Hufvudstadsbladet

En präst som jag

- MIA ANDERSSéN-LöF

”Hur är det att vara kvinna och präst?” Hon böjde sig fram mot mig, som om det var en hemlighet. Jag försökte tolka hennes ansiktsutt­ryck för att komma underfund med vad det egentligen var hon frågade. ”Ja, jag tänker inte så mycket på det. Det är nu bara det jag är.” Hon nickade förstående och drog en suck, den gamla tanten. ”Bra, bra. Det är ju så det ska vara. Då har vi ju kommit någonvart.”

En kall vind drog igenom mina inre rum. För jag förstod – jag såg på henne, hörde på hennes trötta röst, hennes ord avslöjade – att jag är lyckligt omedveten om vad jämställdh­etsarbetet har kostat. Och fortfarand­e kostar. Jag kan rycka på axlarna och bara vara kvinna. Jag har den lyxen.

En studie som publicerad­es i fjol visade att 4 procent av Finlands befolkning är emot kvinnliga präster. Lika många som för femton år sedan. Av dessa undviker en procent att ta del av tillställn­ingar där en kvinnlig präst medverkar. Med andra ord är det en procent av befolkning­en som inte accepterar präster som mig och undviker präster som mig. Oh well. En procent av befolkning­en firar inte heller jul. En procent av befolkning­en har större tillgångar än 1,4 miljoner euro. En procent av befolkning­en vill helst åka på semesterre­sa med sina svärföräld­rar.

Under internatio­nella kvinnodage­n diskuterad­es jämställdh­etsfrågor i nyhetssänd­ningar och på nyhetsport­aler. Och jag kan känna en sorg över att kvinnodage­n inte firas – att det stora och fina i att få identifier­a sig som kvinna liksom blåser bort i de patriarkal­a motvindarn­a. Förstå mig rätt, jämställdh­etsfrågorn­a är fortfarand­e angelägna, såväl globalt som i det finländska samhället och inom kyrkan. Men hur vore det att införa en internatio­nell jämställdh­etsdag, och därutöver fira kvinnodage­n, och varför inte mansdagen också? För det är lite motsägelse­fullt att svårighete­r som knyts till att vara kvinna tar över firandet av att vara kvinna. Jag tycker också det är problemati­skt att jämställdh­etsfrågor fortfarand­e diskuteras som om det vore en kvinnosaks­fråga, snarare än en människorä­ttsfråga. Det angår ju oss alla, oavsett kön.

Och vad gäller motståndet mot präster som jag, skakar jag dammet av mina sandaler. Jag har frid med den jag är och det jag gör, och jag har kommit till att den friden inte är beroende av andra människors bekräftels­e. Därför är jag trygg nog att önska mina motståndar­e frid, och jag hoppas att de gör detsamma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland