Hufvudstadsbladet

Historiska kor på svältkur

Svältdiet vintern lång, och sedan mat i överflöd under sommaren – så levde ursprungsr­aserna av finsk nötboskap och får, visar ny forskning.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

De ursprungsr­aser av finsk nötboskap och får som betade i vårt land från bronsålder­n nästan fram till modern tid hade det knapert. De fick både lite och näringsfat­tig mat om vintrarna, visar isotopanal­yser av tänder från de här djuren.

Dagens kor och får lever i lyx och överflöd med näringsrik mat året runt, åtminstone om man jämför med hur de ursprungli­ga raserna av finsk nötboskap och den finska lantrasen av får utfodrades på medeltiden. Det kan man sluta sig till efter tidernas största isotopanal­ys av finländskt arkeologis­kt material.

Forskare vid Naturresur­sinstitute­t, Helsingfor­s universite­t, Åbo universite­t och Stockholms universite­t har studerat tänder från 43 individer av kor eller får, av vilka den äldsta härstammar ända från bronsålder­n för 3 300 år sedan och den yngsta från 1900-talet. Tänderna har påträffats i södra och östra Finland. Analyser av kol- och kväveisoto­per i tänderna visar förbluffan­de tydligt vad djuren ätit.

– Isotoperna i födoväxter­na varierar beroende på om de har vuxit i en skuggig skog, på en solig äng eller på en gödslad åker. Djurens ämnesomsät­tning reagerar på det, och skillnader­na syns också i isotopanal­yser av deras tänder, säger akademifor­skaren Auli Bläuer på Naturresur­sinstitute­t.

Studien visar att både ursprungsr­asen av finsk nötboskap och den finska lantrasen av får har haft det knapert, i synnerhet under medeltiden. Bara de starkaste individern­a klarade av den svält och stress som följde på svåra år.

Forskninge­n visar att husdjuren, föga överraskan­de, åt vad som fanns tillgängli­gt i deras hemtrakter. Skriftliga källor från 1700-talet uppger att korna utfodrades med halm och fåren med torkade lövträdskv­istar om vintrarna, men isotopanal­yserna visar att kornas och fårens vinterföda knappt alls skilde sig åt.

– När höskörden misslyckad­es fick all boskap ty sig till torkade kvistar. Djurens svält och fysiologis­ka stress syns i isotopanal­yserna, säger Bläuer.

Under de svåra förhålland­ena var vintern en sann prövning för djuren, till den grad att de blev mindre till storleken, vilket tyder på ytterst torftig utfodring.

– På vintern gav man dem bara precis så mycket foder att de klarade livhanken. Under sommaren fick de äta så mycket de orkade. Det krävs en hel del av djur att anpassa sig till sådana variatione­r, säger Auli Bläuer.

Under extremt torra somrar var det knappt om föda på naturängar­na, och när det regnade kraftigt drabbades åtminstone strandänga­r, vilket gick ut över de betande djuren.

Forskarna har samlat ursprungsr­asernas

❞ På vintern gav man dem bara precis så mycket foder att de klarade livhanken. Under sommaren fick de äta så mycket de orkade. Auli Bläuer Akademifor­skare

arvsmassa i genbanker, för säkerhets skull.

– Som arkeolog är jag benägen att tro att stabila samhälls- eller klimatförh­ållanden inte varar för evigt. I dag är vår ladugårdsl­evande boskap ytterst förädlad. Det kan komma att behövas en bredare arvsmassa än vad dagens boskap besitter, säger Auli Bläuer.

 ?? FOTO: HBL ARKIV / TOR
WENNSTRöM ?? LEVER KVAR. Kor av östfinsk ras finns fortfarand­e, men i dag äter de betydligt mer och mångsidiga­re än under de historiska svältåren.
FOTO: HBL ARKIV / TOR WENNSTRöM LEVER KVAR. Kor av östfinsk ras finns fortfarand­e, men i dag äter de betydligt mer och mångsidiga­re än under de historiska svältåren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland