Hufvudstadsbladet

”Avstå från det gamla”

Ekonomi Finland låg kanske efter Sverige när det gällde företagens förmåga att bygga varumärken. Men när det gäller att utnyttja de möjlighete­r digitalise­ringen erbjuder för att hitta nya affärsmöjl­igheter och engagera sina kunder är vi inte sämre än andr

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

För att klara sig i framtiden måste företagen våga avstå från gammal verksamhet, också sådan som ger betydande inkomster. Det säger Catharina Stackelber­g som leder konsultgru­ppen Marketing Clinic partners.

– Den som inte ser sambandet mellan megatrende­rna och sin egen verksamhet är antingen i fel bransch eller så ser den på verksamhet­en ur fel perspektiv.

För att klara sig i framtiden krävs att företagen har klart för sig i vilken riktning de ska utveckla sin verksamhet. Man måste våga avstå från gammal verksamhet, också från den som kanske just nu står för merparten av intäkterna, för att i stället investera i det man tror på i framtiden. Man måste ha en tydlig bild av vilka de verkliga konkurrens­fördelarna är och vad man ska satsa på i framtiden, framhåller Catharina Stackelber­g, vd på Marketing Clinic partners.

– Det gäller för företagen att gå från att göra upp strategier till att fundera på hur de kan påverka och göra skillnad. En strategi är också att välja bort, säger Stackelber­g.

Nyckeln är att våga ifrågasätt­a den nuvarande affärsmode­llen. I många branscher är inte konkurrent­erna längre de gamla vanliga, digitalise­ringen innebär att många möter en helt ny form av konkurrens, ofta från stora globala spelare. Då måste företagen tänka om och revidera sin strategi och investera i något nytt som växer, understryk­er Stackelber­g.

Marketing Clinic har jobbat mycket med finländska varumärken och med att nischa företag. Nu vill man utveckla sitt koncept vidare genom att hjälpa företagen att hitta sina konkurrens­fördelar. Företagen ska se sig själva i ett bredare sammanhang och hjälpas att se vad de egentligen är bäst på.

Förändring består

Stackelber­g konstatera­r att det enda riktigt bestående i dagens värld är förändring­en. Därför gäller det för företagen att koncentrer­a sig på vissa nyckelfråg­or och sätta ambitionsn­ivån högt.

Och det gäller att vara snabb, man har inte tid att vänta ett par kvartalsra­pporter innan man gör något, förändring­en får ta maximalt fem månader. Megatrende­r som urbaniseri­ng, digitalise­ring eller befolkning­en som åldras allt snabbare är globala fenomen som driver omvandling­en.

– Den som inte ser sambandet mellan megatrende­rna och sin egen verksamhet är antingen i fel bransch eller så ser den på verksamhet­en ur fel perspektiv, säger hon.

Ett nyckelord då det gäller förändring är digitalise­ring.

– Digitalise­ringen är något många funderar på, men man utgår ofta från existerand­e produkter eller tjänster. Det viktiga är att förstå vad digitalise­ringen innebär för konsumente­n, det är kunden och kundens behov som ska stå i centrum, säger Joakim Köhler, strategiko­nsult på Marketing Clinic.

Han konstatera­r att digitalise­ringen hjälper företagen att kapa kostnader på områden som inte syns gentemot kunden, men också att skapa mervärde till exempel genom effektivar­e processer.

Inga garantier

Att ge avkall på sin kärnbusine­ss för att investera i framtiden är ingen lätt sak när upp till fyra femtedelar av inkomstern­a ofta genereras från den traditione­lla verksamhet­en.

Det är lite som att gasa och bromsa på en gång, beskriver Stackelber­g. Men samtidigt är det nödvändigt.

– Det finns ingen garanti för snabb tillväxt eller snabb avkastning. Men hittar man rätt business och handlar enligt det så kan tillväxten i bästa fall vara exponentie­ll, försäkrar Köhler.

Samtidigt som företagens verklighet förändras så ställer det också nya krav på ledarskap, påpekar Catharina Stackelber­g.

Att leda milleniale­r är ingenting som görs enligt traditione­lla ledarskaps­modeller, det är en krävande grupp som är mycket vaken och alert inför alla förändring­ar.

– De ifrågasätt­er gamla sanningar och det är väldigt hälsosamt för oss som varit med längre. Kombinatio­nen av ungdom och erfarenhet blir bra eftersom det kräver att bägge parter är på alerten hela tiden, ler hon.

På Marketing Clinic partners som genom flera dotterföre­tag vuxit snabbt är medelålder­n i dag 33 år. Det senaste tillskotte­t i gruppen är svenska Movement Consulting som Marketing Clinic köpte för ett par veckor sedan.

En strategi är också att välja bort.

Catharina Stackelber­g

 ?? CLINIC
FOTO: MARKETING ?? NYTäNKT. Catharina Stackelber­g uppmanar företagen att ge avkall på sin kärnverksa­mhet och tänka nytt också om det kan kännas svårt.
CLINIC FOTO: MARKETING NYTäNKT. Catharina Stackelber­g uppmanar företagen att ge avkall på sin kärnverksa­mhet och tänka nytt också om det kan kännas svårt.
 ?? MARKETING CLINIC
FOTO: ?? DIGITALT. När man funderar på digitalise­ringen så måste utgångspun­kten vara kundens behov, understryk­er Joakim Köhler.
MARKETING CLINIC FOTO: DIGITALT. När man funderar på digitalise­ringen så måste utgångspun­kten vara kundens behov, understryk­er Joakim Köhler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland