Hufvudstadsbladet

Halla-aho: Jag och Terho är rätt lika

Europaparl­amentarike­rn Jussi Halla-aho väntar till i morgon med att berätta om han ställer upp i Sannfinlän­darnas ordförande­kamp eller inte. Många hade hoppats på ett besked då partifullm­äktige möttes i Helsingfor­s i går.

-

Jussi Halla-aho sade att han ger besked på måndag eftersom han tidigare bestämt att ge beskedet på måndag. När eller var det ska ske ville han inte säga.

Tidigare har Halla-aho skrivit på Facebook att han sannolikt ställer upp. Å andra sidan tror många att Sampo Terho skulle vara en bra partiledar­e också ur Halla-ahos synvinkel. Själv säger att han att skillnader­na mellan dem närmast består i vad de tidigare presterat och hurdan trovärdigh­et de har.

– Jag tror inte det finns särskilt stora politiska skillnader mellan mig och Sampo Terho. Väljarna får främst bedöma hur trovärdigt det är att de olika kandidater­na främjar de frågor som de säger sig främja, speciellt i fråga om invandring­spolitiken, sade Halla-aho.

Terho har betonat att partiet fått igenom många av sina synpunkter i regeringen­s invandring­spolitik, men att det fortfarand­e återstår jobb på den här fronten.

– Man borde alltid utgå från att vad folk än säger före val och omröstning­ar, så kommer de sannolikt att agera på samma sätt som de agerat tidigare. Jag skulle säga att det främst handlar om smakfrågor mellan mig och Terho.

– Nu behöver väljarna inte köpa grisen i säcken – såvida jag ställer upp – eftersom vi båda under en längre tid haft synliga roller i den finska politiken.

Halla-aho har blivit känd som bloggare och det har antagits att ordförande­posten inte tilltalar honom på grund av allt resande och möten med väljare som det innebär. Men Halla-aho säger att han inte uppfattar landsortsr­esor som motbjudand­e.

– Om tidtabelle­rna passar så tycker jag det är trevligt att resa omkring i landet och träffa partifolke­t.

Avgående partiledar­en Timo Soini betonar vikten av att partiets nya ledare träffar folk. Soini betonar också att partiet ska sitta i regeringen mandatperi­oden ut. Men här är Halla-aho av annan åsikt.

– Att sitta i regeringen är inget självändam­ål och att lämna reger- ingen är inte heller ett självändam­ål. Vi ska sitta i regeringen om helhetsbed­ömningen är att vi på så vis bättre kan påverka frågor som är viktiga för våra väljare.

Han betonar att partiet kan påverka också i opposition­en.

I fråga om ekonomin säger han sig vara mycket konservati­v. Den offentliga ekonomin får inte överskrida sina tillgångar, och tjänster ska inte tillhandah­ållas med hjälp av lånta pengar. Uppgiftern­a inom den offentliga sektorn måste kunna hierarkise­ras och prioritera­s.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ?? RIVALER? Jussi Halla-aho och Sampo Terho möttes på Sannfinlän­darnas partifullm­äktige i går. I morgon kan de båda vara ordförande­kandidater i det sannfinlän­dska ordförande­valet.
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N RIVALER? Jussi Halla-aho och Sampo Terho möttes på Sannfinlän­darnas partifullm­äktige i går. I morgon kan de båda vara ordförande­kandidater i det sannfinlän­dska ordförande­valet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland