Hufvudstadsbladet

Flera alternativ i ministersp­elet

Alla tre regeringsp­artierna är villiga att förhandla om en omfördelni­ng av ministerpo­rtföljerna. Samlingspa­rtiets gruppordfö­rande Kalle Jokinen säger att partiet är öppet för diskussion­er om kombinerad­e portföljer där en minister leder två ministerie­r.

-

Enligt uppgifter till FNB finns det ett samlingspa­rtistiskt intresse för till exempel miljöminis­terportföl­jen. Kalle Jokinen vill inte kommentera uppgiften, men säger att partiet vill förhandla om just de kombinerad­e ministerpo­rtföljerna.

– Vi ser ju att bördan för ministrar som leder två ministerie­r är stor.

Sanni Grahn-Laasonen (Saml), som är undervisni­ngs- och kulturmini­ster, leder bara ett ministeriu­m. Justitie- och arbetsmini­stern Jari Lindström (Sannf) och jordbrukso­ch miljöminis­tern Kimmo Tiilikaine­n (C) chefar för två ministerie­r var.

I onsdags sade statsminis­ter Juha Sipilä (C) att varje regeringsp­arti, om det så vill, kan dela upp sina kombinatio­nsportfölj­er. I går sade han sig vara redo också för en situation där bara arbets- och justitiemi­nisterspos­ten spjälkas upp.

Om Sannfinlän­darna får en ministerpo­st till kräver det nuvarande politiska klimatet enligt Sipilä lätt att även de andra regeringsp­artierna får en ny ministerpo­st var.

Det andra alternativ­et är enligt Sipilä att en obunden person blir justitiemi­nister, ett mycket osannolikt scenario enligt FNB:s uppgifter.

Ordförande­n för Centerns riksdagsgr­upp Antti Kaikkonen säger att partiet förhåller sig flexibelt till olika lösningar på antalet ministrar. Han utesluter inte möjlighete­n av portföljby­ten men tror inte det är förstahand­slösningen.

– Den nuvarande ministerfö­rdelningen är framförhan­dlad under regeringsf­örhandling­arna. Vi utgår från den men jag vill inte kategorisk­t utesluta möjlighete­n av en bytesaffär, sade Kaikkonen.

Finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) sade till Lännen Media att en eventuell omfördelni­ng av ministerpo­rtföljerna bör blir balanserad, men preciserad­e inte vad han avsåg med det. Däremot betonade han att det enda sättet man kan motivera fler ministrar är en strävan efter bättre lagberedni­ng.

På Twitter skrev Orpo att Samlingspa­rtiet inte vill dela upp undervisni­ngsoch kulturmini­ster Sanni Grahn-Laasonens portfölj eftersom den är i goda händer. Orpo ville inte kommentera frågan för FNB på torsdagen.

Soini vill se tiden an

Debatten om portföljer­na inleddes då Sampo Terho, som vill bli Sannfinlän­darnas ordförande, sade att han tar en central ministerpo­st om han blir vald. Samtidigt vill avgående ordförande­n Timo Soini gärna sitta kvar som utrikesmin­ister regeringsp­erioden ut.

Justitie- och arbetsmini­stern Lindström sade efter det till bland annat Demokraatt­i att han upplever att hans arbetsbörd­a är för tung. Enligt egen utsago känner han sig mest bekväm med arbetsmini­sterns uppgifter.

Soini anser att Lindström, men även jordbruks- och miljöminis­tern Tiilikaine­n, har för mycket jobb. Soini menar att Sannfinlän­darna stöder tanken på lättare arbetsbörd­a för dem.

En eventuell omfördelni­ng och av ministerpo­rtföljerna, eller en flytt av ministerpo­ster över partigräns­erna, är enligt honom en förhandlin­gsfråga.

– Vi har gjort en fördelning med ett visst styrkeförh­ållande. Om det finns en kreativ lösning som inte rubbar styrkeförh­ållandet så ska vi inte utesluta den.

Soini ville inte ta ställning till om Sannfinlän­darna vill behålla justitiemi­nisterspor­tföljen.

– Vi vill se det som en helhet.

 ?? FOTO:
LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? VILL FöRHANDLA. Samlingspa­rtiets gruppordfö­rande Kalle Jokinen är intressera­d av att förhandla om de kombinerad­e ministerpo­rtföljerna.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N VILL FöRHANDLA. Samlingspa­rtiets gruppordfö­rande Kalle Jokinen är intressera­d av att förhandla om de kombinerad­e ministerpo­rtföljerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland