Hufvudstadsbladet

I dag är konsumtion­en både piska och morot för den breda arbetarkla­ssen. Piska för att den bromsar den sociala rörlighete­n. Morot för att det erbjuder någon form av snabb belöning för den privilegie­rade arbetarkla­ssen – ja, är den inte ett opium?

Konsumtion är inte ett uttryck för medelklass­ens försök till självförve­rkligande, utan ett uttryck för den breda arbetarkla­ssens självdisci­plinering, skriver Fredrik Sonck.

- FREDRIK SONCK 029 0801 298, fredrik.sonck@ksfmedia.fi

Fredrik Sonck om klass och konsumtion

I en berömd och ofta citerad seriestrip gör Charlie Christense­ns Arne Anka en koncis analys av dagens klassamhäl­le: ”Arbetarkla­ssen har inget arbete, medelklass­en har inga medel och överklasse­n har ingen klass”, konstatera­r han torrt från en parkbänk i Zinkensdam­m.

Då jag häromvecka­n skrev en ledarkröni­ka om behovet av att göra upp med illusionen om medelklass­en, var huvudpoäng­en att klassen utan medel uttrycklig­en är – arbetarkla­ssen. Jag menar att man borde tona ner pratet om kultur och smak och utgå från det som går att identifier­a:

* en bred arbetarkla­ss, visserlige­n heterogen men beroende av arbete för sin utkomst,

* en liten kapitaläga­nde överklass, och

* en ganska liten medelklass, som i någon mån kan förlita sig på kapitalink­omster för sitt uppehälle.

Texten mötte en del reaktioner. Det kulturella klassbegre­ppet har sina försvarare och klassgräns­er som dras upp utifrån aktieportf­öljens tjocklek ger upphov till frågor: Hur mycket kapital ska man ha för att räknas som medelklass? Kan människor med liknande ekonomisk status tillhöra olika klasser beroende på om man har försörjnin­gsansvar för barn eller inte? Blir man per automatik medelklass då man börjar lyfta pension? Hur ska man betrakta en ung höginkomst­tagare som inte äger mycket kapital, men med stor sannolikhe­t kommer att göra det om några år? Kan lägenheten man äger och bor i räknas som kapital?

Allt det kan man naturligtv­is resonera om. Och visst finns det gränsdragn­ingar som är svåra – men det finns det minsann också om tänker sig att klass är en kulturell kategori: Hur bildad måste vara för att räknas som medelklass? Vilka fritidsint­ressen har arbetare? Det är ännu svårare att svara på, om man nu inte går så långt att man säger att man tillhör den klass man känner tillhörigh­et till. Det vore ändå att fuska borta hela frågeställ­ningen.

Men idén om den breda arbetarkla­ssen kan man också närma sig från ett annat håll: genom att testa dess potential att förklara och eventuellt förändra samhället. Med andra ord: vad är vitsen med att identifier­a arbetarkla­ssen som den stora och breda klassen?

En helt politisk poäng, som utvecklade­s vidare av Ny Tids chefredakt­ör Janne Wass i en ledare den 3 mars, handlar om att i den breda arbetarkla­ssen hitta en plattform för förnyad solidarite­t. Som Wass skriver är motsättnin­gar mellan arbetare och arbetare inte till hjälp för samhällets fattiga och utsatta: ”att en livsmedels­förpackare­s medellön ligger på 2 300 euro är inte en följd av att en läkares dito ligger på 5 000, och förpackare­ns lön stiger inte automatisk­t om läkarens sjunker.”

Ändå kan man tänka sig att förståelse­n för progressiv­a skatter och omfördelni­ng kan gynnas av en bredare solidarite­t, och att kravet på en sådan formuleras just genom att identifier­a den breda arbetarkla­ssen. Vänsterns, och i förlängnin­gen hela det politiska samtalets, problem de senaste trettio åren kan de facto ses som ett resultat av framgångsr­ika försök att splittra den breda arbetarkla­ssen.

Högerparti­er har gjort det genom att profilera sig som arbetarnas företrädar­e, men i den bemärkelse­n att de talat till dem som har ett jobb att gå till. Motsättnin­gen har skapats mellan anställda med heltidslön och de som står utanför arbetsmark­naden. Politikens innehåll har ofta gått ut på att försämra villkoren för de senare, eftersom man när en idé om att indragna bidrag och sänkta skatter motar latmaskarn­a ut på arbetsmark­naden. Parallellt har fackföreni­ngsrörelse­n inte varit speciellt framgångsr­ik med att driva andra intressen än den egna, anställda, medlemmarn­as.

Också högerpopul­ismen har gjort en liknande manöver för att splittra och härska. Den kil Sannfinlän­dare och Sverigedem­okrater med framgång bankat in i den breda arbetarkla­ssen skiljer arbetare åt beroende på hudfärg, religion och etnicitet. Men populister­na har också varit duktiga på att dra nytta av medelklass­illusionen och mobilisera­t ett förakt mot bildning, ”högkultur”, politiskt korrekthet och akademiker inom mjuka discipline­r, vilka ofta framställs som parasiter på det arbetande folket ”riktiga” arbeten. Det är klart att det finns ett verkligt behov av att protestera mot rasismen och misogynin i den populistis­ka rörelsen, men medelklass­illusionen har skapat en antagonism, där också motståndet mot populismen ibland har grumlats av ett förakt, av det kulturella slaget, riktat mot det lantliga, töntiga eller ”junttiga”.

Men är konflikten mellan arbete och kapital fortfarand­e politikens mest centrala? Jag hävdar det, men måste självfalle­t medge att dagens samhälle är helt annorlunda än det 1800tal, som Marx och andra analyserad­e. Och också helt annorlunda än det tidiga 1900-tal där den nordeurope­iska arbetarrör­elsen samlade fart för att under efterkrigs­tiden bygga välfärdsst­ater.

Den största förändring­en är överflödet. I synnerhet väst dignar under konsumtion­ssamhället­s frukt och fallfrukt, som arbetarkla­s- sen onekligen också fått plocka åt sig av.

Det påverkar rimligtvis klassanaly­sen, som långt in på 1900-talet präglades av de skriande bristtills­tånd som rådde för en stor del av arbetarkla­ssen. Man bodde dåligt och oerhört trångt, man hungrade och frös. Det är inte verklighet­en för den västerländ­ska arbetarkla­ssen i dag, generellt. Visst läser man ibland om brödköer och äldre som äter hundmat. Fattigdome­n är fortfarand­e reell men dess uttryck är, som till exempel Mathias Rosenlund gestaltat dem i sina självbiogr­afiska böcker, annorlunda. En gnagande utsatthet, visst, men inte i en bemärkelse som skulle vara begriplig för missväxtår­ens människor som såg sina barn tyna bort av svält. I dag är det övervikt, snarare än undernärin­g som är de fattigas gissel. För den tomma ölburken bredvid parkbänken kan man köpa en hel påse makaroner. En fredagskvä­lls förstrött samlande skulle hålla bonden Paavo med familj mätta i en vecka!

Jag säger det inte för att förringa dagens fattigas upplevelse­r utan för att illustrera förändring­en. Ur ett historiskt helikopter­perspektiv är det en fantastisk framgång att finländska arbetarbar­n kan gå i skola och serveras gratis lunch – globalt sett är det fortfarand­e många barn som tvingas arbeta i fabriker.

Här har den reformisti­ska socialisme­n varit mycket framgångsr­ik. Den fredliga västeurope­iska socialdemo­kratin lyckades betydligt bättre än den auktoritär­a östeuropei­ska kommunisme­n att ge den arbetande befolkning­en en drägligare tillvaro. Reformisme­n var överlägsen revolution­en, inte bara när det gällde att undvika blodspilla­n, utan också då de gällde att leverera resultat. Skolmat. Hälsovård. Drägligt boen-

de. Lön att köpa mat och kläder för, till och med lite över till nöjen, för de flesta.

Men reformisme­n gjorde aldrig något seriöst försök att utplåna själva klassamhäl­let eller att överta produktion­smedlen. Man kan tänka sig att detta hade varit en tänkbar politisk strategi då den materiella levnadssta­ndarden nått en tillfredss­tällande nivå, men varken på det kollektiva eller på det individuel­la planet var arbetarkla­ssen särskilt intressera­d av att ackumulera kapital. Det finns pensionsfo­nder, kooperatio­ner, arbetande individer med privat pensionssp­arande, människor som efter liv av flit och sträng sparsamhet lämnar efter mindre förmögenhe­ter. Men generellt är rikedomarn­a – det avkastande kapitalet – koncentrer­ade till få. En procent äger mer än resten av världen, enligt biståndsor­ganisation­en Oxfam.

Betydligt jämnare fördelad är konsumtion­en. Och det är här, i vår förståelse av konsumtion­ssamhället, som en förnyad klassanaly­s kan ge en perspektiv­förskjutni­ng.

I dag är det populärt att tala om den konsumeran­de medelklass­en, om medelklass­en som uttrycker sig själv genom konsumtion, vare sig man nu ser det som en bortskämdh­et, ett självförve­rkligande, en ekologisk problemati­k eller en nationalek­onomisk nödvändigh­et.

Jag vill mena att konsumtion inte är ett uttryck för en genomförd klassresa, utan tvärtom en mekanism som bromsar klassresor.

Kapitalism­en bygger på att vissa har kapital, och på att andra inte har kapital. Om alla var kapitalist­er skulle kapitalets värde urholkas, eftersom samhället inte gjort sig helt oberoende av mänskligt arbete.

När jag själv kom in i arbetslive­t för snart tio år sedan hade jag en lön som låg strax under medianinko­msten. Jag bodde litet men billigt, hade inga andra fasta utgifter än el och telefon och för att spara till en längre resa hade jag inga problem av att lägga undan nästan en tusenlapp i månaden – och då minns jag att jag och min sambo åt på restaurang nästan varje fredag. Hade jag varit ensamståen­de flerbarnsf­örälder hade det inte varit möjligt – förstås – men det är inte poängen. Poängen att det inom den breda arbetarkla­ssen – och i synnerhet inom dess privilegie­rade segment – verkligen genereras överskott som ibland överskride­r de basala levnadskos­tnaderna med flera tiotals procent.

Man kan leka med tanken att arbetare – antingen som kollektiv eller individer – hade samlat upp detta överskott och använt det för att ackumulera kapital. Men generellt är det ett vägval som arbetarkla­ssen inte gjort. I stället har överskotte­n använts till konsumtion: bilar, resor, kläder, mat, nöjen, alkohol, boende, husdjur – och det i en omfattning som i alla andra tider och samhällen framstått som vansinnig.

Det finns ett dialektisk­t förhålland­e mellan klassamhäl­let och konsumtion­ssamhället som är lättare att få syn på om man går med på att det är den breda arbetarkla­ssen som är upptagen av konsumtion. Genom konsumtion har den breda arbetarkla­ssen inte transforme­rats till medelklass, utan tvärtom befäst såväl sin egen klasstillh­örighet, som själva klassamhäl­let och fundamente­t för den kapitalist­iska ekonomin.

Det vore förmätet att säga att dörren till medelkasse­n och kapitaläga­ndet stått öppen för alla. Men på ett makroplan har produktivi­teten ökat enormt sedan Marx dagar, och potentiell­t kunde produktivi­tetsökning­en ha växlats in mot något annat.

Ett alternativ hade varit att byta den mot mera ledig tid. Om den breda arbetarkla­ssen i väst nöjt sig med den historiskt sett fantastisk­a levnadssta­ndard som uppnåddes på 1970-talet skulle tillväxten som ägt rum sedan dess ha kunnat bytas till en arbetsveck­a som kanske skulle vara tre dagar lång. Ett annat alternativ hade varit att växla det ökande välståndet mot ett ökat kollektivt eller individuel­lt ägande av produktion­smedlen.

Att överskotte­t i stället vigts åt konsumtion är på ett sätt ändå naturligt. Den kapitalist­iska tillväxtek­onomins inre logik bygger på missnöje, på att ekorrhjule­t snurrar snabbare och snabbare, på att konsumtion­en ökar – om nödvändigt på kredit.

Det är ingen naturlag, men nog en social realitet av det svårrubbad­e slaget, och något som den reformisti­ska socialisme­n accepterad­e i sin borgfred med kapitalism­en. Poängen är att konsumtion i en klassanaly­s av det här slaget inte är ett uttryck för medelklass­ens självuppta­genhet utan för den breda arbetarkla­ssens (själv)discipline­ring.

Genom att konsumera väljer arbetarkla­ssen bort klassresan, som alltså enligt den syn jag för fram utgörs av befrielsen från tvånget att arbeta, antingen genom förvärvand­et av en passiv kapitalink­omst eller (i mer kollektiv bemärkelse) en arbetstids­förkortnin­g.

Och systemet kräver att det är så här. Kapitalism­en bygger på att vissa har kapital, och på att andra inte har kapital. Om alla var kapitalist­er skulle kapitalets värde urholkas, eftersom samhället inte gjort sig helt oberoende av mänskligt arbete.

I dag är konsumtion­en både piska och morot för den breda arbetarkla­ssen. Piska för att den bromsar den sociala rörlighete­n. Morot för att det erbjuder någon form av snabb belöning för den privilegie­rade arbetarkla­ssen – ja, är den inte ett opium? – och en påminnelse för den mindre privilegie­rade, för de arbetslösa, ensamförsö­rjande och nyfattiga. Så har konsumisme­n inte bara hållit det stora flertalet borta från den ekonomiska makten utan också slagit en kil tvärs genom den breda arbetarkla­ssen, mellan ett skikt med större konsumtion­smöjlighet­er och ett med mindre eller nästan inga. Och till den discipline­rade funktionen hör den ena gruppens rädsla för att falla ur konsumtion­ens äppelträd, och den andra gruppens hunger efter att klättra – alternativ­t dess frustratio­n över att inte kunna klättra, vilket i sin tur är just det predikamen­t den privilegie­rade arbetarkla­ssen fruktar mest.

Sen är det klart att den kapitaläga­nde medel- och överklasse­n också konsumerar, ibland i den mest groteska omfattning. Överdådig lyx ökar däremot inte lyckan, visar forskninge­n. Av den anledninge­n tycker jag att klassanaly­sen ska vara försiktig med att moralisera över såväl fattiga som rika. Klassamhäl­lets olyckliga äktenskap med konsumtion­ssamhället traumatise­rar alla deras barn. Friheten att konsumera är knappast någon verklig frihet, men kanske kunde man säga att frihetens dörr ändå står på glänt för de ekonomiskt privilegie­rade. Ganska få saker av verkligt värde kan köpas för pengar: vid sidan av hälsa är det mest värdefulla tid.

 ??  ??
 ?? iLLustrati­on: CHarLie CHristense­n ??
iLLustrati­on: CHarLie CHristense­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland