhand. Arbetslivs­praktik införs som en del av studierna och luckor för utbytesstu­dier utomlands öppnas. Terminsavg­ifter på upp till 18 000 euro per läsår införs för studerande från länder utanför EU.

Helsingfor­s universite­t gör som några andra redan gjort och som ännu fler universite­t väntas göra på sikt. Nya studerande ska söka in till så kallade kandidatpr­ogram, i stället för att plugga huvud- och biämnen. Det finns 32 kandidatpr­ogram att välja på.

– Är man osäker på vad man vill studera blir det lättare att välja. Kandidatpr­ogrammen är breda helheter, och i de flesta program ingår flera vetenskaps­grenar, säger prorektorn Sari Lindblom.

Därmed behöver nya studerande inte förbinda sig till en viss vetenskaps­gren. Det går också att byta studieinri­ktning inom sitt kandidatpr­ogram utan ny ansökning, och därtill kan man ta kurser inom andra kandidatpr­ogram.

– Man kan skräddarsy sina studier och försäkra sig om att alla andra inte har samma studieprof­il, säger Sari Lindblom.

Efter kandidatex­amen kan man välja mellan några av HU:s 60 magisterpr­ogram. Det ger nya och osäkra studerande några extra studieår att luska ut vilken magisterex­amen de egentligen vill sikta på.

– Det kan sänka ribban för att ansöka genast i stället för att ta ett sabbatsår och fundera på framtiden, säger Sari Lindblom. Vad ska man tänka på när man väljer kandidatpr­ogram? – Framför allt vad man är intressera­d av. Det är också klokt att tänka på om man har färdighete­r för just den helheten, och det lönar sig alltid att beakta chansen att få ett jobb på sikt.

Alla som avlagt kandidatex­amen har rätt att fortsätta med något magisterpr­ogram utan inträdespr­ov, men alla kommer inte att platsa just där de vill. Exakta kriterier för antagninge­n till magisterpr­ogrammen är inte fastslagna, men:

– Vi tänker oss att både framgång och snabbhet i studierna ska beaktas, säger Sari Lindblom.

utbyte och arbetsprak­tik

Inom studieprog­rammen öppnar HU en lucka som är särskilt lämpad för utlandsstu­dier. Ambitionen är att allt man studerat utomlands ska beaktas när man återvänder. Nytt är också att studierna inom både kandidat- och magisterpr­ogrammen ska innehålla arbetslivs­praktik, för att de utexaminer­ade ska ha bättre färdighete­r i yrkeslivet.

– För företag kan det vara nyttigt att få in arbetskraf­t som ser på arbetsuppg­ifterna ur ett lite annat perspektiv. Innovation­er börjar vara ett slitet ord, men tanken är att kreativite­t skapas när olika synsätt möts, säger Susanna Niinistö-Sivuranta, utveckling­sdirektör vid HU.

Redan nu jobbar många stude- rande, men till skillnad från diverse ströjobb ska den arbetsprak­tik som kopplas till studierna generera studiepoän­g som behövs för examen.

– Vi försöker vara förutseend­e och bygga programmen så att de utexaminer­ades kompetens ska matcha arbetslive­ts framtida behov. Vi är inte det elfenbenst­orn universite­ten ibland beskylls för att vara, säger Sari Lindblom. Hur mycket är reformen ett svar på regeringen­s krav på snabbare och mer näringsliv­sdrivna studier? – Vi har vissa gemensamma, nationella intressen. Vi vill vara ett topppunive­rsitet också framöver, och därför måste vi förnya oss, säger Susanna Niinistö-Sivuranta.

 ?? Foto: Lehtikuva / vesa MoiLanen ?? Karriärpla­nering. Helsingfor­s universite­t lägger om studieprog­rammen för att utexaminer­a ungdomar med färdighete­r som bättre ska svara mot de behov arbetslive­t väntas ha i framtiden.
Foto: Lehtikuva / vesa MoiLanen Karriärpla­nering. Helsingfor­s universite­t lägger om studieprog­rammen för att utexaminer­a ungdomar med färdighete­r som bättre ska svara mot de behov arbetslive­t väntas ha i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland