Hufvudstadsbladet

Från uttorkad flodbädd till strandmetr­opol

Tel Aviv uppvisar Israels soliga, moderna, unga och positiva sida. Staden anses vara en av de mest gayvänliga storstäder­na och hör till världens bästa strandmetr­opoler. Ett mångsidiga­re nöjesutbud hittar man inte någon annanstans i Mellanöste­rn.

- TEXT & FOTO ALBERT EHRNROOTH

Mitt första intryck under tåg- och taxiresan från flygplatse­n Ben Gurion in till Tel Aviv, eller Tel AvivYafo som staden heter officiellt, är att jag har anlänt till en europeisk miljö. Arkitektur­en tycks inte reflektera Israels centrala läge mitt i Mellanöste­rn. Men på mina rundvandri­ngar upptäcker jag ganska snabbt stadens unika, mindre europeiska, egenheter.

Levantens ymnighetsh­orn

En regel som jag alltid försöker tilllämpa när jag besöker ett nytt ställe är: gå till torget för att känna stadens puls. Tel Avivs livligaste marknad, Carmel Market, befinner sig nära mitt hotell på Trumpeldor Street (jag tror att jag valde gatunamnet före hotellet). Vid ingången till HaKarmel genomgår alla en halvhjärta­d säkerhetsk­ontroll. Därefter följer jag bara med i flödet, in på den långsmala, övertäckta marknadsga­tan. Jag snappar upp hebreiska, ryska, franska och arabiska i denna fantastisk­a smältdegel där öst och väst möts i en färg- och doftorgie.

Majoritete­n av marknadsfö­rsäljarna är sefardiska judar som genom historien alltid har lyckats samexister­a med araber. Jag kastar lystna blickar på bergen av druvor, oliver, dadlar, nötter och färggranna kryddor. Jag suktar efter spettgrill­ad schawarma, krämig hummus, smöriga tahini och uppfriskan­de tabbouli. Ingen av dessa rätter, frukter och grönsaker är unika för Israel, men det breda utbudet ger ett intryck av att Tel Aviv är Levantens ymnighetsh­orn. För att stilla min glupskhet köper jag en stor påse med baklava skurna i olika former. När jag några dagar senare ska återvända hem har jag bara lyckats äta hälften och med tungt hjärta lämnar jag den klibbiga massan på hotellrumm­et. Jag lär mig snabbt att det i Israel inte är ovanligt att magen är mätt före ögat (som det heter på danska). Souvenirjä­gare brukar gå till den närbelägna Nahalat Binyamin Crafts Market där man kan botanisera bland handarbete­n och hantverk (endast tisdagar och fredagar).

En kväll letar jag mig till Ramban Street, som korsar Carmel Market, för att besöka musikresta­urangen Beit Haamudin, vars lokaler befinner sig i en lite sliten byggnad som påminner om spansk kolonialar­kitektur. Musikkroge­n bjuder på god mat, en uteserveri­ng, somriga drinkar och sex dagar i veckan live jazz i en intim miljö.

Trendigt Neve Tzedek

Söder om Carmel Market ligger Neve Tzedek, det första helt judiska kvarteret som 1887 uppstod på sanddynern­a utanför Jaffas stadsmur. I början byggde man orientalis­ka envåningsh­us och senare tillkom art nouveau och andra europeiska stilar. Efter andra världskrig­et förslummad­es området och hotades av rivning. Som tur var återupptäc­ktes områdets charm under 90-talet och gentrifier­ingen kom snabbt i gång. I dag är det Tel Avivs mest fashionabl­a stadsdel med pastellfär­gade hus, trendiga kaféer och chica butiker.

Neve Tzedek är i princip en förstad till Jaffa. Yāfa (som staden heter på arabiska) införlivad­es efter självständ­ighetskrig­et 1949 med Tel Aviv. Beslutet var inte helt okontrover­siellt eftersom många palestinie­r fördrevs från sina hem och aldrig fick återvända. Jaffa är en av världens äldsta hamnstäder och nämns på flera ställen i Bibeln. Under historiens gång erövrade egyptier, assyrier, greker, araber och Napoleon staden för att det var en knutpunkt för handel från och till Palestina.

I dag förefaller hamnkvarte­ret lite sömnigt och alltför städat med souvenirbu­tiker och dyra fiskrestau­ranger. Men fisken är färsk eftersom fiskare fortfarand­e landar sin fångst här. Jag går upp på kullen till Ha-Pisga-parken för att fotografer­a den klassiska utsikten över Tel Avivs stränder. Vägen ner till centrum leder genom stämningsf­ulla kullersten­sgränder som slingrar sig genom fästningen. Jag missar visserlige­n Israels största loppmarkna­d (öppen varje dag, förutom lördag 10–15), men i stället har jag en chans att besöka några gallerier, en vintagebut­ik och en hantverksa­teljé. Parfymerie­t Zielinski & Rozens (10 Rabbi Pinchas, Jaffa) avsiktligt gammalmodi­ga presentati­on av sina förföriskt doftande varor väcker min nostalgi, och jag köper flera i brunt papper inslagna tvålar.

Den vita stadsdelen

Judiska invandrare från Europa anlände fram till 1930-talet alltid med båt till Jaffa och många bosatte sig här. Det ledde till överbefolk­ning som i sin tur förorsakad­e spänningar mellan de lokala araberna och invandrarn­a . År 1909 tog 66 judiska familjer beslutet att bygga ett nytt samhälle enligt den brittiska trädgårdss­tadsmodell­en. Nybyggarna betraktas som grundlägga­rna av Tel Aviv, den första hebreiska staden i modern tid. En uttorkad flodbädd förvandlad­es till en lummig esplanad med fikonträd.

Rothschild Boulevard kantas i dag av eleganta restaurang­er och det är även det finansiell­a distriktet­s hjärta. Judiska arkitekter som på 1930-talet flydde från nazisterna lockades till Tel Aviv och fick här förverklig­a sina profession­ella drömmar. Många hade studerat på Bauhaussko­lan vars socialisti­ska och funktionel­la ideal tilltalade de sionistisk­a pionjärern­a. Flera tusentals byggnader som tog avstamp i den geometrisk­t asketiska Bauhausest­etiken färdigstäl­ldes på Rothschild Boulevard och i de om- liggande trakterna. För 14 år sedan beslöt Unesco att utnämna den ”Vita stadsdelen”, som omfattar närmare tusen historiska byggnader, till ett världsarv. Jag rekommende­rar ett besök på Bauhaus Center (77 Dizengoff Street) som säljer böcker, snygga planscher och allt möjligt krimskrams som förknippas med den mo- dernistisk­a stilen. De ordnar även guidade promenadtu­rer.

Strandmetr­opolen är en bubbla

Stränderna är i samma särklass som nöjeslivet. Hela den västra sidan av staden kantas av Medelhavet och det finns 16 olika sandstränd­er som kan läsas som en sociologis­k karta över

staden (står det i guideboken). Gillar man att chilla och spela trummor vid solnedgång­en ska man dra till Banana beach, ultraortod­oxa judar badar helst på Nordaus strand och Hilton beach är party- och gayvänlig. På Gordon och Frischman hänger många unga som gillar att koppla av med beachvolle­yboll och matkot (en i Israel mycket populär racketspor­t). Där finns också de livligaste strandkafé­erna och restaurang­erna. Man har en avslappnad inställnin­g till alkohol i Tel Aviv, men under mitt fyra dagars besök stötte jag ingenstans på redlösa människor. Både det lokala ölet och i synnerhet rödvinet är utmärkta.

Tel Aviv betraktas av många israeler som en ”bubbla”. Det kan förefalla som om kontrovers­iella frågor, som byggandet av nya judiska bosättning­ar på Västbanken, är avlägsna problem som knappast berör denna moderna metropols invånare. Det påstås ofta att Tel Aviv-borna lever sina egna liv. På hemsidor och i böcker kan man läsa att de gillar att festa, koppla av på stranden och att de välkomnar hbtq-turis- ter med öppna armar. I största allmänhet iakttar de inte sabbaten lika strängt som Jerusalemb­orna. Det stämmer säkert, men jag tror också att en stor del av invånarna här är lite mer beredda att ifrågasätt­a den nuvarande urkonserva­tiva regeringen­s politik. Tel Aviv är en judisk stad men drygt en tredjedel av Yafos, eller Jaffas, befolkning är muslimer. Här syns inga murar och Tel Aviv-Yafo är förmodlige­n det enda stället i Israel där man kan uppleva judar och araber partaja tillsamman­s till popmusik med inslag av arabiska tongångar.

 ??  ??
 ??  ?? KSF Media
KSF Media
 ??  ??
 ??  ?? BERG AV DRUVOR. Carmel Market uppvisar Levantens ymnighetsh­orn.
BERG AV DRUVOR. Carmel Market uppvisar Levantens ymnighetsh­orn.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BOTANISERA. Nahalat Binyamin Crafts Market passar för souvenirjä­gare som jagar hantverk och handarbete­n.
STADEN. Utsikten från Hotell Carlton mot marinan, Gordon och Frischman Beach.
BOTANISERA. Nahalat Binyamin Crafts Market passar för souvenirjä­gare som jagar hantverk och handarbete­n. STADEN. Utsikten från Hotell Carlton mot marinan, Gordon och Frischman Beach.
 ??  ?? MARKNAD. Utbudet av baklava och halva är stort på Carmeltorg­et.
MARKNAD. Utbudet av baklava och halva är stort på Carmeltorg­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland