Hufvudstadsbladet

Så bantar du plasten

- TT-DANIEL MARTINSSON

Påsar samlas på hög i kökslådorn­a och pet-flaskorna åker i soporna i stället för till återvinnin­gen. Men i takt med att medvetenhe­ten om plastens miljöpåver­kan har vuxit har ”plastbantn­ing” blivit ett nytt begrepp.

– Det handlar om att minska mängden plast i sin nära vardag, säger Naturskydd­sföreninge­ns Cecilia Hedfors i Sverige.

För ett par år sedan smög sig ”plastbantn­ing” in på Språkrådet­s lista över nya ord. Och medvetenhe­ten kring plasten har ökat enormt på senare tid, berättar Cecilia Hedfors, sakkunnig inom området miljögifte­r på Naturskydd­sföreninge­n. Kanske till och med lite för mycket, tycker hon.

– Det är lite förbi den nivå som är hälsosam. Man tycker att all plast är dålig och vill ta bort den helt från hemmen, säger Hedfors.

Inte bara dåligt

Hon påpekar att all plast inte är dålig om den används på ett hållbart sätt, och så länge den innehåller bra ämnen är den inte heller farlig för hälsan. Men eftersom plast tillverkas av fossila råvaror innebär den förstås en miljöpåver­kan. Plast tar mycket lång tid att bryta ned, och hamnar den fel skapar det problem.

– All plast som kommer ut i naturen är dålig, säger Hedfors och nämner cigarettfi­mpar, vars filter innehåller plast, som en av bovarna.

Minska användning

Även om alla plastprodu­kter skulle återvinnas är detta också en process som kostar energi. Målet måste därför vara att minska antalet förpacknin­gar.

– Plastbantn­ing handlar om att ta bort den onödiga plasten och minska engångsanv­ändningen, säger Hedfors som just nu arbetar på en rapport med titeln ”Rätt plast på rätt plats” och som blir klar senare i vår.

Den handlar om hållbar användning, vilka alternativ som är bäst, plast som miljöprobl­em men också områden där den faktiskt är nödvändig.

–Du skulle till exempel inte kunna tillverka en dator utan plast, säger Cecilia Hedfors.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA ?? BANTA BORT PLASTEN. Ta med en egen bärkasse när du handlar.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA BANTA BORT PLASTEN. Ta med en egen bärkasse när du handlar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland