Hufvudstadsbladet

Utrensning uteblev på Järnvägsto­rget

Demonstrat­ion Hundratals människor samlades i solskenet på Järnvägsto­rget för att visa sitt stöd för flyktingar eller för att uttrycka sitt missnöje för att de får stanna kvar i landet. Polisen hade tung bevakning på torget och demonstrat­ionerna förlöpte

- SEBASTIAN GRANSKOG sebastian.granskog@hbl.fi

Flyktingfi­entliga grupper hade varnat om våld. Men stämningen var bättre än väntat på Järnvägsto­rget i går.

En del knuffande och verbala påhopp inträffade under de många demonstrat­ionerna, men polisen var snabb med att ingripa mot våldsamma inslag.

Inför gårdagen hade flyktingfi­entliga grupper aviserat en ”utrensning” av de asylsökand­es tältläger på torget.

Solen sken på Järnvägsto­rget i Helsingfor­s centrum under lördagseft­ermiddagen när olika grupper av demonstran­ter samlades för att visa sitt stöd för de asylsökand­e som tältat på torget i protest mot Finlands asylpoliti­k. Motdemonst­ranter till de asylsökand­es demonstrat­ion och medlemmar ur högerextre­miströrels­er ordnade samtidigt ett evenemang med namnet Puhdistus (utrensing). Det största evenemange­t under eftermidda­gen var ändå stödkonser­ten ”Rätten att leva” med över tusen anmälda deltagare på Facebook.

Redan kring tvåtiden på eftermidda­gen började folk samlas på Järnvägsto­rget. I södra ändan av torget förberedde man stödkonser­ten, alldeles bredvid platsen där de asylsökand­e demonstrer­at i veckor.

I norra ändan av torget samlades deltagare i evenemange­t Puhdistus och från gruppen Suomi ensin. Trots meningsski­ljaktighet­erna var stämningen god och båda sidorna serverade kaffe. Polisen placerade sig mellan de olika lägren för att förhindra onödiga provokatio­ner och konfrontat­ioner. Redan klockan tre hade hundratals människor samlats på torget.

Polis ingrep snabbt

Klockan 15, innan stödkonser­ten för de asylsökand­e hade börjat, tog demonstran­terna på den norra delen tillfället i akt. Över torget ekade rop som ”Turhapaika­nhakijat pois” (bort med asylsökand­e) och ”stäng gränserna” genom megafoner. Banderolle­r med karikatyre­r på muslimer och texter som uppmanade till att stoppa terrordåd och hålla Finland fritt från utomståend­e hölls upp. Vid ett av tälten i den norra ändan av torget fanns en affisch som marknadsfö­rde MV-Lehtis grundare Ilja Janitskin som Finlands nästa president.

Också några medlemmar av Soldiers of Odin var närvarande. Innan klockan fyra försökte några högerextre­mister närma sig området där stödkonser­ten skulle gå av stapeln men polisen ingrep hastigt och höll dem isolerade till norra delen av torget resten av kvällen. När stödkonser­ten inleddes med Helsingfor­sbandet Ivah Sound dränkte reggaemusi­ken de provokativ­a utropen från motdemonst­rationen från den norra delen av torget.

”Hjärtevärm­ande med mycket stöd”

Sedan en månad tillbaka har en grupp av asylsökand­e protestera­t mot negativa immigratio­nsbeslut genom att tälta utanför konstmusee­t Kiasma. Senare förflyttad­e polisen dem till Järnvägsto­rget i Helsingfor­s centrum där de fortsatt sin protest. 27-åriga Amin från Afghanista­n är en av de asylsökand­e som arrangerat protesten.

– Vi är besvikna på Migrations­verket. Vi vill att de ska förstå att Afghanista­n och Irak inte är trygga län- der att återvända till. De måste sluta deportera människor till de här platserna. De har sparkat ut många flyktingar efter negativa beslut, säger Amin.

Amin är rörd över hur mycket solidarite­t och stöd de fått av finska medborgare.

– Vi är otroligt tacksamma över det mottagande vi har fått och det värmer mitt hjärta att se så många människor här i dag som stöder oss, säger han och ser ut över publikmäng­den som står och gungar i takt till artisten Hulda Huimas musik.

Medan Puhdistus-evenemange­t och Suomi ensin-rörelsens publik tunnades ut längs med kvällen var publiken på stödkonser­ten både stor och glad under hela evenemange­t. På plats fanns människor i alla åldrar och av olika nationalit­eter. Till och med ett par clowner uppenbarad­e sig för att sprida glädje och posera med evenemange­ts deltagare.

Polisen uppgav till FNB ungefär tvåtusen personer deltog i demonstrat­ionerna på Järnvägsto­rget. Under stödkonser­tens gång informerad­e arrangörer­na publiken att över tio tusen människor underteckn­at en protestlis­ta om att öppna tillfällig­t uppehållst­illstånd för asylsökand­e.

Vi är otroligt tacksamma över det mottagande vi har fått och det värmer mitt hjärta att se så många människor här i dag som stöder oss. Amin, 27

Vi har fått mycket stöd av vanliga medborgare, politiker och organisati­oner. Atmosfären är vänlig och mycket bättre än tidigare. Tariq Mommand I en intervju för FNB

 ?? LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ??
LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland