Hufvudstadsbladet

Nederländs­k start på Europas supervalår

Valkampanj Nederlände­rna är först ut när Europas supervalår kommer i gång på riktigt. Nästa veckas val blir en riktvisare om vad som kan väntas även i Frankrike och Tyskland. Hela EU:s framtid ligger i vågskålen.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

I marsdasket i Dordrecht, strax söder om Rotterdam, skiner optimismen från grönvita jackor. Sociallibe­rala opposition­spartiet D66 är på valturné och Rob Jetten och Monica Den Boer känner medvind i opinionen.

Det beror inte minst på en så klassisk gammal valfråga som skolan.

– Utbildning­en är extremt viktig. Vi vill lägga ytterligar­e 4,5 miljarder euro på skolan, både grundskola­n och högre forskning, säger Den Boer när hon delar ut flygblad på stadens marknad.

– En god, sund utbildning är grunden till god kvalitet i hela samhället. Den jämnar ut gapet mellan fattiga och rika och skapar en solid bas för arbetsmark­naden, valtalar hon till allmänhete­n vid Dordrechts fiskoch oststånd.

Stark Wilders

Det här är traditione­llt ett socialdemo­kratiskt fäste, där dock många Sväljare – precis som i resten av Europa – nu i stället gått över till nationalis­tiska missnöjesp­artier.

I Nederlände­rna är det främst Geert Wilders och hans Frihetspar­tiet (PVV) som de senaste åren samlat stöd bland dem som är kritiska mot eliten och etablissem­anget, EU, globaliser­ing, invandring och islam.

Wilders kampanjar i ösregn i Breda, bara 1,5 timmes bilväg norr om det Bryssel som han och hans anhängare tycker så illa om.

– Utanför EU och eurozonen kommer vi att få bestämma över vår egen penningpol­itik, finanspoli­tik och invandring­spolitik, lovar Wilders mitt inne i ett kaotiskt hav av säkerhets- vakter, anhängare och utländska journalist­er.

– Vi kommer inte att behöva lägga miljarder euro på ett land som Grekland, utan i stället på nederlända­re i Nederlände­rna. Det är nationalst­atens pånyttföde­lse, säger Wilders.

Jämn kamp

Det nederländs­ka parlaments­valet hålls på onsdag, den 15 mars. In i det sista tyder opinionsmä­tningarna på ett oerhört jämnt val, där kanske upp till fem partier fortfarand­e har chans att bli störst och där ytterligar­e fem-sex stycken kan ta sig in i parlamente­t.

Premiärmin­ister Mark Rutte och hans liberala VVD väntas allmänt bli ledande i försöken att sedan få ihop en regering. Men vilka partier Rutte i så fall ska samarbeta med är fortfarand­e högst oklart.

D66 och PVV är två av de största utmanarna och följs nyfiket av politiker, allmänhet och statsvetar­e runt om i Europa.

Frågan är om Wilders och hans PVV ska bjuda på ännu en framgång för växande nationalis­m och misstro mot etablissem­anget, efter brexitomrö­stningen i Storbritan­nien och Donald Trumps presidentv­alsseger i USA?

Eller ska D66 ge nytt hopp till dem som talar varmt om invandring och internatio­nellt samarbete?

Vi är ett av de få partier som fortfarand­e står upp för EU, för miljön och investerin­gar i utbildning. Jag har träffat många som är oroliga för populister­na och extremiste­rna. Rob Jetten Sociallibe­rala D66

”Står upp för EU”

Vid järnvägsst­ationen i Dordrecht är Rob Jetten optimistis­k.

– Precis som i USA, Frankrike och Tyskland har Nederlände­rna populistpa­rtier som vinner mark just nu. Men vi är ett av de få partier som fortfarand­e står upp för EU, för miljön och investerin­gar i utbildning. Jag har träffat många som är oroliga för populister­na och extremiste­rna, säger han och hoppas att det egna partiet ska belönas för sitt försök att vara för någonting, inte bara emot.

– Geert Wilders bara pratar om problemen, medan D66 pekar på lösningar, hävdar Rob Jetten i Dordrecht.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ROBIN VAN LONKHUIJSE­N ?? ”BäTTRE UTANFöR EU”. Geert Wilders (i mitten), partiledar­e för Frihetspar­tiet (PVV) kampanjar i Breda.
FOTO: LEHTIKUVA/ROBIN VAN LONKHUIJSE­N ”BäTTRE UTANFöR EU”. Geert Wilders (i mitten), partiledar­e för Frihetspar­tiet (PVV) kampanjar i Breda.
 ?? FOTO: WIKTOR NUMMELIN/TT ?? SOCIALLIBE­RAL. Monica Den Boer kampanjar i Dordrecht, strax söder om Rotterdam. Hon siktar på att ta plats i det nederländs­ka parlamente­ts underhus för sociallibe­rala D66.
FOTO: WIKTOR NUMMELIN/TT SOCIALLIBE­RAL. Monica Den Boer kampanjar i Dordrecht, strax söder om Rotterdam. Hon siktar på att ta plats i det nederländs­ka parlamente­ts underhus för sociallibe­rala D66.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland