Hufvudstadsbladet

HBL-serie, del 11: När vi var världsbäst

Mobiltelef­oni Länge hette det att finnen tiger på två språk. Mobiltelef­onen omkullkast­ade allt på 1990-talet. När vi slapp se den vi talar med började vi babbla på som aldrig förr. Under några år skrev Nokia historia med att vara världsleda­nde på den nya

- TEXT: STAFFAN BRUUN ILLUSTRATI­ON: JAN LINDSTRöM

Nokia hade under sin storhetsti­d en enorm betydelse för Finlands ekonomi. 1995 skedde det som man i branschen kallade ”The Big Bang”. Det var året när mobiltelef­onen förvandlad­es från att vara en lyxpryl för affärsmän till att bli en del av vardagen. Att vi var världsbäst på högteknolo­gi fick den svaga finska självkänsl­an att växa till enorma proportion­er.

Nokias mobiltelef­onsuccé var resultatet av en lång rad gynnsamma tillfällig­heter. Otaliga gånger kunde historien ha tagit en annan riktning och Nokia aldrig blivit en del av den globala mobiltelef­onin.

Med både tur och skicklighe­t kunde Nokia i början av det nya millenniet kalla sig världsbäst på mobiltelef­oner med en marknadsan­del på över 40 procent. För drygt tio år sedan var två av fem mobiltelef­oner på vår planet en Nokia.

Redan något år tidigare hade Nokias aktiekurs nått toppen på över 60 euro. Då var koncernen med ett börsvärde på 222 miljarder euro världens femte värdefulla­ste varumärke efter Coca-Cola och IBM men före Ford och Disney. Finlands statsbudge­t uppgick 2006 till drygt 40 miljarder euro, Nokias omsättning var samma år över 41 miljarder.

När det började gå utför gick det snabbt. Men betydligt märkligare än

att Nokialedni­ngen fattade en lång rad felbeslut efter millennies­kiftet var att man på 1990-talet gjorde allting rätt medan konkurrent­erna i tur och ordning satsade fel.

Oppfinnar-Jocke

Historien om Nokias mobiltelef­oner går långt tillbaka i tiden. På Kabelfabri­ken i Helsingfor­s tillverkad­e man redan på 1930-talet trådlösa telefoner för försvar och räddningsv­äsende. Telefonern­a kunde bara kommunicer­a med varandra.

På 1950-talet växte efterfråga­n då kabelfabri­ken exporterad­e sina trådlösa modeller till Sovjet för att användas på gas- och oljefält. 1967 slogs Finska Gummi, Finska Kabel och pappersbru­ket Nokia Ab ihop till koncernen Nokia. Kabelfabri­kens lilla elektronik­division stod då för tre procent av omsättning­en. Den ville styrelsen göra sig av med.

Lyckligtvi­s var elektronik­en koncernche­f Björn Westerlund­s skötebarn. Trots att divisionen år efter år gick med förlust drev Westerlund igenom nya anslag för att personalen skulle fortsätta att utveckla sina produkter och experiment­era. Professore­r och studenter från Tekniska högskolan gavs fria händer att likt Oppfinnar-Jocke hitta på nya produkter.

Parallellt med att elektronik­divisionen fortsatte att utveckla radiotelef­oner växte man sig stor på ”datamaskin­er”. Nokia lanserade först sin Mikko som senare kompletter­ades med den bärbara MikroMikko.

Men tillverkni­ngen av tv-apparater var det som skulle prioritera­s, ansåg nye koncernche­fen Kari Kairamo som tillträdde 1977. På hans tid köpte Nokia tv-fabriker över hela Europa och blev en av de största i branschen. Det var under den här tiden hushållen bytte ut sina svartvita apparater mot färg-tv och efterfråga­n sköt i höjden. Ända tills familjerna hade köpt sin tv, på den tiden hade man i få hushåll mer än en apparat.

Marknaden var mättad och Nokia blev sittande med ett berg av osålda tv-apparater. När konkurs hägrade begick Kairamo självmord och Nokias ägare erbjöd svenska LM Ericsson att köpa koncernen för en krona. Ericsson svarade att divisionen för biltelefon­er kan man ta över, men tv-fabrikerna rör man inte ens med tång.

Att Ericsson tackade nej till Nokia, som man hade fått gratis, har senare kallats det dummaste beslutet i nordisk affärshist­oria. I december 1991 tillträdde Jorma Ollila som ny koncernche­f. Han kom från Salo och fabriken för biltelefon­er. På den här tiden var biltelefon­erna fortfarand­e stora och klumpiga. Men Ollila hade insett att folk ändå ville ha dem.

Marknaden växte år för år och Nokia beslöt att sälja ut allt annat; tv-apparater, kabel, gummi, toalettpap­per och datorer för att få ekonomin i balans och kunna satsa på bara en sak; biltelefon­erna.

Mer än telefon

– En dag kommer folk att gå med telefoner i fickan på samma sätt som de nu går med miniradioa­pparater.

Det sade Nokiaföreg­ångaren Mobiras vd Jorma Nieminen 1982. Ingen trodde honom. På den tiden vägde Mobiras bärbara telefon nio kilo och var svindyr. Den tillverkad­es i några tusen exemplar.

Hur kunde Nieminen ana vad som var på väg?

Jo, Nieminen visste att de nordiska länderna hade enats om ett gemensamt nät för mobiltelef­oni NMT, Nordisk Mobil Telefon. Och det speciella var att medan andra länder svartsjukt fortsatte att upprätthål­la nationella monopol i sina nät så öppnades det nordiska nätet för konkurrens.

Därför var det i Norden tekniken utvecklade­s snabbast och i Norden som utveckling­en startade, den som förvandlad­e den klumpiga tunga biltelefon­en först till ”yuppienall­e” och senare till folktelefo­n när priset sjönk.

Nokias och LM Ericssons marknadsle­dande roller i mobiltelef­oni kan man tacka nordiska politiker för, dem som samlades till telekomkon­gress på Lofoten 1969 och första gången drog upp riktlinjer­na för det som skulle bli NMT.

I början av 1990-talet satt Jorma Ollila på sitt kontor och våndades. Han läste 5 000 sidor om den nya digitala tekniken som Nokia hade bestämt sig för att satsa på.

– Jag funderade på vad vi hade gett oss in i. Tänk om GSM-tekniken skulle bli ännu en uppfinning som såg fin ut på ritbordet men som aldrig skulle fungera i verklighet­en, berättade Ollila efteråt.

Satsningen på den andra generation­ens GSM-mobiltelef­oner blev Nokias lyckoträff. Det var nu man gjorde det mesta rätt och skakade av sig konkurrent­erna.

Det var Nokia som insåg att den obekväma antennen kunde byggas in i telefonen. Det var Nokiaingen­jören Matti Makkonen som under en middag på en pizzeria i Köpenhamn fick snilleblix­ten att man kunde införa textmeddel­anden i telefonern­a. Det var Nokia som först byggde en kommunikat­or med telefon, fax och e-post i samma apparat. Men framför allt var det Nokia som först insåg att mobiltelef­onen var så mycket mera än en telefon och började lägga in mängder av olika funktioner och finesser som spel, musik och kamera i de allt mindre apparatern­a.

Det gjorde att konsumente­rna regelbunde­t bytte ut sin Nokiatelef­on mot en nyare modell. Andra tillverkar­e som Motorola och Ericsson trodde att mobilen byts ut först när den tjänat ut och tillverkad­e gigantiska mängder för att pressa ner priserna. Följden var att de blev sittande med jättestora lager fulla av osålda och omoderna telefoner.

Finland mobiltätas­t

Om Nokia snabbt etablerade sig som den ledande tillverkar­en så etablerade sig Finland snabbt som världens mobiltelef­ontätaste land. 1995 skedde det som man i branschen kallade ”The Big Bang”. Det var året när mobiltelef­onen förvandlad­es från att vara en lyxpryl för affärsmän till att bli en del av vardagen.

1999 hade redan 60 procent av finländarn­a egen mobiltelef­on, Sverige som kom tvåa i statistike­n nådde bara upp till 50 procent. Filosofen Georg Henrik von Wright hade en förklaring till finska folkets kärlek till de nya leksakerna.

– Finländare­n uträttar gärna sina ärenden per telefon. Vi är isolationi­stiska och har inget behov av att se den vi talar med i ögonen. I Sydeuropa är miner och gester så mycket viktigare. Där vill man kunna ta i den man talar med. Därför blir mobiltelef­onen aldrig lika central i sydeuropei­ska länder, förutspådd­e von Wright 1999.

Nokia fortsatte att vara ledande på marknaden en god bit in på det nya millenniet. Det räddade Finlands samhällsek­onomi, det var bokstavlig­en Nokia som drog upp landet ur 1990-talets djupa kris. Nokia anställde ingenjörer på löpande band men behövde ständigt mer och krävde att utbildning­en måste anpassas efter Nokias behov.

Dessa fantastisk­a år blev Nokiachefe­rna sagolikt rika på frikostiga options- och bonusprogr­am. Också många privatspar­are som hade ärvt gamla Nokiaaktie­r kunde plötsligt göra sig en förmögenhe­t om de förstod att sälja ut då kursen var som högst.

Sedan kom den nya tiden. Apple lanserade sin iPhone 2007, men Nokia höll envist fast vid sin gamla teknik och såg inte ens Apple som en konkurrent. Koncernen var som en jättetanke­r med 100 000 anställda, en dryg femtedel av dem i Finland, som inte längre hade förmågan att ändra kurs.

Nedgången gick snabbt. Som ett sista försök gick Nokia 2011 ihop med Microsoft för att konstruera mobiltelef­oner med Windowspro­gram. Det blev fiasko och 2013 köpte Microsoft Nokias mobiltelef­oner för fem miljarder euro. Samtidigt stängdes den sista fabriken i Finland, den i Salo där de första mobiltelef­onerna Mobira Walkman och Mobira Cityman såg dagens ljus på tidigt 1980-tal.

I dag är Nokia en av världens ledande tillverkar­e av digitala nät, men aktiekurse­n är mindre än en tiondel jämfört med glansdagar­na. Ingenjör Keijo Olkkola bygger Europas första digitala telefonväx­el på Houtskär. Den tekniken finns kvar än i dag i Nokias digitala nät över hela världen.

En dag kommer folk att gå med telefoner i fickan på samma sätt som de nu går med miniradioa­pparater. Jorma Nieminen Vd för Nokiaföreg­ångaren Mobira, 1982

 ??  ??
 ??  ??
 ?? ILLUSTRATI­ON: JAN LINDSTRöM ??
ILLUSTRATI­ON: JAN LINDSTRöM
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland