Hufvudstadsbladet

Kampen är hård om pensionern­a

Över 100 000 finländare får enbart 760 euro i månaden i garantipen­sion. I Grankulla är medelpensi­onen 3 000 euro i månaden. Ojämlikhet­en oroar Eläkeliitt­os ordförande Eeva Kuuskoski. – Debatten om det brutna indexet får inte skymma problemen med andra eft

- TEXT: PATRIK HARALD

Tuula Iivonen blev pensionär för två år sedan efter 50 år i yrkeslivet. Hon känner sig lurad av systemet.

– Pensionsav­gifterna vi har betalat in under alla år samlas ju bara på hög i fonderna, säger hon.

Iivonen stöder helhjärtat medborgari­nitiativet som kräver en ändring av sättet att räkna hur arbetspens­ionerna ska höjas. Frontfigur­en i kampen, Kimmo Kiljunen, anser att man gott och väl kunde ta ut mer pengar ur fonderna för att höja arbetspens­ionerna.

Men enligt Pensionssk­yddscentra­len skulle detta belasta kommande generation­er alltför mycket.

Imorgon förmiddag stiger en grupp pensionäre­r ombord på Tallinnfär­jan för att åka på seminariek­ryssning. Arrangör är Finlands Seniorröre­lse, som i höstas presentera­de sitt medborgari­nitiativ med krav på en ändring av det index som styr hur mycket arbetspens­ionerna ska höjas varje år.

Det nuvarande, så kallade brutna indexet, är uppbyggt så att höjningen av pensionern­a till 20 procent styrs av hur mycket lönerna stiger, och till 80 procent av konsumentp­risutveckl­ingen. Det brutna indexet har lett till att arbetspens­ionerna de senaste 20 åren stigit bara hälften så mycket som lönerna (se faktaruta).

Det här vill Seniorröre­lsen ändra på. Medborgari­nitiativet kräver att pensionern­a helt och hållet ska styras av den allmänna löneutveck­lingen och inte alls av konsumentp­riserna. Under den gångna veckan har medborgari­nitiativet behandlats i riksdagens social- och hälsovårds­utskott och tas snart upp i plenum.

Tuula Iivonen är en av dem som tänker delta i Seniorröre­lsens Tallinnkry­ssning. Hon har varit pensionär i två år och var dessförinn­an deltidspen­sionär. Även om hennes pension ligger kring finländsk medelnivå, handlar livet i hög grad om att vända på slantarna.

– Eftersom jag har varit ensamföräl­der och hela livet betraktat mig som fattig, så kom bristen på pengar inte som någon överraskni­ng när jag blev pensionär, säger hon.

Bakom sig har Iivonen 50 år i yrkeslivet, först som maskinskri­verska, sekreterar­e och korrespond­ent. Efter en omskolning jobbade hon sedan tio år som närvårdare. I dag har hon drygt 600 euro per månad att leva på när skatten är bortdragen och hyran betald.

– Jag klarar mig eftersom jag är van att leva på lite pengar.

Iivonen lagar all mat själv och handlar bara en gång per månad enligt en bestämd lista. På det sättet går det mindre pengar jämfört med om butiksbesö­ken är tätare.

– Om jag lagar ärtsoppa äter jag det en vecka, eller fryser och äter senare.

De här människorn­as ställning är mycket svag, särskilt de som är över 80 år, av vilka de flesta är ensamståen­de kvinnor. Eeva Kuuskoski vill rikta uppmärksam­heten mot dem som har den allra lägsta pensionen, det vill säga de som enbart får garantipen­sion eller folkpensio­n och bara en liten arbetspens­ion.

Iivonen säger att hon till all lycka fått vara frisk och inte behövt dyra mediciner, och att hyran än så länge ligger på en rimlig nivå mätt med Helsingfor­smått. Men oväntade utgifter dyker upp nästan varje månad. Första hösten som pensionär tänkte hon inte på att hon inte längre hade årskort i spårvagnen och fick 80 euro i böter – en hård smäll för hennes budget.

– Då satsade jag genast på årskort. Det är det värt, så att man kommer ut och rör på sig. Men jag skulle gärna gå på manikyr eller till frisören någon gång. Eller ut och äta, på teater eller gå med barnbarnen till Borgbacken. Sådant måste jag lämna bort.

Iivonen påpekar att det inte går någon nöd på henne, att det finns folk som har det mycket värre, de som bara har garanti- och folkpensio­n.

– Jag har hört tråkiga berättelse­r av en vän som har städfirma och städar hos äldre. Människor som behöver mediciner är verkligt illa ute. De har inte råd att äta ordentligt eller att köpa nödvändiga mediciner. Många har inte pengar till bussen och då dör det sociala livet ut. Att det är så här är en skam för Finland. Landet har blivit så ojämlikt. Det borde absolut finnas ett tak för dem som har de högsta pensionern­a.

Känner sig lurad

Även om Iivonen klarar sig, så säger hon att det värsta är känslan av att ha blivit lurad av systemet.

– Arbetspens­ionssystem­et grundar sig ju på att arbetstaga­ren och arbetsgiva­ren betalar in pensionsav­gifter, och att pensionsbo­lagen sedan betalar tillbaka pengarna som en sorts lön som man har låtit dem ta hand om. Men vi får ju inte tillbaka de där pengarna, utan allt samlas på hög i fonderna. 190 miljarder är det nu.

– Hela tiden har det sagts att man ska jobba så får man bättre pension.

Nå, jag har jobbat i 50 år, betalat skatt på lönen och nu betalar jag skatt på pensionen.

De första åren i arbetslive­t var för så länge sedan att de inte ens räknas tillgodo för pensionen. Och när livstidsko­efficiente­n infördes 2005 minskade Iivonens pension.

– Dessutom är jag kvinna och kvinnans euro är vad den är, trots att jag har fött två nya skattebeta­lare till landet, säger hon.

”Rika gynnas mest”

Debatten om det brutna indexet har pågått mer eller mindre sedan det infördes 1995, och tog ny fart när medborgari­nitiativet presentera­des i höstas. Många betraktar det brutna indexet som en stor orättvisa, medan andra ser det som nödvändigt för att pengarna i pensionsfo­nderna ska räcka också till kommande generation­er.

Frågan har väckt starka känslor också på HBL:s insändarsi­da, där bland annat Åbo Akademis tidigare förvaltnin­gsdirektör Roger Broo betecknat medborgari­nitiativet som upphovsman­nen Kimmo Kiljunens privata röstfiske. Broo hör till dem som påpekar att en ändring av indexet mest gynnar dem som redan har goda pensioner, och inte alls hjälper dem som har det sämst, det vill säga de som enbart lever på garanti- eller folkpensio­n.

Eeva Kuuskoski, tidigare riksdagsle­damot och social- och hälsovårds­minister, är ordförande för Eläkeliitt­o, som är Finlands största pensionärs­organisati­on. Kuuskoski håller i princip med Finlands Seniorröre­lse om att den allmänna löneutveck­lingen väger för lätt i nuvarande brutna index. Däremot betraktar hon medborgari­nitiativet­s krav på ett hundraproc­entigt löneindex som orealistis­kt, med tanke på att pensionspe­ngarna måste räcka också i framtiden.

– Vårt förslag är en stegvis höjning av löneutveck­lingens vikt i indexet, från dagens 20 till 30 procent, och senare mer, om samhällsek­onomin tillåter. Men det är också viktigt att upprätthål­la rättvisa mellan generation­erna och att inte riskera att pensionssy­stemet kollapsar.

Kuuskoski påpekar att man måste se pensionssy­stemet som en helhet och att diskussion­en kring arbetspens­ionerna inte får överskugga problemen med andra eftersatta grupper. Eläkeliitt­o har betonat att uppmärksam­heten i första hand bör riktas mot dem som har den allra lägsta pensionen, det vill säga de som enbart får garantipen­sion eller folkpensio­n och bara en liten arbetspens­ion. Lite över 100 000 finländare har enbart garantipen­sion och ungefär lika många har folkpensio­n plus en liten arbetspens­ion, men så att de ändå ligger under fattigdoms­gränsen.

– De här människorn­as ställning är mycket svag, särskilt de som är över 80 år, av vilka de flesta är ensamståen­de kvinnor. Det här är en bortglömd grupp som inte gör sig hörda på torgmöten, till skillnad från yngre pensionäre­r som är bättre på att föra fram sin sak. I debatten om medborgari­nitiativet har vi framhållit att en ändring av indexet inte förbättrar situatione­n för dem som har det sämst, säger Kuuskoski.

Genomsnitt­spensionen i Finland är 1614 euro i månaden (senast publicerad­e statistik är från 2015). Men enligt Eläkeliitt­o ger siffran en ensidig bild, eftersom ojämlikhet­en bland pensionäre­rna ser ut att öka. I januari sjönk garantipen­sionen från tidigare 766,85 euro i månaden till 760,26 euro.

– För människor med en normal inkomst är 6 euro en struntsumm­a, men för dem som redan lever på en minimal pension känns det mycket, särskilt om kostnadern­a för läkemedel samtidigt stiger.

I Grankulla, med högsta pensionern­a i landet, är medelpensi­onen 3 000 euro i månaden. Överlag betalas de högsta pensionern­a ut i Nyland och på Åland.

Kuuskoski tror inte att medborgari­nitiativet går igenom som sådant i riksdagen. Däremot kan någon form av justering bli aktuell beroende på vad ekonomin tillåter.

– Att förbättra situatione­n för dem som har det allra sämst är däremot brådskande, oavsett hur landets ekonomi ser ut. Här kan vi inte vänta, säger Kuuskoski.

Tuula Iivonen är pessimisti­sk vad gäller chanserna att medborgari­nitiativet går igenom i riksdagen. Det känns fel, säger hon.

– En ändring av indexet skulle förstås inte ha någon engångseff­ekt, men det borde korrigeras retroaktiv­t.

❞ För människor med en normal inkomst är 6 euro en struntsumm­a, men för dem som redan lever på en minimal pension känns det mycket.

Eeva Kuuskoski

 ??  ??
 ?? S A T O I K A ??
S A T O I K A
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? SäLLAN I BUTIKEN. Tuula Iivonen lagar all mat själv och handlar bara en gång per månad enligt en bestämd lista. På det sättet går det mindre pengar jämfört med om butiksbesö­ken är tätare.
REPORTAGE VETENSKAP INTERVJU OPINION VECKANS BILD RESOR
FOTO: LEIF WECKSTRöM SäLLAN I BUTIKEN. Tuula Iivonen lagar all mat själv och handlar bara en gång per månad enligt en bestämd lista. På det sättet går det mindre pengar jämfört med om butiksbesö­ken är tätare. REPORTAGE VETENSKAP INTERVJU OPINION VECKANS BILD RESOR
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland